Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Forskare kan ha hittat en orsak till fibromyalgi

21 jan, 2016 
Margaretha Malmgren
Kvinna med värk i axlarna.
Fibromyalgi är ingen inbillad sjukdom, det slår forskarna fast efter att ha gjort revolutionerande upptäckter. Källan till besvären tros i stället sitta i blodkärlen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I motsats till vad många tror har forskarna funnit att den främsta källan till smärta hos fibromyalgipatienter inte härrör från hjärnan. Resultatet kan markera slutet på ett flera decennier långt mysterium om sjukdomen, som många läkare trodde var psykisk.

Mysteriet med fibromyalgi har lämnat miljontals drabbade patienter hänvisade till smärtstillande medel. Fram till nyligen trodde många läkare att sjukdomen enbart var psykisk, men forskarna har nu upptäckt att den främsta källan till smärta härrör från en mycket oväntad källa – ett överskott av blodkärl.

Överskott av nervfibrer

För att försöka lösa fibromyalgins mysterium undersökte forskarna handen på en patient som hade brist på sensoriska nervfibrer i huden, vilket medförde en minskad reaktion på smärta. Därefter tog forskarna hudprover från händerna på fibromyalgipatienter.

Annons

Överraskningen blev stor när det upptäcktes att huden på patienterna med fibromyalgi innehöll ett extremt överskott av nervfibrer. Tidigare har forskarna trott att dessa fibrer enbart hade till uppgift att reglera blodflödet, och inte spelade någon roll i smärtupplevelsen. Men nu är det bevisat att det finns ett direkt samband mellan dessa nerver och smärtan i kroppen, enligt forskningsstudien från 2013.

Nya behandlingar

Genombrottet skulle också kunna lösa den kvardröjande frågan om varför många av de drabbade har just extremt känsliga händer, liksom andra smärtsamma punkter i hela kroppen, och varför kyligt väder tycks förvärra symtomen.

– Vi trodde tidigare att dessa nerver bara var inblandade i regleringen av blodflödet, men här fick vi bevis på att blodkärlen också kan bidra till vår känsel och upplevda smärta, säger den amerikanske neuroforskaren Frank L. Rice.

Tillkännagivandet av en möjlig orsak till fibromyalgi öppnar nu upp för nya behandlingar och kanske ett fullständigt tillfrisknande i framtiden.

Läs också:

Här är symtom på fibromyalgi

Fibromyalgi: Metoden som lindrar och ny forskning

Skräddarsydd styrketräning kan hjälpa vid fibromyalgi

Källa: Fibromyalgiförbundet och Guardian Liberty Voice

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons