Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Forskning: Semester förlänger ditt liv – lika viktigt som att motionera

12 jul, 2021 
Sara Frisk
Att ta ut semester är inte bara lyxigt, det har också visat sig vara en av hemligheterna bakom ett långt liv. Forskning från de senaste årtiondena visar att några veckor borta från jobbet kan förlänga – eller rent av rädda ditt liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En del väljer att vara långlediga medan andra tar mindre ledigt eller sparar semesterdagarna på hög. Men det sistnämnda är inte ett klokt val, enligt forskning som gjorts de senaste 40 åren.

Forskare kan nu dra slutsatsen att regelbundna semestrar och pauser är en viktig del för ett långt liv, rapporterar Illustrerad Vetenskap. Detta till den grad att en hälsosam livsstil inte helt kan kompensera för den riskfaktor det faktisk är att arbeta för hårt och hoppa över semestern.

Se också: Så varvar du ner inför för semestern

Så varvar du ner inför semesternBrand logo
Så varvar du ner inför semestern

Några veckors paus från jobb och stress räcker för att uppnå de positiva hälsoeffekterna.

Största studien på semester och hjärt-kärlsjukdom

Forskare har flera gånger tittat på frågan hur semestrar påverkar hälsan. Men det är svårt att undersöka generell hälsa och därför har mycket fokus legat på semestrar i förhållande till hjärt- kärlsjukdom.

Annons

En av de mest gedigna studierna på området publicerades 2018, The Helsinki Businessmen Study. Forskarna hade i den följt 1 222 finländska medelålders affärsmän mellan 1974 och 2014.

Samtliga deltagare hade någon riskfaktor som ökar risken för hjärt- kärlsjukdom och därmed förtidig död. De kunde till exempel vara rökare, överviktiga, ha högt blodtryck eller kolesterolvärde.

Forskarna delade in affärsmännen i två grupper, en kontrollgrupp och en testgrupp. Personerna i kontrollgruppen skulle inte göra några livsstilsförändringar alls medan personerna i testgruppen skulle träna mer, röka mindre, äta hälsosammare och få medicinsk behandling för riskfaktorerna.

De som tog semester levde längre

Femton år senare när forskarna var inne på sin andra uppföljning upptäckte de till sin förvåning att fler hade dött i testgruppen än i kontrollgruppen! Det skulle senare komma att visa sig att många av deltagarna i testgruppen bara hade tagit tre veckors semester eller mindre om året.

Annons

Man kom fram till att de affärsmän i testgruppen som tagit lite semester löpte 37 procents högre risk att dö än de i samma grupp som tog mer än tre veckors semester.

De här resultaten tyder på att de hälsosamma levnadsvanorna som affärsmännen hade lagt till med för studiens egentliga ändamål inte räckte för att undvika en för tidig död.

Semester minskar risken att dö i hjärtsjukdom

Det finns också andra studier som pekat i samma riktning, att regelbundna semestrar kan gynna hjärtat och förlänga livet.

Till exempel tyder världens längsta studie av hjärt-kärlsjukdomar på att män som inte tar semester löper 30 procent ökad risk att dö i hjärtinfarkt. Och en annan studie tyder på att årliga semestrar minskade risken att dö av hjärt- och kärlsjukdom med 32 procent.

Mekanismerna bakom semesterns påverkan på hälsan inte helt klara

Men varför semester verkar ge en positiv hälsoeffekt är svårt att reda ut exakt. Men det finns så klart olika tankar. Semester verkar till exempel kunna minska risken för det metabola syndromet.

Det är ett slags tillstånd där man har utvecklat flera riskfaktorer samtidigt för diabetes och hjärt- kärlsjukdomar, varav dessa riskfaktorer samverkar och tillsammans höjer den totala risken.

Enligt en liten studie kan varje semester minska risken för det metabola syndromet med 24 procent.

Men det kan också handla om att de flesta ju faktiskt stressar ner ordentligt under semestern. Stress är som bekant inte bra för hälsan av flera olika anledningar.

Källa: Illustrerad Vetenskap, PubMed

Annons