Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Därför blir du sjuk precis till semestern – läkaren om vanliga problemet

04 jul, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
Foto: TT/Shutterstock
Blir du alltid sjuk första dagarna på semestern? Då är du inte ensam. Här berättar läkaren om den vanliga anledningen – som går att motverka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
8 trick för att koppla bort jobbet på semesternBrand logo
8 trick för att koppla bort jobbet på semestern

Du har längtat och kämpigt in i det sista, men så när dagen väl kommer drabbas du av årets värsta förkylning och feberfrossa.

Att bli sjuk precis till ledighet handlar oftast mer om en slump eller dålig tajming. Och du är långt ifrån ensam. Det är så pass vanligt att det fått ett eget namn: fritidssjukan, vilket Amelia har skrivit om.

Kortisolet påverkas

Oftast beror det på något så vanligt som stress.

– Stress i sig är inte farligt. Genom historien har vi människor överlevt tack vare att vi har kunnat känna stress och reaktionen hjälper oss i normala fall att anpassa oss till en föränderlig värld. Det som är problemet är när vi inte får komma ner i varv mellan de stressiga perioderna, att vi inte varvar ner tillräckligt, säger Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska institutet och Mayo Clinic i USA.

Annons

Om du stressar mycket i din vardag, framför allt för att hinna klart med allt innan semestern, påverkas ditt kortisol. I pressade situationer hjälper kortisolet till att stärka immunförsvaret, och höja blodtrycket.

Kroppen kan "spara" en sjukdom

Kortisol, även kallat stresshormon, kan alltså till viss del skydda oss från sjukdom. Men i långsiktigt är det inte hållbart. Om kortisolet sällan återgår till det normala finns det en stor risk för att bli sjuk.

Att din kropp inte "har tid" för att bli sjuk är därför ingen myt.

– Immunförsvaret och nervsystemet kommunicerar med varandra och kan i viss mån skjuta upp en sjukdom tills vi har bättre möjlighet att vara sjuka. Tänk till exempel om du skulle bli jagad av en rånare. Just då är det inte läge att plötsligt få feber, då har du hjälp av stressen. Kroppen kan i viss mån skjuta på infektioner och sjukdomar tills den känner av att ”aha, nu är det lugnt. Nu passar det att bli sjuk.”, säger Dan Hasson.

Så får du tillbaka motivationen efter semesternBrand logo
Så får du tillbaka motivationen efter semestern

Psykologens bästa tips

Men det finns saker du kan göra för att slippa spendera första semesterdagarna med snörvlig näsa och sprängande huvudvärk.

Annons

– Det är viktigt att försöka dra ner tempot något veckan innan semestern. Men måste allting verkligen vara klart bara för att du går på semester? Det är något att tänka över. Vad händer om den där uppgiften finns kvar när du kommer tillbaka? Eller om mailkorgen inte blir helt tom, säger Maria Farm, legitimerad psykolog och KBT-terapeut, som menar att fritidssjukan är vanligt.

Semestern innebär oftast mer avslappnade rutiner, men för att hålla sig frisk är det viktigt att inte spåra ur allt för mycket första dagarna. God sömn och bra kostvanor kan vara ett vinnande koncept, enligt Maria Ferm som menar att det tar ungefär en vecka för kroppen att vänja sig vid nya vanor.

Annons