Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Dricker du för mycket alkohol? Testa dig själv här!

15 aug, 2022 
Minna Wallén-Widung
Skålar i glas med vin
Har du en känsla av att du dricker mer än du borde, men inte riktigt har koll på vad som egentligen anses vara för mycket? Vi tipsar om hur du kan testa din alkoholkonsumtion.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många av oss förknippar alkohol med fest och kalas, men för vissa kan det vara svårt att sluta dricka när man väl har börjat och att ha en smart och sund relation till alkohol är ibland lättare sagt än gjort. Mellan tio och 30 procent av svenskarna beräknas dricka så mycket alkohol att de kan anses ha ”riskabla alkoholvanor”, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Se video: Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkoholBrand logo
Se video: Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Arv, miljö och livssituation påverkar

Det går inte på förhand att veta vem som ska bli beroende eller hur lång tid det tar innan man utvecklar ett beroende. Såväl ärftliga som miljömässiga faktorer påverkar. Ens livssituation kan också spela roll – vi har en tendens att dricka mer när vi är stressade eller känner ångest och oro.

Annons

Alkohol påverkar oss alla olika, och därför är det svårt att på ett generellt plan säga exakt hur mycket alkohol som är för mycket. Men för den som har börjat fundera på och reflektera över sina egna alkoholvanor, finns det sätt att ta reda på om ens farhågor om den egna konsumtionen stämmer.

Kvinnor och alkohol

I en enkät på allas.se som besvarades av drygt 4000 personer svarade 35 procent av de som dricker alkohol att de någon gång har försökt dra ner på sin alkoholkonsumtion. Över hälften svarade även att de har gjort saker ”på fyllan” som de sedan har ångrat. Du läsa mer om alkoholproblem, hur man hjälper en anhörig och mycket mer under #kvinnorochalkohol.

Så mycket alkohol räknas som lågriskbruk

För att få en fingervisning om huruvida man dricker för mycket eller inte, kan man använda begreppet lågriskbruk som definierar hur mycket alkohol man kan dricka för att ha en låg risk att utveckla alkoholrelaterad ohälsa.

Så här definieras lågriskbruk:

 • Max tio standardglas i veckan.
 • Max fyra standardglas per tillfälle.

Ett standardglas motsvarar ett litet glas vin (12 cl), en liten starköl (33 cl) eller 4 cl starksprit.

Så många är alkoholberoende

Om man dricker mer än så här anses man enligt experterna tillhöra gruppen riskkonsumenter. Enligt Beroendecentrum Stockholm räknar man i dag med att 900 000 svenskar har en riskkonsumtion av alkohol. De dricker på en nivå där de riskerar att utveckla olika typer av problem, som exempelvis alkoholism. I dag anses cirka 310 000 svenskar ha ett alkoholberoende.

Se också: Maria drack en bag-in-box om dagen: ”Alkoholen var min bästa vän”Brand logo
Se också: Maria drack en bag-in-box om dagen: ”Alkoholen var min bästa vän”

6 påståenden om alkoholvanor

Hos Vårdguiden 1177 finns en rad påståenden som man kan testa på sig själv. Om tre eller fler av påståendena stämmer in på dig har du sannolikt ett alkoholberoende, enligt Vårdguiden:

 • Du känner ett starkt begär efter alkohol.
 • Du har svårt att sluta dricka när du har börjat.
 • Du har misslyckats med att minska drickandet.
 • Du ger drickandet en central roll, ofta på bekostnad av annat som du tycker är viktigt.
 • Du tål större mängder alkohol och måste dricka mer alkohol än tidigare för att få samma effekt.
 • Du mår dåligt när du inte dricker alkohol och får så kallade abstinensbesvär. Abstinensbesvär kan vara att du skakar, mår illa eller har problem med sömnen.

Dricker du för mycket? Här finns hjälp att få

Oroar du dig för din egen eller någon annans alkoholkonsumtion? Det finns hjälp att få!

Det går att komma ur ett beroende på egen hand, utan behandling. Tips på saker du kan göra själv hittar du hos Vårdguiden 1177 här.

För dig som vill ha stöd och hjälp finns flera instanser att vända sig till:

 • Hos Alkoholhjälpen finns information, stöd och hjälp. Här finns också ett forum där man kan dela med sig av sina erfarenheter med andra i liknande situation. Läs mer på hemsidan.
 • Alkohollinjen når du på 020-84 44 48. Hit kan man också vända sig som anhörig. Mer information finns på Alkohollinjens hemsida.
 • Det går också att vända sig till en vårdcentral för att få hjälp.
 • Beroendemottagningar med professionella behandlare finns runt om i landet.
 • Det finns också ideella organisationer som erbjuder stöd, till exempel Al-Anon/Alateen och Anonyma alkoholister.
Annons