Höstens 100 bästa hälsotips!

En välmående kvinna kastar höstlöv i luften.

Foto: Unsplash.com

Hösten är inte bara mysiga hemmakvällar framför brasan och trevliga promenader. Här är bästa tipsen för att stå emot förkylningar, hålla humöret på topp och leva längre.

Vad är hälsa ? Enkla svaret: Summan av dina vanor. Här kommer 100 tips för att må bättre i höst.

1. Ta en morot

Morötter är slemlösande och har en lätt bakteriedödande effekt. Rårivna morötter till maten, en värmande soppa eller en juice på morot, apelsin och ingefära är extra bra vid förkylning. Innehåller a-vitamin.

2. Satsa på D-vitamin

Vitaminet som stärker immunförsvaret och skelettet. Passa på att gå ut i solen för att fylla på eller köp vitamintabletter. Påverkar också humöret.

3. Andas bort stressen

Börja bukandas, det hjälper dig stress av. För in luft genom näsan, spänn ut magen, håll andan och släpp ut luften genom näsan. Lägg händerna på magen så känner du hur buken åker upp och ner.

Höstdepression: Så gör du för att lindra höstdepp

4. Riv ingefära

Riv ingefära och blanda med färskpressad apelsinjuice för en effektiv vitamininjektion.

5. Sänk blodfetterna med 5:2

Den populära dieten har visat sig kunna stärka blodfetter och blodtryck, vilket kan minska risken för stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom försvinner kilona i rasande fart.

6. Vårda vänskapen

Att ha nära och kära har visat sig vara den viktigaste faktorn för människors totala lyckoupplevelse. Se till att hålla kontakten och träffas varje vecka.

7. Sitt inte för länge

En studie i Australien på över 200 000 människor visar att sittande är en riskfaktor i sig. Ta en bensträckare fem minuter varje timme, ställ dig och stryk framför teven eller stå upp vid skrivbordet.

8. Ett gott skratt

Skrattet gör att stresshormonerna minskar och att de vita blodkropparna ökar – och de stärker vårt immunförsvar.

9. Kaffe mot höstdeppen

Kaffe har bra effekt på blodsockerbalansen och minskar risken för depression och storlek. Så ta en kopp med gott samvete.

10. Sov bättre med ny kudde

Byt kudde och byt till örngott i silke. Det håller huvudet svalt under natten vilket ger sömnhormonet melatonin en chans att få produceras fritt och då sover du bättre.

11. Var tacksam

Skriv ner tre saker varje kväll som du är tacksam för, då riktar du fokus på det positiva i livet.

Äldre par på höstpromenad.

Bild: IBL Bildbyrå

12. Skona ditt hår

Minimera antalet färgningar, blekningar och slingningar och vrid ner värmen på dina stylingverktyg. Låt håret få vila från styling en dag i veckan. Använd alltid värmeskydd innan föning för att undvika att håret går av.

13. Gör något nytt

Ju fler vardagliga rutiner vi har desto mer hänger vi bara med som på autopilot. Ta dig ut ur din bekvämlighetszon, övervinn en rädsla eller ändra bara på rutinerna i ditt liv.

14. Sträck på dig

När vi sträcker på oss på morgonen så väcker vi kroppen. Vi utvidgar lungorna och får fart på cirkulationen samtidigt som nattens avfallsämnen transporteras ut ur musklerna. Hjärnan får en hint om att det är dags att vakna.

15. Lura vallningarna

Många kvinnor över 50 år drabbas av någon form av klimakteriebesvär som värmevallningar, sömnproblem och torra slemhinnor. Motion motverkar klimakteriebesvär och har du stora problem kan tabletter, plåster eller gel med östrogen minska besvären.

16. Trappa upp!

Låt hissen står och ta trapporna. Varje steg bränner en kalori.

17. Säg nej!

Om du inte vill så behöver du inte, åtminstone inte varje gång. Det gäller även känsliga saker som att passa barnbarn eller umgås med gamla mamma.

Psykologen: Därför är det bra att göra så lite som möjligt

18. Köp en brösthandske

Att kolla brösten för cancer är det viktigaste du kan göra. Gå in på www.sensifemme.se och köp en brösthandske som gör klämmandet till rena drömmen.

