Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Författaren Maria Ahlgrens bästa tips på beautyfood

29 nov, 2019 
Vivvi Alström
Kvinna sitter och dricker kaffe.
Grunden för en sund hud lägger du i köket. Men vad ska vi egentligen äta? Maria Ahlgren, som skrivit flera böcker om skönhetsmat, ger oss de senaste rönen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Författaren Maria Ahlgren kallar sin kosthållning för en form av antiinflammatorisk beautyfood, bland annat för att den både kan laga och lugna huden inifrån. I sina böcker Beautyfood och Destination Beautyfood delar hon med sig av såväl recept från hela världen som den senaste forskningen.

– Det är först på senare år som vi på allvar börjat prata om sambandet mellan mat och hud. Maten är alltid grunden för en fin hy. Ät varierat, till största delen växtbaserat och gör dagliga medvetna val, säger hon.

– Jag fokuserar mycket på hur olika antioxidanter och vitaminer skyddar och reparerar vår hud.Vi vet till exempel att betakaroten, som finns i morot, och lykopen, som finns i tomat, spelar en nyckelroll när det gäller att skydda och reparera huden från solskador.

Här är Maria Ahlgrens bästa beautymat för din hud

C-vitamin

Spelar en viktig roll för att bevara huden spänstig. Ät gröna bladgrönsaker, citrusfrukter, jordgubbar, broccoli, mango och bär. Havtorn är drottningen av C-vitamin, testa pulver som är toppen i smoothies eller på filen.

Annons

Protein

Protein består av olika aminosyror. De aminosyror som effektivast bygger upp hudens kollagen finns i kött. Bra protein finns också i vegetariska alternativ som tempeh, tofu, bönor, sojabönor, nötter, ärtor och linser. Spirulina innehåller också mängder av fina aminosyror.

Röda och orange grönsaker

Innehåller betakaroten och lykopen som är toppen för att skydda kollagenet i huden.Tomater, morötter, sötpotatis och spenat är toppenkällor.

Alger

Alger av alla de slag är superfood för skönheten!

Mineraler

Till exempel zink, koppar och selen är riktiga beautymineraler. Frön, paranötter, skaldjur, ostron och ägg är bra källor.

Fettsyror

Är rena guldet för huden! De ger huden glow inifrån. Kallpressad jungfruolivolja eller linfröolja, omega-3 från fet fisk, avocado, nötter och frön är bra val.

Bra bakterier för din tarm

Probiotika, goda bakterier, finns i till exempel misopasta, kombucha, mjölksyrade grönsaker och kefir. De stärker immunförsvaret genom att stärka tarmfloran och har en stor betydelse för hela kroppen, inklusive huden.

Prebiotika är nästintill lika viktigt som probiotika. Prebiotika fungerar som mat för tarmens goda bakterier. Det hittar man i råvaror som jordärtskockor, lök, vitlök, olika kålsorter, havregryn, linser, bönor och annat som är rikt på kostfiber.

Foto: Lina Eidenberg Adamo, Shutterstock/TT

Annons