Därför borde alla över 40 bara jobba tre dagar i veckan

kvinna som sitter i soffa med dator framför sig.

Foto: IBL

Tre jobbdagar istället för fem – visst låter det som en dröm? Inte om vetenskapen fick bestämma. Personer över 40 är nämligen som mest produktiva när de jobbar 25 timmar i veckan.

Om du fick erbjudandet att gå ner i arbetstid men behålla lön och förmåner – skulle du tacka ja? Det är nog många av oss som skulle ta chansen, och faktum är att det skulle kunna gynna även chefer.

Enligt en studie, som publicerades 2016 i Melbourne Institute Worker Paper, så är 25 timmar i veckan den magiska gränsen. Då är vi som mest produktiva – om vi är 40 år fyllda.

Forskare vid University of Melbourne analyserade 3 500 kvinnors och 3 000 mäns arbetsvanor genom kognitiva tester. Man tog även hänsyn till livskvalitet, ekonomi, familjesituation och jobbsituation.

Se också: 6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoret

6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoret
1:34

Efter reklamen: 6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoret

(1:34)

Slå på ljud

Långa dagar ger trötthet och stress

Det forskarna kunde se var att personer som jobbade i genomsnitt 25 timmar i veckan var de som gjorde bäst ifrån sig på testerna. Den kognitiva prestationen steg upp till 25-timmarsgränsen – men sedan gick det utför, på grund av trötthet och stress.

– Arbete är ett tvåeggat svärd. Det kan både stimulera hjärnan, samtidigt som långa jobbdagar och vissa uppgifter kan orsaka trötthet och stress, vilket kan skada de kognitiva funktionerna, säger Colin McKenzie, professor i ekonomi vid Keio University, som deltog i forskningen.

Med tanke på hur antalet sjukskrivningar på grund av stressrelaterade problem har sexdubblats sedan 2010, är detta en studie att ta på allvar. Och om pensionsåldrarna höjs behöver vi hålla längre på arbetsplatserna.

6 tecken på att du är mentalt utmattad

Satsa på lyckan

Är du orolig för att dina kognitiva förmågor försämras på grund av stress och trötthet? Är du alltid trött och blir lätt sjuk? Här är några stresstecken att vara vaksam på!

Tyvärr har långt ifrån alla av oss möjlighet att helt enkelt gå ner i arbetstid för att må bättre. Kanske inte heller att säga upp sig från ett jobb där man vantrivs. Vad gör man då?

Ny studie: 4 saker lyckliga människor har gemensamt

Satsa på det som får dig att må bra i livet! Fyll din lediga tid med familj och vänner, resor, träning, god mat eller fritidsintressen.

Källa: University of Melbourne, The Hearty Soul