Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Fästingarna biter sig fast - var försiktig i svampskogen

19 aug, 2021 
AvLukas Ernryd
Till vänster, en korg full med svamp, till höger en fästing.
Doktor24 skriver att klimatförändringar tros vara en bidragande orsak till förlängd fästingsäsong.
Sommaren lackar mot sitt slut. Men fästingarna visar inga tecken på att försvinna. Antalet TBE-fall har mer än fördubblats jämfört med förra året.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den svenska fästingsäsongen är förlängd.

De små obehagliga djuren finns nu i ett större område och under en längre tid på året. Antalet TBE-fall har fördubblats i år jämfört med samma tid förra året. Det skriver Doktor24 som är en digital tjänst som erbjuder vård genom chatt och video.

Se också: Så skyddar du dig mot fästingar

Så skyddar du sig mot fästingarBrand logo
Så skyddar du sig mot fästingar

Augusti och september är månaderna som flest drabbas av TBE, Tick Borne Encephalitis. Det är då många är ute och plockar bär och svamp.

– TBE har hamnat lite i skuggan av coronapandemin men det är en allvarlig sjukdom som det är lätt att skydda sig emot med vaccin, säger Rolf Gustafson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor24.

Annons

TBE är är en virussjukdom som sprids genom bett från infekterade fästingar. Inkubationstiden är vanligtvis en till två veckor.

Tidiga symtom för TBE kan vara huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Symtomen kan vara i upp till en vecka. Cirka tredjedel får sedan en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Och ungefär en av tio procent av de som drabbas av hjärn- eller hjärnhinneinflammation, kan få olika symtom på förlamning.

Förutom TBE kan ett fästingbett också leda till borelia.

Annons