19. Träna på morgonen

Rivstarta dagen och få energi hela dagen. Kroppen fylls av hormoner som gör dig glad

Kvinna gör yoga.

Bild: Shutterstock/IBL

20. Ät ordentligt!

Fisk tre gånger i veckan och 500 gram frukt eller grönsaker varje dag, det gör susen för hösttröttheten.

21. Starta dagen med havregryn

Havre innehåller långsamma kolhydrater som ger dig mer energi att orka med dagen. I havre finns också B-vitaminer, magnesium och zink.

22. Varannan vatten

Halvera ditt intag av alkohol och se att du genast mår bättre. På fest så tar du varannan vatten, vi kvinnor bryter inte ner alkohol lika bra som män så vi får akta oss extra.

23. Ta en kulturkväll

Gå på bio, teater, utställningar. Att ha saker att se framemot gör att livet känns lättare och roligare.

24. Rensa näsan

Att skölja näsan med saltlösning kan lindra förkylning och allergi. På apoteket finns nässköljare som är lätt att använda.

25. Ät enligt säsong

När vi handlar säsongsanpassat finns det god tillgång på just de grönsakerna under den perioden, vilket gör att vi kan få varorna till ett bättre pris. Även smaken påverkas av säsong. Aromen i till exempel tomater utvecklas när de får sitta kvar på plantan och mogna klart.

26. Träna måttligt hårt

Om du anstränger dig allt för hårt utsöndrar kroppen för höga mängder kortisol vilket gör dig trött. På en skala från 1 till 10, där 10 är maximal ansträngning, bör du oftast hålla dig på en 6:a eller 7:a.

27. Lös korsord

Lös korsord, sudoku eller lös gåtor. Utmana varandra på quiz inom något gemensamt ämne – det får dig på alerten! Motverkar demens

28. Härliga blåbär

Blåbär är rika på antioxidanter som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Strö över filen eller gör en smoothie.

29. Ta lite ledigt

Om du har extra semester- eller kompdagar att ta ut, använd dem klokt. Ta en dag ledigt då och då och försök lägga in lite långhelger, till exempel en fredag innan en ledig helg.

Sova med strumpor på.

Bild: IBL Bildbyrå

30. Behåll dygnsrytm

När det blir mörkare har hjärnan lite svårare att veta vad klockan är. Därför är det viktigt att inte slarva med sömnen och försöka ha ungefär samma dygnsrytm, även om du är ledig.

31. Varva ner…

Två timmar innan du lägger dig bör du ta det lite lugnare. Läs en bok eller umgås med din familj. Titta gärna på tv – men inte om det är för våldsamt.

32. Pröva en minimeditation

Tänk dig att du ser en luftballong som landar framför dig på ett fält. För över alla dina jobbiga tankar, känslor och upplevelser till ballongen. Låt den flyga iväg med allting. En form av meditation som kan funka bra.

33. Stäng av och koppla ner!

Stäng av telefonen och internet. Det finns en fara i att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig. Låt folk vänta lite och lägg tid på dig själv.

34. Motverka mörka ringar

Mörka ringar under ögonen kan behandlas genom att blanda gurksaft med citronsaft i lika mängder. Applicera dagligen och tvätta av med vatten efter 15 minuter.

35. Frossa i vitlök och slipp infektioner

Innehåller antibakteriella ämnen och kan också motverka virusinfektioner. Låt skivade klyftor dra tillsammans med honung och timjan över natten. Ta sedan en tesked mot luftvägsbesvär och halsont.

36. Få bättre syn

Ser du dåligt i mörker? Då kan du behöva mer A-vitamin. Behövs också för hunden och slemhinnor och för allt hålla infektioner borta. Finns i lever, kött, mjölk och morötter.

37. Rosenrot för mer pirr

Rosenrot sägs vara sexuellt stimulerande så köp på hälsokost och pröva, det kan ju inte skada. Det sägs att rosenroten får det att pirra på ett lovande sätt.

38. Kokos för hälsan

Kokosvatten att dricka, kokosfett att steka i och kokosoljan hjälper dig mot torr hy, torra läppar och är också bra vid Psoriasis och eksem. En bra nöt som egentligen är en frukt.

