Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Här är de 4 vanligaste sakerna vi är rädda för

23 jun, 2020 
Amalie Solnørdal Nærø
Kvinna håller sig för huvudet och ser skräckslagen ut.
Reser sig håret i nacken på dig när du ser de här sakerna? Du är långtifrån ensam!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi människor kan vara rädda för otroligt många saker. Vissa av oss är rädda för väldigt specifika saker men vissa rädslor går igen hos många personer. För visst känner du också någon som är rädd för spindlar? Och de flesta av oss känner säkert igen sig i att håren reser sig lite i nacken om vi ser en orm på en skogspromenad. Eller så är du kanske rädd för höjder eller tycker att det är läskigt med mörker.

Se också: Erika lever med MS

Erika, 29, lever med MS: ”Jag är rädd för att dö”Brand logo
Erika, 29, lever med MS: ”Jag är rädd för att dö”

Förklaringen till våra gemensamma rädslor är mycket logisk; vi är helt enkelt programmerade att vara rädda för vissa saker. Den norske forskaren Alse Hoffart arbetar på institutionen för psykologi på Oslos universitet och förklarar att det är evolutionen som ligger bakom de många av rädslorna som vi föds med i dag.

– Exempelvis är vi programmerade att vara rädda för saker och situationer som kan vara farliga, eller som har varit farliga, förr i tiden. Detta gäller till exempel höjder, ormar, spindlar, större djur och mörker.

Annons

Hoffart förklarar att rädslorna oftast visar sig redan i barndomen men att de ofta går över med tiden. Psykologen Frøydis Lilledalen instämmer i att man kan utgå ifrån att en del rädslor och fobier är genetiskt betingade.

– Till exempel var det statistiskt större chans att föra sina gener vidare för dem som aktade sig för ormar, spindlar och höga höjder. Att vara rädd är inte speciellt trevligt, men förr i tiden ökade sannolikheten för överlevnad med rädslan.

Att vara rädd kan handla om personlighet

Vissa av våra rädslor kan alltså förklaras som genetiskt betingade, men en del av oss har också upplevt situationer som har gjort att vi blivit rädda för helt andra saker.

– Om du till exempel har fått panik under en flygresa med mycket turbulens kan du bli flygrädd, förklarar Lilledalen och fortsätter med att understryka att rädslor också kan vara kopplade till ens personlighet.

Annons

– Om man är nervöst lagd är det större sannolikhet att man utvecklar mörkerrädsla, ormskräck, torgskräck eller annan fobi.

Här är 4 vanliga rädslor som många människor delar

1. Ormar och spindlar

Att vara rädd för ormar och spindlar är mycket vanligt. Många forskare drar paralleller mellan biologi och evolution som förklaring till att våra rädslor inte är så rationella alla gånger. Vår nedärvda arvsmassa har helt enkelt lärt sig att dessa djur kan vara farliga och därför kan vi reagera mycket starkt även på små ofarliga spindlar.

2. Höjder

Det är helt naturligt för oss människor att bli lite ängsliga när vi befinner oss på en hög höjd och tittar ner. Just höjdskräck tros också vara en vanligt bakomliggande faktor till flygrädsla som många människor lider av i varierande grad.

3. Blod och sprutor

Många känner olustkänslor inför att se blod – oavsett om man blöder själv eller ser någon annan. Den som är rädd för sprutor kan också mycket väl vara rädd för blod.

Annons

4. Mörker

Många av oss kan känna oss lite mörkrädda, även som vuxna. Kanske blir det värre om vi just sett en läskig film eller om vi har dåliga minnen kopplade till mörkret. Att vara lite mörkrädd är faktiskt helt logiskt; vi har mindre kontroll över vad som händer omkring oss när vi inte ser.

När blir rädslan en fobi?

Att vara rädd för något och att ha en fobi är inte helt samma sak. Skillnaden, enligt Hoffart, ligger i hur obehagskänslorna påverkar ens liv.

– Rädslan blir en fobi när det handlar om en ihållande, stark och plågsam känsla som hindrar dig att leva det liv som du önskar.

Ett exempel kan vara att du bara vistas i skogen på vintern av rädsla att stöta på ormar under andra delar av året.

Källa: kk.no

Annons