Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Därför får du sämre syn och ser suddigt

04 okt, 2017 
Minna Wallén-Widung
Att ålder och genetik kan påverka synen negativt känner de flesta till. Men visste du att även våra dagliga vanor kan påverka hur bra vi ser?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många av oss får försämrad syn i takt med stigande ålder. Men det är inte bara vår ålder som påverkar hur bra vi ser, också dåliga vanor kan ha negativ effekt på synen.

Sömnbrist, rökning och stress är bara några av de faktorer som spelar in.

– Om du mår sämre under en period på grund av exempelvis stress eller ett personligt trauma kan du plötsligt uppleva att du ser sämre. Det är egentligen inte din syn som påverkats utan din ork att reglera synfelet, förklarar Mats Söderman, beteendevetenskaplig optiker, i ett pressmeddelande från Specsavers.

Undvika synproblem

Det finns flera saker man själv kan göra i vardagen för att undvika synproblem av den här typen. Att minska tiden man tillbringar framför skärmar är en sådan sak, att sluta röka en annan. Att skydda ögonen med solglasögon när det är soligt väder ute en tredje.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Synen är gjord för att vara dynamisk och växla mellan olika avstånd. I dagens samhälle är ögat allt för ofta och länge fokuserat för att se på nära håll på en dator, mobil, läsplatta eller tv. När vi under långa perioder fokuserar mycket på nära håll kan det bli som kramp i de små musklerna i ögat.

Kvinna som ser suddigt och dåligt.
Foto: IBL Bildbyrå

Muskelspänning i ögat

För vissa kan ögat ställa in sig på syn på nära håll, med följd att man blir närsynt. Det kallas falsk närsynthet, men är egentligen en muskelanspänning i ögat. Problemet med falsk närsynthet har blivit större i takt med smarttelefonernas utbredning. Om man inte får rätt behandling kan problemet förvärras på lång sikt.

Annons

– För barn och ungdomar är det extra viktigt med rätt behandling då tillståndet kan leda till permanenta skador. Se till att begränsa användandet även om det kan vara svårt. Ha avsatt skärmtid efter skolan eller efter middagen och låt mobilen vara däremellan, säger Mats Söderman i pressmeddelandet.

Titta ut genom fönstret

Han rekommenderar också att de som arbetar framför en skärm stora delar av dagen att ta en paus med jämna mellanrum. Titta exempelvis ut genom fönstret då och då för att inte överanstränga ögat.

Sämre syn vid datoranvändning.
Foto: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Här är 7 dåliga vanor som påverkar synen:

Att strunta i solglasögonen
Solens UV-strålar kan på sikt leda till grå starr och skador på gula fläcken. På kortare sikt kan så kallad snöblindhet, det vill säga små sår på hornhinnan, uppstå till följd av solen.

Annons

Att röka
Rökning kan göra att flera ögonsjukdomar, bland annat förändringar på gula fläcken, förvärras.

Att stressa

Stress kan leda till ögontrötthet. När man blir väldigt stressad kan vissa uppleva fläckar i synfältet eller tunnelseende.

Att sova för lite
Om man sover för lite kan ögonmusklerna bli trötta, vilket kan leda till suddig syn, dubbelseende och svårigheter att fokusera.

Att äta ”fel”Precis som det mesta i kroppen, påverkas synen av det vi stoppar i oss. A-vitamin och B2-vitamin är centrala för en god syn, och brist på dessa kan påverka synen negativt. Till exempel kan en mild brist på A-vitamin leda till nattblindhet. Ät varierat för att undvika näringsbrist.

Att sitta för länge framför skärmen
Att titta på en skärm under långa stunder kan leda till muskelspänningar och falsk närsynthet. För barn kan det här få skadliga effekter också på lång sikt.

Att inte röra på sig tillräckligt
Mycket stillasittande, övervikt och diabetes kan leda till problem med ögat och öka risken för ögonkomplikationer.

Annons