39. Husdjur gör gott

Husdjursägare har bättre fysisk hälsa och bland annat lägre blodtryck och färre har diabetes än de som inte har djur.

Kvinna med vit katt.

Bild: Shutterstock/IBL

40. Rena med citron

Nästa gång du är på väg att hälla upp den slentrianmässiga kaffekoppen – byt ut den mot ett stort glas ljummet citronvatten. Extra nyttigt blir det med färsk ingefära i. En dryck som renar, rensar ur och stöttar kroppen.

41. Glid för bättre sex

Slemhinnorna kan bli sköra och torra i medelåldern. Köp glidmedel och förhöj din sexuella upplevelse. De finns med pirr-effekt och värme på apoteket.

42. Ät medvetet

Mindfulness till middag? Javisst! Tugga ordentligt och ät långsamt och upplev måltiden med alla sinnen. Då mår kroppen bättre.

43. Lindra din stress

Meditera, gå på yoga, promenera och ta varma bad – det är sådant som gör att du varvar ner.

44. Stärk naglarna med kisel

Om du äter tillskott med kisel så får naglarna en boost och de blir starkare och ser fina ut.

45. Vatten på morgonen

Ett glas ljummet på morgonen ger hela dagen en bra start.

46. Bada bastu

Bastubad är avstressande och mjukar upp stela muskler. Du blir varm i kropp och sinne.

47. Kavla trötta fötter

Ha en naggkavel under skrivbordet och rulla fotsulorna på. Det får igång blodcirkulationen och trötta fötter får nytt liv.

48. Chiafrön ger kraft

Mycket antioxidanter, högt protein och Omega 3-innehåll gör att det lilla fröet är rena mirakelmedicinen. En matsked om dagen ger kraft!

49. Bli piggare med tryptofan

Ät ananas, avocado, banan, cashewnötter, choklad, fikon, plommon, tomat och valnötter. De innehåller mycket tryptofan som stärker kroppens pigghetshormon, serotonin.

50. Gå till läkaren om tröttheten inte ger sig

Om din trötthet inte går över så gå till doktorn. Det kan vara inflammation i sköldkörteln eller något som är behandlingsbart. Du behöver inte vara trött!

51. En vitamintablett om dagen

Om du misstänker att du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler så ta en multivitamin-tablett om dagen och må lite bättre.

52. Promenera dig friskare

Ta en promenad på lunchen, även om det bara är en kort och även om vädret är kasst. Luften och ljuset gör gott.

53. Drick vin – med måtta

Forskare i USA och Kanada har dragit slutsatsen att ett litet intag av alkohol kan minska risken för död i hjärt- och kärlsjukdomar. Ett litet intag, inga mängder.

Ett par skålar i rött vin.

Bild: Shutterstock/IBL

54. Stressa ner med musik

Musik som du själv har valt sänker nivåerna av stresshormoner, visar en amerikansk undersökning.

55. Ta en juicedag!

Drick dig igenom en dag eller två. Gör juicer på spenat, vitlök, ingefära, frukt och juicer. Rensa systemet och piggna till.

56. Krydda med gurkmeja

Den kallas inte för kungen av kryddor i onödan. Gurkmeja är superfood av högsta rang, som har positiv inverkan på både ben och leder, immunförsvar och mage.

57. Du kan om du vill!

Om du tror att du klarar något ökar chansen att du gör det också. Positiva tankar påverkar våra resultat och i förlängningen vår hälsa, visar forskning.

58. Byt schampo för friskare hårbotten

Klåda i hårbotten är ett tecken på uttorkad hårbotten eller att du är överkänslig mot tensider som finns i många shampoo. Det kan också bero på svamp i hårbotten, och det finns schampo som hjälper.

59. Träna bort migränen

Resultat från Göteborgs universitet visar att motion är minst lika effektivt som migränmedicin. Forskarnas slutsats är att studien tyder på att motion tre gånger i veckan är lika effektivt som medicinen .

60. Ta en tomat – med lykopen

Tomater innehåller lykopen som är en av naturens mest kraftfulla antioxidanter. Studier har visat att lykopen kan motverka såväl hjärt-kärlsjukdom som vissa cancerformer.

