Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Här är vinterns värsta smittohärdar – så undviker du dem

30 jan, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Risken för sjukdomar är stor så här års. Hur kan man öka chansen att hålla sig frisk och slippa förkylningar, influensa och vinterkräksjukan? Här är expertens bästa tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Listan över våra värsta smittohärdar i vardagen toppas av kaffeautomaten, tunnelbanestolpar och affärernas kundkorgar – ställen som många människor vidrör och som tvättas allt för sällan. Andra riskfyllda ytor är toalettens spolknapp, mobiltelefoner och busshandtag. Det visade en undersökning DN gjorde för några år sedan, och förmodligen har det inte ändats särskilt mycket sedan dess.

Många flyr också vintern för att slippa de mörka, kalla, sjukdomsbenägna månaderna. Men även på resan lurar många fällor. Flygplansluften är kanske den mest omtalade, men det finns fler som du kanske inte har tänkt på? När man undersökte flygplatserna fann man till exempel att plastbrickorna i säkerhetskontrollen bar på överlägset flest virus och bakterier. Inte så konstigt eftersom brickorna cirkulerar med hög frekvens bland resenärer och ofta greppas med hela handflatan. Väl på hotellet är lysknapparna och fjärrkontrollerna riktiga smittohärdar.

Annons

Ja, risken för sjukdomar är stor så här års. Hur kan man öka chansen att hålla sig frisk? Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, ger sina bästa tips:

Finns det några särskilda ställen man bör ducka för att undvika att bli sjuk?

– Där det finns mycket människor finns det mycket virus, så är det bara. Tåg, bussar, varuhus och så liknande platser är riskfaktorer. Vi står tätt intill varandra, tar i samma handledare och så vidare. Och dagis såklart, där finns det ofta gott om baciller. Vill man verkligen hålla sig frisk, undvik den typen av ställen.

Finns det några rutiner man bör ha i övrigt för att hålla sig frisk och boosta immunförsvaret?

– God handhygien är det absolut viktigaste. Att tvätta händerna med tvål och vatten räcker långt för att skydda mot förkylning. För att få ett extra skydd mot magsjuka kan man komplettera med handsprit. Hosta eller nysa i armvecket. Och så vara ute varje dag, motionera regelbundet, sova ordentligt och äta bra kost så att man får i sig tillräckligt av de olika vitaminerna och mineralerna. 

Annons

Behöver man äta kosttillskott?

– Ett bra kost med mycket grönt ska egentligen räcka, men det är inte så många som får i sig så mycket frukt och grönsaker som de behöver. Då kan det vara bra att fylla på av det man inte får till. Vi bor också i ett land där det är mörkt och kallt en stor del av året, därför är lite extra D-vitamin inte fel. Själv boostar jag gärna kroppen med extra C-vitamin när smittorna härjar som värst, det kan också vara bra när man ska bekämpa en förkylning och göra sjukdomstiden lite kortare och mildare.

Hur kan man boosta immunförsvaret på andra sätt för att slippa bli sjuk?

– De är få saker som har vetenskapligt stöd, men munsprayer som Coldzyme och Viruseptin, kan hjälpa till så att inte viruset får fäste och gror. För bäst effekt ska de användas direkt vid första symtom, med de kan också hjälpa i förebyggande syfte, om man exempelvis vet att man ska vistas i en riskmiljö.

Annons

När på året är det som värst?

– Influensasäsongen sträcker sig mellan december-april, men peakar vid lite olika tillfällen från år till år. När kulmen kommer beror lite på hur viruset färdas runt världen, vilken typ av vinter vi har och hur många som har vaccinerat sig. Man kan följa statistiken och utvecklingen på socialstyrelsens sajt.

Av Nina Nyström/mabra.com

Foto: TT

Läs också:

Varning: Här är gymmets 6 värsta snuskfällor!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons