Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Fråga doktorn: Kan man bli immun mot TBE?

17 apr, 2023 
Michael Seipel
Kan man bli immun mot TBE och går det att lita på vaccinationen? Läkare Michael Siepel svarar på läsarnas frågor om virussjukdomen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

FRÅGA: Jag är en man på 70 + som blev väldigt sjuk i fästingsjukdomen TBE för 25 år sedan. Lyckligtvis tillfrisknade jag utan men. Efteråt har jag frågat om jag är att räkna som immun, och fått beskedet att jag är det eftersom jag hade infektionen. Jag har även en jämnårig bekant som insjuknade trots att hon hade vaccinerat sig mot TBE, det är säkerställt. Efter att hon tillfrisknat hade hon en lång period av trötthet och koncentrationssvårigheter. Så jag undrar om jag kan känna mig säker på det besked jag fått och om man egentligen kan lita på vaccination?
Tacksam för svar

Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll påBrand logo
Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på

SVAR: TBE, Tick Borne Encephalitis, fästingburen encefalit eller fästingöverförd hjärninflammation, är exempel på en sjukdomstyp som kallas för zoonos. Med det menas att sjukdomen överförs från djur till människa. Fästingar som suger blod från gnagare och hjortdjur, som är värddjur för TBE, kan överföra viruset till människor. Då viruset finns i fästingens spottkörtlar överförs smittan snabbt vid bettet.

Annons


TBE smittar inte från människa till människa men en fästing som suger blod från en smittad person kan överföra smittan till en annan. Antalet fall av TBE i Sverige har ökat från cirka 200–250 anmälda fall per år till cirka 400 de senaste 80 åren. Samtidigt har också områdena där TBE förekommer blivit flera. Man tror att det finns ett okänt antal med inga eller mycket milda symtom.

Beräkningar visar att 20–30 procent av de smittade utvecklar symtom. Det rör sig då oftast om influensaliknande besvär med feber och muskelvärk som försvinner efter någon vecka. 20–30 procent av de som utvecklar symtom insjuknar sedan i en andra TBE-fas med mer dramatiska symtom på hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation. Till exempel hög feber, illamående, svår huvudvärk och förvirring.

De allra flesta blir återställda, men cirka 30 procent av dem som når den andra fasen får långdragna besvär som uttalad trötthet, minnes- och koncentrationsstörningar och förlamningar. I sällsynta fall förekommer dödsfall. Någon botande behandling finns inte utan man får rikta in sig på att lindra symtomen. Genomgången sjukdom ger sannolikt livslång immunitet. Den viktigaste förebyggande åtgärden är vaccination. Det finns i dag väl beprövat vaccin, vilket ger ett bra skydd.

Grundvaccinationerna ges enligt ett schema med 3–4 vaccinationer i följd, beroende på personens ålder. För att behålla skyddet måste man sedan fortsätta med påfyllnadsdoser enligt ett bestämt schema anpassat till åldern, eftersom vårt immunförsvar blir svagare då vi åldras. Vaccinet kan ges från ett års ålder. Några regioner i Sverige erbjuder vaccination mot TBE kostnadsfritt för barn men i dagsläget får de allra flesta av oss stå för kostnaden själva.

Det som drabbade din vän kallas på fackspråk för vaccin genombrott, insjuknande trots vaccination mot sjukdomen ifråga. Detta förekommer i samband med TBE- vaccination, men är ovanligt. Frågan är om hon fått sina vaccinationer enligt ett korrekt schema? En annan orsak till vaccingenombrottet kan vara att hennes immunförsvar inte fungerar normalt.

Annons