Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Anna fick en hjärtinfakt som 54-åring

22 jun, 2021 
Birgitta Lindvall Wiik
Anna Svelin tittar ut genom fönstret på sitt gym.
"Min devis är att leva här och nu och att göra allt jag kan för att minska riskerna för att drabbas av fler infarkter", säger Anna Svelin.
Anna tackar träningen både för att hon klarade hjärtinfarkten bra – och förebygger fler infarkter. Hon har en ärftlig belastning när det gäller hjärtinfarkt och blev sjuk vid 54 års ålder. Trots att hon gjorde allt rätt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med hunden Larry vid sin sida tar Anna raska steg längs strandpromenaden i Haparanda. Han ska rastas innan det är dags för Anna att hålla i ännu ett träningspass på gymmet.

Hon är fyrabarnsmamman, habiliteringsassistenten och träningsinstruktören som är känd som kvinnan med många järn i elden och den som fått halva stan att dansa zumba. Anna Svelin, 55, är en träningsprofil i sin hembygd och uppfattas som pigg, stark och full av energi.

Överraskades inte av infarkten

Ändå kom hjärtinfarkten inte som en överraskning för henne.

– Min pappa fick sin första infarkt när han var 40 och hann drabbas sju gånger innan han dog vid 49 års ålder. Även min mamma har haft en mindre infarkt när hon var 57. Jag visste att den ärftliga belastningen var en riskfaktor som inte gick att bortse ifrån och har alltid tänkt att det inte är frågan om ifall jag får en hjärtinfarkt, utan snarare NÄR det kommer att hända.

Annons

Det hände en oktoberkväll 2019.

Anna, som är träningsinstruktör, hade kört ett hårt fyspass på gymmet och åkte hem för att hämta sambon Daniel Tano. De skulle iväg och handla.

– Men jag hann bara ta några steg in i butiken innan jag kände hur det brände till i hjärtat. Det liksom stack till på ett obehagligt sätt och jag blev tvungen att stanna en stund. Så fort jag rörde mig kom smärtan tillbaka. Den strålade upp mot käken och medan jag hängde över kundvagnen insåg jag att det var nu det hände. Det var hjärtat.

Jenny fick hjärtstopp i duschen – sambon räddade hennes livBrand logo
Jenny fick hjärtstopp i duschen – sambon räddade hennes liv

Fick en förvarning om hjärtinfarkt

Anna säger att hon i efterhand förstått att hon fick en förvarning några dagar tidigare.

Annons

– Jag bär alltid ett aktivitetsarmband och en kväll noterade jag att min puls fortsatte att vara hög i flera timmar efter mitt träningspass. Då trodde jag att det var fel på klockan. Nu förstår jag att det var mig det var fel på.

I väntan på ambulansen låg Anna på en bänk vid butikens entré, med en orolig Daniel och butikspersonal vid sin sida. Eftersom den stickande smärtan ebbade ut och försvann, och Anna redan i ambulansen hade normalt blodtryck och puls, trodde hon att hon skulle få åka hem på en gång.

Det fick hon inte.

Det tog ett tag innan det sjönk in hos Anna hur allvarlig hennes situation var. En kranskärlsröntgen visade att hon hade tre förträngningar i kärlen, varav ett var stort och gammalt. Förkalkningen hade börjat många år tidigare.

Anna Svelin med hunden Larry.
Anna Svelin bor i Haparanda och är känd för att ha många järn i elden. Här är hon tillsammans med sin hund Larry.

– Det var såklart en chock att jag haft en förkalkning i kranskärlen i flera år, att jag varit en tickande bomb utan att veta om det. Nu fick jag förklaringen till varför det så ofta känts tungt att andas. Tidigare trodde både doktorn och jag att det berodde på astma.

Annons

Ville träna direkt

Direkt efter ballongsprängningen kände Anna sig piggare än någonsin, hon skojar att hon kände sig redo att springa ett maraton. Även om det inte blev ett maraton säger Anna att hon är glad att de moderna rekommendationerna efter en infarkt skiljer sig markant från de råd hennes pappa fick på 80-talet. Han skulle vila och ta det lugnt. Hon skulle träna och komma igång direkt.

– Jag började med promenader, som jag utökade succesivt medan jag höll koll på min puls och blodtrycket. Jag hade fått nitroglycerinsprej av doktorn, det skulle jag ta om jag fick känningar av kärlkramp, säger Anna och berättar att den enda gången hon känt smärta är i samband med snöskottning i kyligt väder.

Grundkonditionen hjälpte

Hon gjorde ett projekt av att komma tillbaka i god form, och förde anteckningar över sina framsteg. Kanske var det därför hon också lyckades hålla oron stången. För henne var målet att bli lika stark som förr.

Annons

Anna hade fördelen att vara i god grundkondition och stod ganska snart på instruktörsplatsen, bredvid en kollega, igen.

– Efter tre månader var jag tillbaka på scenen fullt ut igen, säger Anna som kör både styrke- och konditionspass 5-6 gånger i veckan.

Innan Anna fick klartecken att träna lika hårt som tidigare fick hon göra ett konditions- och styrketest på hjärtavdelningen. Hon fick ett toppenresultat, något Anna är tacksam för.

– Med tanke på den ärftliga belastning jag har för hjärt- och kärlsjukdom så gjorde jag en stor livsstilsomställning för många år sedan. Jag slutade röka, jag dricker i princip aldrig alkohol, tänker på att äta bra och tränar mycket och ofta. Jag har hundar och ett rörligt jobb på ett gruppboende. Detta sammantaget ger mig 28 000-32 000 steg på stegräknaren varenda dag.

Anna Svelin, som drabbades av en hjärtinfarkt, poserar i sitt gym.
Efter tre månader var Anna tillbaka fullt ut som träningsinstruktör igen.

Tänker inte vara rädd

Hjärtläkaren har sagt till Anna att hennes goda kondition har underlättat rehabiliteringen och gjort att hon snabbare kunnat återgå till sitt vanliga liv.

Annons

– Jag lever precis som jag gjorde före infarkten. Jag äter kolesterolmedicin och blodförtunnande medicin, och nog är jag lite mer uppmärksam på kroppens signaler men i övrigt är det ingen skillnad. Flera vänner har frågat mig om jag varit deprimerad eller om jag är orolig för framtiden, men jag tänker att jag har ett bra utgångsläge nu. Mina blodkärl är rensade och fina och jag känner mig trygg med vården. Min devis är att leva här och nu och att göra allt jag kan för att minska riskerna för att drabbas av fler infarkter. Där är träningen en väldigt viktig del. Jag mår bra och tänker inte gå omkring och vara rädd!

Ärftlighet och infarkter

Drabbades dina föräldrar av tidiga infarkter? Då ska du hålla koll på ditt kolesterolvärde från tidig ålder! Familjär hyperkolesterolemi (FH) är lika vanligt som diabetes typ 1.

Den som är drabbad har höga värden av LDL-kolesterol redan från födseln. Ärftligt högt kolesterolvärde orsakas inte av livsstilsfaktorer och måste alltid medicineras. Vid obehandlad FH drabbas man av hjärtinfarkt cirka 20 år tidigare än resten av befolkningen och har minst tio år kortare medellivslängd.

Risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke i ung ålder är cirka 10-25 gånger högre än hos resten av befolkningen om FH inte behandlas i tid. Förhöjda kolesterolvärden i decennier skadar kärlen.

Källa: Hjärt-lungfonden och hjärtläkare Jan Nilsson.

Annons