Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Fästingburna sjukdomar som kan drabba våra pälsklingar – symtomen att hålla koll på

06 sep, 2023 
Maria Torshall
fästing hund
Är hunden ovanligt trött och hängig, flåsar eller vill inte äta? Går katten undan och haltar? Våra husdjur får sällan borrelia eller TBE av fästingbett, men drabbas desto oftare av den fästingburna sjukdomen anaplasma.
Här är symtomen du ska hålla koll på.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?Brand logo
Se också: Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

Nu ska det först sägas att hundar kan få TBE, men det är väldigt ovanligt. Ett fåtal misstänkta fall har rapporterats i Sverige och ett enda har konstaterats. Det var en 4-årig blandrashund kom in med neurologiska symptom och bara blev sämre trots behandling. Efter ett dygn lät man hunden somna in. En obduktion visade på inflammation i hjärnhinnan, hjärnan och ryggmärgen. Ett PCR-prov bekräftade TBE. Det var 2019 och inga fler fall har konstaterats sedan dess. Det finns inga rapporter om att katter har fått TBE.

Fästing hund – fästingburna sjukdomarna att vara uppmärksam på

Däremot kan både hundar och katter få borrelia och, i ännu högre grad, anaplasma, som tidigare gick under namnet ehrlichios, fästingfeber.

Annons

Sjukdomen anaplasma orsakas av en bakterie, Anaplasma phagocytophilum, som infekterar de vita blodkropparna och vävnaderna hos djur som hundar, katter och hästar – och även människor.

Bakterien överförs från fästingen till djurets blodbana där den infekterar och förökar sig i en typ av vita blodkroppar och orsakar celldöd och inflammatoriska reaktioner som ger bland annat återkommande febertoppar. Studier har visat att det krävs att fästingen får sitta kvar i två timmar eller mer för att bakterien ska överföras.

Symtom på fästingburna sjukdomen

Symtomen på anaplasma är ofta diffusa, och hos en äldre hund kan de vara lätta att missa. Hunden blir slö, går långsammare, är ibland stel i lederna och kan vara halt av och till – allt sånt som gamla hundar kan göra utan att vara sjuka, vilket gör sjukdomen lurig att upptäcka. Febern kan komma och gå, så var uppmärksam på om hunden exempelvis flåsar och är varm på nätterna, eller efter en promenad.

Annons

Ibland får hunden också hosta, blir mera törstig än vanligt, får bleka slemhinnor och diarré.

Sjuka hundar kan också få bleka slemhinnor, så dra upp läppen och titta på tandköttet, som ska vara rosa.

Katter har i oftast bättre motståndskraft mot anaplasma än hundar, men det händer att även katter blir sjuka. Symtomen liknar de som hundar får, men katter går ofta undan när de känner sig sjuka.

hund som känner sig hängig
Det är viktigt att vi tar hand om våra fyrbenta vänner. Slöhet hos hundar kan vara ett symtom på den fästingburna sjukdomen anaplasma.

Hundar, katter och hästar drabbas ofta utan symtom

Den goda nyheten är att anaplasma är lätt att upptäcka genom ett blodprov och går att behandla med antibiotika – men det kräver ett veterinärbesök. Husdjuren blir ofta helt återställda. Om infektionen har pågått en längre tid kan symtom som svaghet i musklerna kvarstå.

Annons

Även hästar kan drabbas av anaplasma. Symtomen är även då feber, men också svullna ben, vinglighet, nedsatt allmäntillstånd och dålig aptit. Även hästar får blekt tandkött när de är sjuka.

Det är vanligt att både hundar, katter och hästar är smittade utan att ha några symtom och att sjukdomen läker ut av sig själv utan behandling.

Inkubationstiden för anaplasma är ofta ett par veckor – betydligt kortare än för borrelia, som kan ta upp till ett halvår att visa sig med symtom som är väldigt lika symtomen för anaplasma; djuret blir hängigt, och mår helt enkelt dåligt, kan få feber, blir öm och stel i lederna och kan få vandrade hälta, som visar sig i än det ena, än det andra benet.

Även borrelia behandlas med antibiotika.

Annons