61. Ät lite mandel

Ett riktigt kraftpaket fullproppat med näring som kan ge omedelbar och varaktig lindring från smärta och hälsoproblem.

62. Kramas och kela

Hormonet ocytoxin frigörs när vi tar i varandra och det får oss att må bra. Kramas mer!

63. Chili ger endorfiner!

Chili ökar både förbränningen och endorfinnivån i kroppen. Dessutom hjälper het mat dig att hålla värmen och humöret uppe.

Ät chili

Bild: IBL

64. Du duger som du är!

Var snäll mot dig själv och skippa självkritiken. Öva framför spegeln och säg snälla saker till dig själv.

65. Gå ut i det gröna och stressa ner

Att ströva i skogen är vilsamt och motion på samma gång. Bra för alla sinnen, både de mentala och fysiska. Ny forskning visar att hjärnans stressnivåer kan sänkas med upp till 50 % om du tränar i naturen.

66. Skydda hjärtat med Q10

Nya studier har visat att kosttillskottet Q10 kan hjälpa personer med hjärtsikt.

67. Le oftare

Om du ler så får du garanterat ett leende tillbaka vilket kan göra att hela din dag lyses upp.

68. Ge tillbaka med frivilligarbete

Jobba ideellt i soppkök eller på olika välgörenhetsinrättningar. Ring och fråga om de behöver hjälp och känn lyckan i att få hjälpa.

69. Dämpa sötsuget så här

Kanske har du låga värden av kalcium, magnesium eller zink? Fyll på i form av kosttillskott.

70. Ät choklad mot stroke

En ny studie visar att 60 gram choklad i veckan kan ge 17 procent lägre risk att drabbas av stroke. 60 gram motsvarar en halv chokladkaka.

71. Ge järnet en chans

Många kvinnor drabbas av järnbrist. Vänta med att dricka kaffe eller te efter maten eftersom koffeinet gör det svårare för kroppen att ta upp järn. Njut i stället av en citrusfrukt, kiwi eller bär till efterrätt då C-vitamin underlättar för kroppen att ta upp järnet i maten.

72. Skippa energitjuvarna

Gör dig av med dem! Bråkiga kollegor, sura syskon eller griniga tanter i affären. Strunta i dem, kör ditt positiva race och om de går in i clinch med dig – möt dem och lös konflikten.

73. Mat mot inflammation

Tillsätt rikligt med vitlök, lök, ingefära, gurkmeja och chili i maten. Det finns studier som visar att de är inflammationshämmande och främjar de friska processerna i kroppen.

74. Förbered dig för sömn

Dra ner ljuset, stäng av dator och teve en timme innan du ska sova. Då hinner hjärnan också koppla ner och inta sömnläge.

Äldre kvinna som sover.

Bild: Shutterstock/IBL

75. Sätt upp mål

Bara för att det är höst och vinter så betyder det inte att man inte kan ha ett mål. Det är bra att ha något att jobba mot och att uppnå.

76. Järn mot rastlösa ben

Järnbrist är en riskfaktor för att drabbas av RLS, myrkrypningar i benen. Nya rapporter visar att 80 procent blir bättre med tillskott av järn.

77. Pigga upp med färg

Måla om hemma, tapetsera eller köp lite färgglada kuddar som piggar upp. Vem som helst blir glad av en solgul kudde.

78. Handarbeta

Svårt att fokusera? Brodera, sticka en tröja eller virka en grytlapp. Du håller händerna i gång och du är garanterad att hålla fingrarna ur godisskålen.

79. Skrubba bort

Torrborsta dig ordentligt innan dusch, då får celluliterna sig en omgång och cirkulationen kommer igång.

80. Förebygg demens

Gör något annorlunda. Det kan räcka med att knyta vänster skosnöre före höger istället för tvärtom. Då utvecklas hjärnan och får nya spår.

81. Sjung i kör

Att sjunga frigör endorfiner i hjärnan vilket gör att du mår bra. Och det finns körer för alla – alla kan sjunga!

82. Hångla mer

För att hålla sexlivet igång kan det behövas lite hångel ibland – och nej, det är inte bara för tonåringar!

