Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Anna Richter, matexpert WWF: ”Baljväxter är nyckeln till mer hållbar kost”

20 jul, 2022 
Lisa Södergren
Anna Richter jobbar som matexpert på WWF, Världsnaturfonden, och berättar om vad som är hållbar mat och vad du kan äta om du vill äta mer klimatsmart.
Närodlat eller ekologiskt, blandkost eller vegetariskt? Det är inte alltid enkelt att avgöra vilka val som är bra för miljön. Här reder WWF:s matexpert Anna Richter ut vad hållbar mat är och vad du kan göra för att äta mer klimatsmart.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 15 Tips för en klimatsmartare vardagBrand logo
Se också: 15 Tips för en klimatsmartare vardag

Vad är klimatsmart (hållbar) mat?

– Hållbar mat är sådan mat som vi kan äta utan att äventyra vår gemensamma möjlighet att äta näringsrik och god mat i dag och i framtiden. Mer växtbaserat, mindre men bättre kött och varierade måltider med omtanke om både klimat, biologisk mångfald med mera och förstås minskat matsvinn ingår i begreppet hållbar mat.

Varför behöver vi ändra vårt sätt att äta?

– Vi äter i dag som om vi hade flera planeter, det har vi inte. De dagliga matvalen är ett enkelt sätt för dig som privatperson att bidra – maten står i dag för ungefär en fjärdedel av konsumtionens klimatpåverkan och det går att minska med enkla medel.

Annons

Detta är Anna Richter

Ålder: 55

Bor: Förort till Stockholm

Sysselsättning: Matexpert på WWF

Annas 3 bästa tips för att äta mer klimatsmart?

  • Undvik matsvinn. Och tänk på att även överkonsumtion är en form av matsvinn.
  • Minska på köttkonsumtionen.
  • Prova nya baljväxter. Det finns så många olika sorter och alla smakar och ser olika ut. Utforska nya möjligheter i matlagningen och väck kreativiteten i köket.

Vad behöver vi äta mer av?

– Vi behöver äta mer av baljväxter, de är faktiskt nyckeln till en mer hållbar kost. När vi drar ned på kött och äter bättre kött så fyller baljväxterna en viktig roll. Men även fiberrika grönsaker och fullkorn är viktiga saker att äta mer av.

Vad behöver vi dra ner på/skippa?

– Det är tydligt att köttkonsumtionen behöver minska. Men visste du att vi fortfarande importerar en hel del kött? Börja med att välja bort importerat kött, det får oftast rött ljus i WWFs Köttguide. Och när du väljer kött är det bästa köttet sådant som kommer från djur som har betat naturbetesmarker, ett riktigt bra nötkött.

Annons

Vad tror du att vi äter i framtiden?

– Vi kommer känna igen oss i framtidens mat, det är jag övertygad om. Det kommer bli viktigare med enkel näringsrik mat, och vi kommer behöva vara beredda att betala mer för maten än vad vi gör i dag. Just nu lägger vi historiskt lite av våra inkomster på mat men priserna är på väg upp och då kan det bli viktigt med nya vanor. Som att baka eget bröd, att laga mat på baljväxter och att efterfråga mat från Sveriges bönder. En joker tror jag blir alger, att skörda växter från haven.

Vilket är mest klimatsmart…

…vegetariskt eller blandkost?

– Det beror på hur blandkosten är utformad! En blandad kost kan funka väldigt bra klimatmässigt om man ser till att skruva på alla kranar. Till exempel kan man byta ut riset mot matkorn från Sverige, avokado mot ärtor och då får man utrymme att inkludera en liten bit nötkött från betande djur. Det är kosten i sin helhet som är viktig och då är det de stora dragen vi behöver titta på.

Annons

... ekologiskt eller närodlat?

– Båda de valen är bra val, det vi vill komma bort ifrån är anonym mat som är billig på grund av att man kompromissat med hållbarheten, t ex villkoren för dem som arbetar med maten eller kvalitet i produktion och förädling.

Fotnot: WWF:s Köttguiden, Vegoguiden och Fiskguiden är numera samlade i en guide, Matguiden. Finns att ladda ner som app via Appstore eller Google play.

Annons