Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Smarta fästingknepet: ta bort dem med en klädroller

21 jul, 2022 
Louise Werner
Fästingar kan tas bort med klädroller
Med roller-knepet kan du lätt få bort fästingar som fastnat på kropp och kläder efter promenaden.
Promenader i skog och mark är härligt, och det tycker även sommarens plåga fästingarna. De älskar dina varma ben och sätter sig mer än gärna fast. Men det finns sätt att få bort dem snabbt. Prova klädroller-knepet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I det höga gräset sitter de för ögat nästan osynliga små krypen och väntar på dig. Med en storlek på endast 3 - 4 millimeter är fästingarna också väldigt svåra att upptäcka med blotta ögat.

Se också: Så klarar du en värmeböljaBrand logo
Se också: Så klarar du en värmebölja

I värsta fall kan fästingar faktiskt smitta dig med allvarliga sjukdomar som TBE eller borrelia. Just i år har det rapporterats om extra många fall av TBE i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten. Cirka fem procent av alla fästingar i Sverige bär dessutom på bakterier som kan smitta oss med borrelia. Så det kan finnas extra anledning att vara försiktig.

Annons

Dessutom är det inte bara på sommaren som fästingen är aktiv, utan det räcker med en temperatur på över fem grader för att djuret ska trivas ute i naturen.

Rolla är bättre än att borsta

Att borsta av sig efter promenaden är nog något som de flesta av oss brukar göra för att bli av med de små kryp som eventuellt kan ha satt sig fast på oss. Men det finns ett bättre knep som gör att man enkelt kan bli av med dessa oinbjudna inkräktare: Man tar helt enkelt en klädroller och bara rollar av sig efter promenaden! Sen är det klart och alla eventuella fästingar fastnar tillsammans med damm och annat ludd på rollern.

Har man hund eller katt hemma så kan man med fördel rolla även dem efter att de varit ute och sprungit i högt gräs.

Det är alltså bara att ”rolla på” och hoppas att de små djuren fastnar i klistret.

Källa: Fästing.nu

Annons