Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Gunn sjuk i svår lunginflammation – föll ihop hemma

29 jan, 2013 
Hemmets redaktion
Gunn Augustsson blev sjuk i lunginflammation men har nu vaccinerat sig
Är du äldre eller lider av en kronisk sjukdom, till exempel hjärt- eller lungproblem bör du vaccinera dig mot lunginflammation. Det har Gunn Augustsson gjort sedan hon för ett par år sedan råkade illa ut i samband med en förkylning. En dag i maj föll hon ihop hemma på köksgolvet. Sen minns hon ingenting förrän hon vaknade upp i juli. Då hade hon vårdats på intensivavdelningen och familjen hade oroligt vakat vid hennes sida...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gunn är 76 år och bor i Blekinge, i det lilla fiskeläget Krokås nära Sölvesborg. Hon har alltid varit en riktig friskus och tyckte länge att hon inte behövde vaccinera sig mot vare sig influensa eller lunginflammation…

– Så dumt! säger Gunn. Nu vet jag ju att vem som helst kan drabbas.

Föll ihop på köksgolvet

Det var en fredag i slutet av maj 2009 som Gunn kom hem från en resa till Schweiz, lite förkyld. På söndagen var det mors dag och barnen ringde för att gratulera. Dagen efter tänkte hon hämta hem hunden Bellman från kenneln.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag ringde dem på måndagen för att bestämma tid. Efter att jag lagt på bara vek sig benen och jag sjönk ihop på golvet. Sen minns jag inget mer förrän i mitten av juli.

Drabbats av svår lunginflammation

Sonen Sonny hittade henne. Av någon anledning anade han oråd under dagen och eftersom han bor bara en kilometer bort tog han en sväng förbi mamma. Det blev ilfart till Karlshamns lasarett, där det visade sig att Gunn hade drabbats av en svår lunginflammation, orsakad av pneumokockbakterier.

Annons

Gunn blev snabbt allt sämre med hög feber och två dagar senare, den tredje juni, fick hon läggas i respirator och ha övervakning dygnet runt. Det skulle dröja sex veckor innan hon kunde kopplas bort från maskinen. Flera gånger kallades hennes barn till sjukhussängen. Till och med Gunns terrier Bellman fick specialtillstånd att komma. Kanske kunde han ge matte lite extra krafter…

– De trodde inte att jag skulle överleva, säger Gunn. Jag var nog och besökte andra sidan vid några tillfällen.

Fick lära sig gå igen

Lunginflammationen hade banat väg för multiresistenta bakterier, men när läkarna kommit underfund med hur de skulle behandla Gunn började hon långsamt sin väg tillbaka.

– Sonny och min dotter Carola har skrivit dagbok och berättat för mig vad som hände på sjukhuset. Men jag kommer ihåg att jag kunde prata lite och ta några klunkar kaffe i mitten av juli, säger Gunn.

Annons

Då kom ett nytt stort bakslag. Gunn kunde inte röra sig och läkarna befarade att ryggmärgen tagit skada.

– Men sjukgymnasterna på Karlshamns lasarett var helt fantastiska och märkte att jag kunde röra fingrar och tår. Hela tiden puffade de på mig och det gick framåt, men oj, vad det var svårt att lära sig gå igen!

Kom hem i rullstol

Efter fem månader kom Gunn äntligen hem igen – i rullstol. Med rehab två gånger i veckan klarade hon sig så småningom med rollator och sedan käpp. I dag har hon återhämtat sig väl. Men upplevelserna på sjukhuset har gjort starkt intryck.

– Mina läkare sa att jag borde vaccinera mig mot lunginflammation och jag tog dem självklart på orden, förklarar Gunn. Nu vet jag hur jag ska skydda mig och jag vill aldrig mer bli så sjuk! Så fort jag hämtat mig vaccinerade jag mig mot pneumokockbakterierna, hade jag gjort det tidigare hade jag troligen sluppit komplikationerna!