Par som kelar i en säng.

Bild: Shutterstock/IBL

83. Ät mer av supermaten kål

Kål i alla former är supermat med massor av vitaminer och mineraler. Anses dessutom vara bra för magen, kunna rensa levern och förebygga inflammationer. Motverkar även cancer, enligt modern forskning.

84. Gå till ett hudproffs!

Två gånger per år kan man kosta på sig en ordentlig genomgång med porrengöring, mask och skrubb. Däremellan så håller du själv efter huden med krämer och rengöring.

85. Maxa promenaden för fettförbränning

Det är inte hur långt du går utan hur snabbt du promenerar som avgör om du bränner mycket fett eller ej. Maxa promenaden med att gå i backar och variera med lite lätt jogging.

86. Titta upp från datorn då och då

Optiker har slagit fast att för långa pass vid datorn kan leda till trötthet, huvudvärk och dimsyn. Tips! Titta bort från datorn i 20 sekunder var 20:e minut.

87. Ta en tupplur – efter kaffet

Fem minuters powernap räcker ofta för att du ska känna dig pigg. Maximal effekt får du om du dricker en kopp kaffe precis innan du somnar. Koffeinet börjar då verka lagom tills du vaknar.

88. Smörj dig

Använd en kräm som både innehåller hög fetthalt och fuktighetsbevarande ämnen. Smörj in flera gånger om dagen om det behövs.

89. Ha filmkväll

Tänd ljus och kryp upp i soffan med en feelgood-film. Ta vad som helst med Julia Roberts eller Hugh Grant!

90. Tranbär för urinvägarna

Klä dig varmt och drick tranbärsjuice eller grapefruktjuice för att undvika urinvägsinfektioner. Sitt inte kallt.

Lingon och lingondricka.

Bild: Shutterstock/IBL

91. Ta en sovmorgon ibland

Ta en sovmorgon och ligg i sängen och dra dig. Vakna och gör melodikryss i lugn och ro. Lite hjärngympa är aldrig fel

92. Ta en simtur

Bra träning för hela kroppen, avsluta med bastubad och du blir lugn och varm.

93. Sluta röka!

Att sluta röka är den bästa hälsoinvestering du kan göra. Hälften av alla rökare dör i en rökrelaterad sjukdom. Det finns hjälp att få med plåster, tabletter och spray eller ring en sluta-röka-linje och få stöd.

94.Tvätta händerna och håll avståndet

Håll dig hemma när du är sjuk och låt bli att smitta andra. Det är en viktig grundregel och det bästa sättet att undvika smittspridning. Tvätta händerna flera gånger om dagen.

95. Tänk på hållningen

En studie från USA visar att de personer som sträckte på sig fick högre energi och blev gladare. De som fick gå och hänga med huvudet blev automatiskt deppigare.

96. Hoppa över ett mål

Vill du inte fasta med 5:2 med bara ett intag på 500 kalorier så dra ner lite varje dag eller fasta bara en dag. Även det lilla ger resultat för föryngringen på insidan!

97. Lufta underlivet

Sov gärna naken för att ge underlivet en chans till lite syre då vi är så påpälsade hela vintern. Slemhinnorna behöver få andas och inte bara stängas in.

98. Umgås med yngre

Häng med tonåringarna och barnen i familjen. Se världen genom deras ögon vilket kan ge dig nya insikter och perspektiv på livet.

99. Ta en weekend

Kan du och har råd så ta en weekend i ett annat land. Njut av god mat, sköna spa-behandlingar eller konserter, fotbollsmatcher och arkitektur. Hem kommer du föryngrad och pigg.

Därför är bakning bra för din hälsa
0:55

Efter reklamen: Därför är bakning bra för din hälsa

(0:55)

Slå på ljud

100. Läs alla tipsen om igen!

Det tar lite tid att få in alla nya goda vanor. Ha lite tålamod med dig själv. Läs tipsen en gång till och plocka ut de delar som känns bäst för dig. När du kommit in i de nya vanorna, återkom hit för nya härliga hälsotips!

Lycka till!

Par åker vespa på solig väg i stad.

Bild: Shutterstock/IBL

Foto: Shutterstock, Thinkstock

Läs också: