Coronaviruset: Därför fungerar tvål bättre än handsprit

Att tvätta händerna är det bästa skyddet vi har mot spridning av coronaviruset.

Foto: Unsplash.com

Tvätta händerna kan vara de mest välanvända orden i svenska språket just nu (bortsett från ”virus” och ”karantän”). Men varför hjälper tvål?
Hur kan helt vanlig tvål göra jobbet men inte dyra medel?

Vi har alla hört dem – och säkerligen sagt dem – de senaste veckorna: ”Tvätta händerna ordentligt”. De bevingade orden som får alla coronavirus att flyga all världens väg. Eller? Vad är det egentligen som gör den gamla hederliga tvålen så bra?

Här har vi ambitionen att förklara varför räddaren i coronanöden (tvålen) är så bra i en stegvis ökande svårighetsgrad. Från enkla liknelser till lite mer avancerat – för att så många som möjligt ska kunna förstå så mycket de själva väljer.

Enkel förklaring: Därför fungerar tvål så bra

Till en början så ska vi vara noga med att poängtera att den här liknelsen är väldigt förenklad och inte någonting någon kommer vinna nobelpriset för.

Tänk dig att coronaviruset är en helt vanlig boll och tvål är en kniv. Kniven består, som de flesta känner till, av en ände som är bra på att sticka hål på fotbollar (bladet/eggen) och en ände man vill hålla i handen (handtaget). Om du försöker sticka hål på fotbollen med handtaget får du inte bara skärsår i handen – du har fortfarande en boll som går att studsa med.

Coronaviruset: Oro kan förbättra immunförsvaret

Men om du sticker kniven i bollen på rätt sätt, så går den sönder och luften går ur.

Tvålen är nämligen ganska finurlig och ovanlig på det sättet att den har två ändar. Ena änden tycker om vatten och den andra tycker om oljiga saker, enkelt uttryckt. Även diskmedel har en liknande funktion vilket gör den väldigt bra på att lösa upp fett.

Tvål bryter upp virusets hölje

På samma sätt är det med coronavirus, exempelvis covid-19, där höljet kan förstöras med hjälp av tvål. Om höljet, som till stor del består av fett, ger vika ramlar hela viruset i bitar som ett korthus, enligt Pall Thordarson som är professor i kemi vid University of South Wales.

Ponera att du rör en yta med viruspartiklar på så kommer den fastna på din hand. Skulle du då röra ditt ansikte är risken stor att du blir smittad. Att bara tvätta händerna med vatten skulle kunna få bort viruspartiklarna, men troligtvis kommer dess limliknande fäste på huden klara av att stå emot enbart vatten.

Professorn: Viruset går i bitar

Coronaviruset: Här gör du testet som visar om du kan vara drabbad

Skulle du däremot tvätta händerna med tvål och vatten så kommer tvålen lossa på virushöljets fäste på huden och sköljs då bort med vattnet.

Inte nog med att fästet lossas, även hela virussammansättningen av proteiner, lipider och ribonukleinsyra (RNA) går i bitar, enligt kemiprofessorn Pall Thordarson. Och det är därför det är så viktigt att rengöra händerna.

Och på tal om att rengöra händerna! Memorera gärna denna fina visa med ”Blinka lilla stjärna”-melodin till när det är dags att tvätta tassarna. Den funkar utmärkt för både stora och små händer:

Tvätta, tvätta liten hand

Bort med smuts och bort med sand

Mellan, i och ovanpå

Gnugga tummen, båda två

Tvätta, tvätta liten hand

Bort med smuts och bort med sand!

Källor: The Guardian, NYtimes, University of Illinois

Mer innehåll hos allas.se: