Enkla husmorstipset för att lindra solbränna i sommar

Husmorstips mot solbränna.

Foto: TT/Shutterstock

Lär dig ett husmorstips som sparar både på pengar och smärta.

Att bränna sig i solen är ingen trevlig upplevelse, och är något vi helst ska undvika. Skulle det ändå hända finns det ett smart husmorsknep som kan lindra både svedan och rodnaden.
– Det var min svärmor som fick höra om denna metod från en läkare för 40 år sedan, säger Cindie Allen-Stewart till Expressen.

Sommaren är här och vi är många som ser fram emot långa dagar på stranden, på klipporna i skärgården, i sommarstugan eller på balkongen.

Se också: Så gör du egen vätskeersättning

Så gör du egen vätskeersättning
0:30

Efter reklamen: Så gör du egen vätskeersättning

(0:30)

Slå på ljud

Att få vistas utomhus och känna solstrålarna mot huden är välgörande efter den långa skandinaviska vintern, men det händer att vi ibland blir lite väl ivriga i vårt solande. Kanske glömmer vi bort att smörja oss ordentligt med solskyddsfaktor eller så blir solhatten kvar hemma.

Tips när man bränt sig i solen

Att bränna sig i solen är inte särskilt angenämt. Huden kan bli röd och det svider rejält vid minsta beröring. Det finns förstås en uppsjö av produkter som är till för att lindra solbrännan, men vad gör man om apoteket är stängt eller för långt bort? Småbarnsmamman Cindie Allen-Stewart i Texas, USA, har ett smart husmorsknep som har blivit något av en familjetradition.

– Det var min svärmor som fick höra om denna metod från en läkare för 40 år sedan. Hon använde sig av detta och för tio år sedan så delade hon med sig av kunskapen till mig, säger hon till Expressen.

Knepet är enkelt – allt som behövs är en produkt många av oss redan har hemma. Det handlar om raklödder som smörjs in på det drabbade hudområdet. Cindie säger till tidningen att det inte spelar någon roll vilket märke raklöddret kommer ifrån, men att det måste innehålla mentol.

Raklödder mot solbränna

3 sätt att smörja ryggen på egen hand

Raklöddret ska bara appliceras helt lätt på den brända huden, inte gnuggas in. Mentolen i raklöddret gör att de brända partierna kyls ner. Efter 30 minuter sköljer man sedan bort raklöddret igen. Försvinner inte smärtan och rodnaden efter behandlingen, kan man återupprepa proceduren dagen efter.

Mentol, som finns i till exempel pepparmintsolja, påverkar kroppens temperatursensorer. Ämnet är en viktig ingrediens i till exempel Tigerbalsam och liknande produkter som lindrar smärta med hjälp av kyla eller värme. Det förekommer också i flera after sun-produkter, på grund av sina nedkylande egenskaper.

Därför bör du använda solskydd i vår och sommar