Det här händer med dina bröst – i alla åldrar

Kvinna undersöker sina bröst för att se om de förändrats och har knölar som skulle kunna vara bröstcancer.
#kollaknölen

Foto: TT/Shutterstock

allas.se älskar bröst – i alla olika storlekar och färger! Har du koll på hur dina fina bröst förändras under en livstid?

Brösten får vara med om en hel del under en livstid. Faktum är att det händer grejer med dina bröst redan när du ligger i din mammas mage. Men vad händer egentligen med brösten i tonåren? Och varför blir de mjuka när du blir äldre? Läs vidare för spännande bröstläsning.

Ta kontroll över dina bröst - så här upptäcker du cancer:

Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt
1:23

Efter reklamen: Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

(1:23)

Slå på ljud

Som foster och nyfödd

Det händer grejer med dina bröst redan vid fosterutvecklingen. Området där brösten sitter förbereder sig för att så småningom växa. Efter födseln utvecklas de första stadierna av ett mjölkproduceringssystem.

I tonåren

Nu börjar brösten synas mer. Hormonet östrogen från äggstockarna startar bröstens tillväxt. När brösten växer kan de vara ömma och ofta växer det ena bröstet snabbare än det andra. Hur fort och hur mycket de växer skiljer sig från person till person.

20-årsåldern

Någon gång i tjugoårsåldern har brösten oftast växt färdigt, även om det är väldigt individuellt. Dina bröst kommer förändras i hela livet och även när brösten är färdigutvecklade är det vanligt att det ena är lite större än det andra.

#kollaknölen
Därför ska du inte använda deodorant inför en mammografi

30-årsåldern

En del kvinnor blir gravida i 30-årsåldern, vilket kan påverka brösten. Under en graviditet blir brösten vanligtvis större. Det beror på att östrogenet ökar när du är gravid. Bröstvårtorna blir ofta också mer framträdande och ibland lite mörkare. Preventivmedel som innehåller östrogen kan göra att brösten blir lite större. Men det är inte säkert, vissa tycker att brösten växer och andra märker ingenting.

40-årsåldern

Nu gör du troligtvis din första mammografiundersökning, vilket kan hjälpa till att hitta bröstcancer i ett tidigt skede. Förmodligen känns dina bröst lite mjukare eftersom dina äggstockar nu producerar mindre östrogen.

50-årsåldern

Nu har brösten oftast gått igenom en process som gör att de nu främst består av fett. Det gör att brösten blir ännu mer mjuka (och härliga!).

#kollaknölen
Så många kvinnor drabbas av bröstcancer varje år

60 år och äldre

Ungefär efter att du har fyllt 60 slutar dina äggstockar producera östrogen helt och hållet. Det gör brösten ännu mer mjuka. Lite gosigare att luta sig mot, med andra ord!

Källa: 1177.se, Umo.se