Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Vaccin skyddade mot borrelia från fästingar – detta vet vi om lovande forskningen

17 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster en fästing på hud, till höger, en vaccinspruta.
Amerikanska forskare vid Yale-universitetet har genomfört en lovande studie som kan leda till ett genombrott för ett vaccin mot borrelia. Nu ska nya tester göras för att komma vidare med forskningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I nuläget finns inget godkänt vaccin mot borrelia som sprids av fästingar.

Olika läkemedelsbolag bedriver dock forskning, som befinner sig i olika stadier, för att framställa ett vaccin mot sjukdomen.

I november presenterade forskare vid Yale University School of Medicine i USA lovande resultat som kan vara en möjlig väg framåt. Det var i ansedda Science Translational Medicin som rapporten publicerades.

Se också: Så skyddar du dig mot fästingar

Så skyddar du sig mot fästingarBrand logo
Så skyddar du sig mot fästingar

Studierna, som fortfarande är på ett tidigt stadium, har hittills endast undersökt hur marsvin reagerar på vaccinet.

Annons

För att förstå hur vaccinet fungerar är det på sin plats att först förklara hur fästingen överför sina bakterier som sedan orsakar borrelia i värddjuret.

Så jobbar en fästing

Fästingen är en ovanlig blodsugande insekt så tillvida att den biter sig fast och suger blod i flera dygn. Detta är en svår uppgift. För att lyckas måste den undvika att bli upptäckt. Därför innehåller fästingens saliv 19 olika proteiner som ger den ett skydd för att arbeta i fred. Proteinerna trycker tillbaka värddjurets immunförsvar precis där bettet äger rum. Man kan säga att det är ett fiffigt sätt som fästingen kan tacka evolutionen för.

Yale-forskarna har utgått från fästingens proteiner och sedan skapat en cocktail som ligger till grund för det nya vaccinet som nu har testats på marsvin. Målet har varit att skapa en naturlig immunitet mot borrelia som även människor kan utveckla om man blivit biten vid upprepade tillfällen.

Annons

Så fungerar borreilia-vaccinet

Forskarna såg att marsvinens hud reagerade direkt när fästingen försökte bita sig fast. Rodnad uppkom vilket sannolikt även orsakade kliande för marsvinen.

Hur kan det vara positivt? Jo, då röjdes också fästingens kamouflage. Om de syns och känns kan de plockas bort så snabbt som möjligt vilket är avgörande för att inte riskera att få borrelia. En fästing suger nämligen blod i 36 timmar. Och som vi alla vet: Ju längre en fästing sitter, desto större är risken för att smittan överförs.

En annan upptäckt var att fästingarna inte kunde suga blod på ett lika bra sätt av vaccinerade värddjur. De föll helt enkelt av och en del dog i förtid.

Totalt blev 13 marsvin vaccinerade och inget av dessa utvecklade borrelia. Det gjorde däremot hälften av marsvinen som inte fick det verksamma vaccinet.

Annons

Forskningen fortsätter

Studien undersökte den amerikanska fästingarten "Ixodes scapularis", men denna ska vara nära besläktad "Ixodes ricinus" som är den vanligast förekommande i Sverige. Detta menar Erol Fikrig, forskare vid Yale University School of Medicine i USA, som tidningen Forskning & Framsteg har pratat med.

Se också: 7 frågor och svar om corona-vaccinet

7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

Nu ska forskargruppen dyka ner ännu mer i de 19 olika proteinerna som finns i fästingens saliv. Detta för att se om något av dessa är av större betydelse än de andra. Även andra djur kommer att bli testade. Själv tror Erol Fikrig att det är vaccinets förmåga att skapa rodnad som kommer att bli avgörande.

Annons

– Jag menar, vem skulle låta en blodsugande fästing sitta kvar när man väl har upptäckt den, säger Erol Fikrig till Forskning & Framsteg.

Fästingar och borrelia

Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. Det är dock inte alla fästingar som bär på sjukdomen och många som smittas av borrelia får inga symtom eller besvär alls. Men smittan kan spridas till nervsystemet och lederna vilket förlänger sjukdomstiden med flera veckor.

Borrelia behandlas med antibiotika.

När borrelia ger symtom är en hudrodnad vanligast. Rodnaden kommer då på platsen där du fick fästingbettet. En hudrodnad som beror på borrelia kommer oftast mellan en till fyra veckor efter att du har blivit biten.

Borrelia kan också orsaka huvudvärk och värk i nacken, armarna, ryggen och benen.

Borrelia kan ibland orsaka en ledinflammation . Då brukar en eller flera leder svullna upp. Svullnaden varar mellan några dagar och ett par veckor. Svullnaden brukar försvinna av sig själv, men kan komma tillbaka flera gånger med lång tid emellan.

Fästingar är som mest aktiva när temperaturen ligger över fem grader. Risken för att få ett fästingbett är som störst under perioden mars till november.

Borrelia förekommer i nästan hela Sverige. Risken för att smittas är störst längs kusterna, framför allt i de sydöstra delarna av Sydsverige och Mellansverige.

Fästingar kan även sprida TBE - fästingburen hjärninflammation. Men det finns vaccin för TBE.

Källa: 1177.se

Annons