Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Bästa sättet att träna magen hemma

23 maj, 2019 
Redaktionen
Åsa Rippe visar magövningar
Att träna magen handlar om mycket mer 
än att få en en snygg "tvättbräda". Starka magmuskler hjälper din rygg och gör det lättare för dig att till exempel lyfta tungt. Här är fyra effektiva magövningar som 
passar bra att göra hemma!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att träna magen kräver varken krånglig utrustning eller dyra gymkort. Här visar sjukgymnast Åsa Rippe fyra effektiva magövningar som passar perfekt att göra hemma.

Här är bästa övningarna för att träna magen

Åsa Rippe gör situps med twist

Situps med twist

Ligg på rygg med böjda knän och fötterna i golvet nära sätet. Rulla därefter upp med överkroppen och nudda hälen på höger sida med handen, rulla ner och upprepa, men nudda då hälen på vänster sida. Upprepa 12 ggr/sida.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Åsa Rippe visar situps med fötterna i luften

Situps med fötterna i luften

Ligg på rygg med fötterna i luften och lätt böjda knän, gärna korsade, håll båda händerna om nacken. Rulla upp med överkroppen och titta in mot magen, dra samtidigt in naveln och aktivera bäckenbotten. Rulla därefter ner. Upprepa 15 x 2 ggr.

Annons
Åsa Rippe visar bencykling på underarmarna

Bencykling på underarmarna

Sitt på rumpan och stötta dig på underarmarna. Lyft båda benen och sträck och böj därefter dina knän, som om du cyklar i luften. Här är det viktigt att du aktiverar dina djupa magmuskler extra mycket för att få stöd i cyklingen. Upprepa 10 tramptag.

Åsa Rippe visar planka mot pall

Planka mot pall

Ställ dig med händerna på en pall med sträckta armar. Se till att kroppen ligger i en linje så att du har höften och axeln i en jämn linje, som en planka. Dra därefter ett knä mot magen och toucha foten i golvet vid sidan om pallen, sätt sedan tillbaka foten i utgångspositionen igen. Upprepa 10 ggr/sida.

Så lyckas du med magövningarna

För att få en stark mage behöver du engagera både de djupa och de ytliga musklerna i ett samspel. Det kräver att du aktiverar bäckenbotten och samtidigt suger in naveln så att känslan är att höftkammarna närmar sig varandra. Det är bra om du kan hålla den aktiveringen samtidigt som du utför magövningen, tipsar Åsa Rippe.

Av Åsa Rippe

Foto: Gugge Zelander

Annons