Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Gör egen handdesinfektion – enkla receptet på handsprit

09 mar, 2020 
Marcus Alm
En kvinna tar handsprit på händerna.
Gör din egen handsprit för att undvika coronaviruset. Foto: Shutterstock/TT
Efter att COVID-19, eller coronaviruset, spridits över planeten har tillgången på handsprit minskat – och ofta blivit dyrare. Här lär vi dig att göra din egen handdesinfektion.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bästa sättet att skydda sig mot virus

Faktum är att den absolut bästa och säkraste metoden för att undvika virusinfektioner är gammal hederlig handtvätt. I samband med att coronaviruset spridit sig och blivit ett globalt problem har handtvätten åter hamnat på allas läppar.

Så här tvättar du händerna för att skydda dig från coronavirus

Så tvättar du händerna för att undvika smittorBrand logo
Så tvättar du händerna för att undvika smittor

På bussar och tåg syns informationsfilmer som visar hur du tvättar händerna korrekt eftersom många sjukdomar sprids via kontakt med händer.

För att händerna verkligen ska bli rena kräver det att du tvättar dem i 30 sekunder med vatten och tvål. Du bör även tänka på att:

  • Skölja händerna rejält.
  • Inte snåla med tvålen.
  • Gnugga och skrubba händerna ordentligt så att tvålen löddrar upp.
  • Se till så att hela handen är täckt med lödder. Tänk på att många missar att tvätta tummar, ovansidan av handen samt mellan fingrarna.
  • Skölj av händerna noggrant.

Just nu rekommenderar 1177 också att du har med en egen handduk att torka händerna med om det inte finns engångshanddukar där du är. Handdukar blir fuktiga och är platser där bakterier trivs – de kan med andra ord föra smittan vidare.

Undvik att röra vid ansiktet

Du rekommenderas också att inte röra vid ditt ansikte, främst näsa, ögon och mun. Detta är extra viktigt om du varit ute i folksamlingar eller varit i kontakt med personer som visar symtom på coronavirus.

En kvinna tvättar händerna med handsprit.
Vatten och tvål är fortfarande den bästa metoden för att tvätta händerna och undvika virus som corona. Foto: Shutterstock/TT

Handdesinfektion mot virus

Det bästa är som sagt att tvätta händerna ofta och noga. Men om du befinner dig någonstans där det saknas badrum, då är handsprit ett tacksamt skydd. Ofta kan handsprit inte skydda mot sjukdomar som ger magsjuka – så bäst är det i kombination med noggrant tvättande av händerna. Det är även tacksamt om du har problem med torr hud för att du tvättar händerna för ofta.

Annons

Handsprit dödar bakterier tack vare den höga alkoholhalten, minst 60 procent. Alkoholen förstör cellmembran i bakterier, virus och mikroorganismer.

Gör egen handdesinfektion – detta behöver du

Hemgjord handsprit kan vara en lösning om du inte har möjlighet att köpa, eller inte har en vask nära till hands. Det behövs inte mycket för att göra sin egen handsprit. Alla ingredienser finns att köpa på apotek och bensinmackar runtom i landet.

För att en handsprit ska ha en effekt på virus och bakterier bör den ha en alkoholhalt på minst 60 procent. Helst ska den ligga på 60 till 95 procent. Alkohol för desinfektion heter etanol eller isopropylalkohol.

Handdesinfektion – recept

  • T-röd

  • Vatten

  • Glycerol

  • Behållare

  • Evt essentiell olja för doft. Lavendel, grapefukt eller vanilj är populära alternativ.

Observera att T-röd kan vara irriterande för ögon och hud och absolut inte bör konsumeras. Späd gärna med lite extra vatten om du tycker att det blir för starkt och håll vätskan på avstånd från barn. Läs noga på varningsetiketten på flaskan innan du gör din blandning.

Se filmen hur du gör handdesinfektion hemma:

Annons
Så gör du egen handspritBrand logo
Så gör du egen handsprit

Detta recept är på 0,5 liter handdesinfektion – en perfekt mängd att ha med sig när man är ute på stan och inte har tillgång till rinnande vatten och tvål.

Blanda ihop 35 cl t-röd med 15 cl vatten och en cl glycerol i exempelvis en pet-flaska. Det är allt du behöver göra för att ha handsprit tillgängligt så länge det finns risk för virusinfektioner.

När du sedan ska använda din handsprit bör du gnida in den rejält i händerna tills den torkat in helt. Smörj gärna in händerna med en återfuktande kräm på kvällen, alla former av alkohol verkar nämligen uttorkande på huden.

Se informationsfilmen om coronaviruset alla pratar om

Vietnams regering har gett ut en film som blivit viral om hur man ska hantera viruset, bland annat genom att visa hur man ska tvätta händerna. Se videon nedan.

Videon kunde inte hittas

Källa: 1177, Pricerunner.se, Måbra.com

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Annons