 

Läkaren: Bättre skydd med nytt vaccin

Jonas Ahl, specialistläkare
Jonas Ahl.

Jonas Ahl, specialistläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö, svarar på frågor om lunginflammation och vaccinering.

Annons

Vad är lunginflammation?

Det är när vävnaden i lungan blir inflammerad, oftast på grund av en infektion med bakterier och då framförallt pneumokocker eller virus. Vid inflammationen påverkas de så kallade alveolerna som är små luftfyllda blåsor i de inre delarna av lungorna.

Vilka är symtomen?

Feber, slemmig hosta, ont i bröstet och frossa som inte går över. Äldre kan ha vagare symptom som trötthet, aptitlöshet, svettningar och illamående.

Hur smittas man?

Genom droppsmitta, när man är nära en person som hostar eller nyser. Cirka 50 procent av alla lunginflammationer orsakas av pneumokocker, en bakterie som kan orsaka till exempel lunginflammation och öroninflammation. Det är framför allt barn som är smittokällan, 50 procent av våra ett- till tvååringar bär på pneumokocker. Barn kan smitta även om de själva inte är sjuka.

Annons

Behandling?

Vanligt penicillin är det bästa!

Vilka risker för komplikationer finns det?Oftast är det en virusinfektion som föregår bakterier i lungorna och de inflammerade slemhinnorna kan i värsta fall bana väg för svårare pneumokocksjukdomar, till exempel blodförgiftning. Ju sjukare man blir av lunginflammationen, desto större är riskerna, men det Gunn har råkat ut för är ovanligt.Solveig har överkänsliga slemhinnor: Trodde det var astmaLäs mer

Skyddar vaccinering?

Ja, för några år sedan kom ett nytt vaccin – Prevenar 13 – mot pneumokocker. Det ger ett mycket bättre skydd mot lunginflammation än det gamla vaccinet och ges till spädbarn med god effekt. De vaccinerade småbarnen bär då ingen smitta som kan överföras till oss vuxna och därför förväntar läkarkåren sig att lunginflammation blir en mer ovanlig sjukdom. Nu är Prevenar dessutom godkänt för patienter från 50 år och uppåt. Det gamla vaccinet skyddar egentligen inte mot själva lunginflammationen utan framför allt mot de komplikationer lunginflammation kan orsaka.

Annons

Råd för att förebygga?

Förutom vaccinering mot pneumokocker ger en årlig influensaspruta visst skydd. Och kanske kan man hålla förkylda barnbarn lite på avstånd.

Med det nya vaccinet behövs bara en spruta

Med Prevenar 13 behövs bara en enda spruta och inte vart femte år som med äldre vaccin. Men vänta minst ett år om du redan vaccinerats med den gamla vaccintypen för att få bäst verkan. Det är också viktigt att tänka på att det nya vaccinet slår hårt mot 13 av de vanligaste och farligaste pneumokockgrupperna, men eftersom det finns 80 andra grupper, visserligen inte lika vanliga eller aggressiva, är vaccinering därför ingen garanti för att inte drabbas.

Prevenarvaccinet är relativt nytt, därför är det all idé att ringa i förväg så att vårdcentralen eller den privata vaccineringscentralen har medlet till hands när du kommer. Än så länge får vuxna betala. Kostnaden varierar, men rör sig vanligen runt cirka 700:–. Influensaspruta och vaccinering med den gamla typen mot pneumokocker är däremot gratis i flera landsting om man är över 65 år eller har bakomliggande kroniska sjukdomar.

Lär dig mer

På hemsidan www.pneumokocker.se kan du läsa mer om lunginflammation. Under fliken ”Hitta vaccinatör” kan du med hjälp av en vaccinationskarta också hitta en vaccinatör nära dig.

Av: Anncy Göranson

Foto: Hans-Peter Bloom, Roger Lundholm

Annons