Bästa hjälpen för att slippa ballongmage

Glad kvinna med ett gäng ballonger i handen

De flesta får ibland uppsvälld mage. Det brukar inte vara något farligt men är nog så obekvämt. Det kan också vara smärtsamt och göra så att kläderna sitter hårt. Men det finns enkla sätt att minska eller förebygga ballongmage.

Hur slipper man svullen mage? 10 tips som hjälper mot ballongmage

Promenader

Fysisk aktivitet hjälper tarmarna att jobba mer regelbundet vilket kan minska överflödig gasbildning. Det är särkilt viktigt om man har lätt att få förstoppning.

Yoga

Vissa yogapositioner gör att man lättare släpper ut överflödig gas och slipper spänd mage. Prova till exempel Barnet, Glada barnet eller Sittande framåtfällning.

Varma bad

Värmen från badet kan hjälpa till att lindra smärtan. Avkopplingen kan också minska stressnivåerna och göra att magen och tarmarna fungerar bättre.

Massage

Att massera magen kan hjälpa, särskilt en massage som följer tjocktarmen. Gör så här:

  • Lägg händerna precis ovanför högra höftbenet.
  • Massera med cirkelrörelser och lätt tryck upp mot högra sidan av bröstkorgen.
  • Massera över magen mot vänstra bröstkorgen.
  • Börja om vid behov.

Pepparmynta

Kapslar av pepparmynta sägs kunna lugna en känslig mage och minska gasbildning vilket ger en uppsvälld känsla.

Minska kolsyran

Kolsyrade drycker innehåller gas som kan göra magen bubblig och svullen. Socker och sötningsmedel kan också öka gaserna. Att dricka vanligt vatten minskar däremot gasen och hjälper dessutom till att förebygga förstoppning.

Undvik tuggummi

Att svälja luft medan man tuggar tuggummi kan leda till uppsvälld öm mage. Välj hellre sugtabletter med pepparmynta om du vill fräscha upp andedräkten.

Ät regelbundet

Många människor får uppsvälld mage efter en stor måltid. Ät därför hellre mindre mål flera gånger om dagen. Det är också viktigt att tänka på att äta långsamt, tugga ordentligt och att inte dricka med sugrör eftersom det kan leda till att man sväljer mer luft.

Mindre salt

Testa att dra ner på saltet i maten. Salt gör att man lagrar mer vatten i kroppen, det kan ge en svullen känsla i magen och andra kroppsdelar som händer och fötter.

Matdagbok

Vill du ha långsiktig koll på vad magen svullnar upp av och dessutom utesluta intolerans mot olika sorters matvaror så är det en bra idé att föra matdagbok. Skriv ner vad du äter och hur du mår under några veckor och se om det finns några mönster. Reagerar du på någon särskild mat så borde det märkas.

Orsaker till ballongmage

  • Kosten, till exempel råa grönsaker, syrabildande frukter, kolsyrade drycker och alkohol.
  • Ätvanor, ballongmage och gaser i magen kan undvikas om man tuggar maten ordentligt.
  • Antibiotika.
  • Stress.
  • Förstoppning.
  • Gluten- eller laktosintolerans.

Källor: Medical News Today, 1177, doktorn.com och Wikipedia

Av Moa Bejersten

Foto: TT/Shutterstock

Mer innehåll hos allas.se: