Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Doktor Mikael: Då kan ryggsmärtan vara tecken på sjukdom

14 jan, 2020 
Mikaela Alex
Porträtt av Doktor Mikael Sandström som ofta syns i Nyhetsmorgon och just här berättar om ryggsmärta att se upp för.
De flesta ryggsmärtorna går över av sig själva på några veckor – men det finns vissa tecken på att du behöver söka vård direkt. Här listar Doktor Mikael Sandström dessa i TV4:s Nyhetsmorgon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ont i ryggen har nog de flesta haft, faktum är att risken att bli sjukskriven för ryggproblem någon gång i livet är hela 85 procent! Och det är inte konstigt med tanke på hur mycket vår rygg gör för oss – och hur mycket den får stå ut med.

När läkaren Mikael Sandström skulle prata om ryggproblem i TV4:s Nyhetsmorgon kom det in så många frågor och kommentarer att han fick komma tillbaka igen några dagar senare och prata mer om ryggen och svara på läsarfrågor.

Se också: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

5 enkla ryggövningar för att förebygga smärtaBrand logo
5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

Han har pratat om ryggskott, diskbråck, ischias, Bechterews och andra vanliga och mindre vanliga ryggproblem. De flesta ryggbesvär har gått över av sig självt efter lite vila eller träning efter fyra veckor – men det finns även några symptom på att ryggsmärtan kan vara något annat, som du alltså bör ta på allvar. Här är sju av dessa:

Annons

Feber

Har du feber i koppling till ländryggssmärta så kan det till exempel vara tecken på infektion, till exempel i ryggkotorna.

Ständig smärta

Om du har ont i ryggen hela tiden, oavsett om du rör dig eller är stilla eller om det inte finns någon position som innebär smärtlättnad – då kan det vara ett allvarligt tecken som du bör söka vård för.

Utstrålningar

Det kan till exempel vara en disk som pressar mot en nerv så att det strålar ut i benet eller armen. Det ska du ta på allvar och söka hjälp för.

Domningar

Upplever du att fot, ben (eller annan kroppsdel) domar bort och du samtidigt har ont i ryggen ska du ta det på allvar och kontakta din vårdcentral.

Svårt att kissa

Om ryggproblemen sitter centralt kan det påverka urinblåsan och göra det svårt att kissa. Det kan vara allvarligt om det är svårt att tömma blåsan, eftersom den kan gå sönder och leda till inkontinens.

Annons

Störd nattsömn

Om din ryggsmärta hindrar dig från att sova på nätterna bör du söka vård, då sömnbrist kan påverka många andra delar i livet – bland annat öka risken för hjärt-kärlsjukdom.

Du är yngre än 40

Allvarliga ryggsmärtor dyker sällan upp före 40 års ålder, så är du yngre än så och upplever starka ryggsmärtor kan det exempelvis vara tecken på Bechterews, en kronisk sjukdom som vanligen visar de första symptomen i 15-30 års ålder.

Se hela inslaget här:

Källa: Nyhetsmorgon

Foto: TT, TV4

Annons