Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Ann-Kristin botar restless legs syndrome med läsk

19 nov, 2012 
Lilian Ottosson
Ann-Kristin Andersson har hittat ett botemedel mot restless legs syndrome: Läsk
Ett glas läsk om dagen håller doktorn borta. Visst låter det märkligt, men Ann-Kristin Andersson i Helsingborg är väldigt nöjd med att hon hittat ett suveränt botemedel mot myrkrypningar i benen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anki, 63 år, började få besvär med restless legs för cirka 15 år sedan och det blev värre med tiden.

–Vissa kvällar när jag satt och tittade på tv började det krypa upp i benen, mer och mer, så att jag inte kunde vara stilla. Jag kom underfund med att om jag la mig på golvet och det blev kallt så hjälpte det lite. Men när jag sedan satte mig upp igen kom det tillbaka, berättar hon.

Se också: 10 vanliga orsaker till krypningar i kroppenBrand logo
Se också: 10 vanliga orsaker till krypningar i kroppen

Det hände att hon fick myrkrypningar även på dagarna, men det var värst på kvällarna när hon var riktigt trött i benen. Och på nätterna var det ett elände.

–Jag kunde somna, men sedan vaknade jag plötsligt av att det kröp så att benen for rundor. Då fick jag stiga upp och gå en stund, så att det blev kallt under fotsulorna. Det var riktigt besvärligt.

Annons

Ett bra tips

Anki insåg att hon måste göra något åt problemet och gick till sin husläkare, som skrev ut tabletter. Hon fick ett läkemedel som också används för att bromsa Parkinsons sjukdom.

–Det tog bort besvären om jag tog tabletterna varje dag. Gjorde jag inte det så kom krypningarna tillbaka med en gång.

Nackdelen var att hon fick huvudvärk och mådde illa till en början, biverkningar som hon fått veta kunde uppstå.

–Jag pratade med min väninna Anita och hon berättade om ett bra recept mot myrkrypningar som hon själv hade provat. Vanlig grape tonic med kinin i.

–Det är enkelt, billigt och har framför allt inga biverkningar. Jag dricker ett halvt glas grape tonic på morgonen och ett halvt glas på kvällen, och det hjälper.

Ingen medicin

Anki köpte läskedrycken och började testa, men tog till en början även en mindre dos av sin medicin för säkerhets skull.

–När jag kände mig bra nöjde jag mig med drickan. Och numera behöver jag inte medicinen. Men det tar en vecka, fjorton dagar innan man märker någon effekt.

I samband med ett återbesök hos läkaren berättade Anki att hon slutat ta sina tabletter mot restless legs.

–Hon blev lite förvånad när jag berättade att jag hittat ett annat botemedel. Hon hade hört talas om det, men trodde väl inte riktigt på det.

Annons