Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Hunden Kajsa hjälpte Pia tillbaka till livet efter stroken

08 jan, 2020 
Margaretha Eld
Pia Dahlqvist tillsammans med sina två hundar som har hjälpt henne tillbaka efter en stroke.
Pia Dahlqvist med sina ögonstenar – svarta cockerpoon Kajsa och aprikosröda mellanpudeln Happy Life Mamma Mia.
När Pia Dahlqvist drabbades av en allvarlig stroke blev hunden Kajsa hennes räddning – och vägen tillbaka till ett aktivt liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Pia Dahlqvist, 55, bubblar av energi när hon berättar om sin bästa vän Kajsa, en svart cockerpoo, som flyttade hem till henne för snart sju år sedan efter den allvarliga stroken hösten 2012. Kajsa blev hennes bästa rehab på den tuffa resan tillbaka till ett aktivt liv igen.

6 fantastiska hälsofördelar med att ha hund

Hälsofördelar med att ha hundBrand logo
Hälsofördelar med att ha hund

– Kajsa räddade mitt liv. Hon väckte mig på morgnarna och gav närhet, stöd och glädje och var den bästa vårdhunden. Hon fick ut mig på promenader och jag övade balans och koordinerade kropp och knopp efter min totala krasch, säger Pia.

Pia Dahlqvist, som drabbades av stroke, tillsammans med sina två hundar som hjälper henne tillbaka till livet.
”Träningen med hundarna håller mig på benen och ger massor med glädje”, säger Pia.

Hon har funderat på varför hon drabbades av stroke. Hon var fullt frisk och lite av en ”fixare” som löste allas problem. Hon arbetade kvällar och nätter på ett stödboende och brann för jobbet, var ensamstående trebarnsmamma och särbo med dåvarande kärleken. Trots att kroppen skrek i tyst protest i form av ångest, ständig trötthet och sömnproblem lyssnade hon inte på varningssignalerna.

Annons

– Jag kan inte sätta fingret exakt på när kroppen började säga ifrån. Jobbet var superroligt men stressigt. Jag blev allt tröttare och somnade överallt.

Stroke och utmattningssyndrom

En lördagkväll för sju år sedan gjorde hon sig redo att gå till sängs. Hon höll som bäst på att dra ner persiennerna i vardagsrummet när hon plötsligt föll rakt in i väggen. Sedan blev allt svart och hon minns inget av ambulansfärden till S:t Görans sjukhus.

– Min första tanke när jag vaknade upp var att jag svävade i livsfara.

Den höga stressen och bristen på återhämtning hade utlöst både en stroke och utmattningssyndrom. Pia fick stanna på Sköndals sjukhem en månad på rehabilitering. Stroken gjorde att hon blev förlamad och förlorade känseln på högersidan av kroppen. Även koordination och balans fick sig en rejäl törn.

Annons

Proppen satt i storhjärnan och hon fick grav afasi och svårt att prata och skriva, tappade ord och glömde vad hon precis tänkt berätta. Hela hennes identitet och självbild förändrades.

– Jag förlorade allt som var jag. Mina vänner backade av rädsla när jag blev så sjuk och fick svårt att prata. Jag blev socialt isolerad.

Ångest och depression

Förlusten gjorde att Pia fick ångest, led av mycket mörka tankar och blev djupt deprimerad. Hon hade svårt att ta sig upp ur sängen och gick upp 22 kilo. Hjärnskadan gjorde att hon fick problem med hjärntrötthet, ljud- och ljuskänslighet, närminnet och att hantera känslor.

– Humöret pendlade upp och ner, jag var lättrörd och grät ofta.

Familjen tyckte att hon behövde stöd. Nio månader efter stroken svepte cockerpoovalpen Kajsa in som en trasslig liten virvelvind i Pias liv.

Annons

– Hon gick rakt in i mitt hjärta med sin viftande svans och sina blöta pussar. Sedan dess har Kajsa varit en ovärdelig hjälp i vardagen. Hon har varit den bästa eftervården och gett Pia den träning hon behöver, plus glädje och nya vänner.

Kajsa räddade mitt liv.

– Jag skämdes över min övervikt och gömde mig hemma. Med Kajsa vände allt. Hon var ljuset i mitt liv, min prinsessa som jag gjorde allt för. Vi tog små tragglande promenader med rullatorn och jag kom igång i kroppen. Visst har jag farit omkull många gånger men Kajsa har tagit mig längre än jag trodde var möjligt.

Hundarna hjälper Pia

Så småningom vågade sig Pia till brukshundsklubben där hon kände gemenskap och delade intressen med andra hundägare. Hundträningen visade sig vara ett lyckokast. Pia som en gång tävlat med sina hästar i division 1 inom Allsvenskan, sporrades av träningspassen med Kajsa. Idag är Kajsa och Pia ”slowmotion-teamet” i agilityvärlden och har lyckats få flera fina titlar både i agility och i rallylydnad.

Annons

– Att hålla balansen och tempot uppe och klara slalom, hinder och tunnlar på tid med Kajsa har ju grymt utmanat mig som har en svag högersida efter den högersidiga förlamningen. Det är ren glädje och bra för flåset, kilona bara rasar.

Kampen har varit lång och tuff. Pia har också kämpat hårt tillsammans med logopeder och sjukgymnaster, medicinsk yoga och KBT i grupp för att acceptera situationen och komma igen. Idag har hon bara lätt afasi och jobbar 25 procent som stödassistent.

– Mitt handikapp stoppar mig inte längre. Jag duger tillräckligt bra för mig själv idag och kanske för andra med.

Kajsas hundbur i bilen är täckt med färgglada vinstrosetter. För en tid sedan flyttade en ny liten familjemedlem hem till Pia på Ekerö, den lilla röda mellanpudeln Happy Life Mamma Mia. Pia har siktet inställt på att så småningom få tävla med det svenska landslaget med sina hundar.

Annons

– Träningen med hundarna håller mig på benen och ger massor med glädje. Jag är stolt över att jag har kommit tillbaka!

Foto: Thomas Carlgren, Shutterstock/TT

Stroke: Vanliga symtom

En stroke inträffar när blodflödet till en del av hjärnan blockeras och hjärncellerna får syrebrist – och det kan påverka många delar av kroppen. Första tecken kan vara stickningar, svaghet eller plötsliga domningar i ansikte, armare och ben. Ofta bara på ena sidan av kroppen. Man kan även drabbas av följande symtom:

  • Sluddrande tal och svårt att förstå vad andra säger.
  • Kraftig huvudvärk utan anledning.
  • Dubbelseende på ena eller båda ögonen.
  • Plötslig yrsel och problem att orientera sig.
  • Svårt att gå och hålla balansen.
  • Kraftigt illamående.

Detta ökar risken för stroke

  • Högt blodtryck
  • Höga blodfetter
  • Diabetes
  • Rökning
  • Förmaksflimmer
  • Övervikt
  • Stillasittande
  • TIA (en liten propp som löses upp av sig själv)
  • Tidigare stroke eller TIA
  • Hög ålder
  • Ärftlighet
  • Hög alkoholkonsumtion

6 tips för att förebygga stroke

Håll koll på blodtrycket

Högt blodtryck är en av de vanligaste orsakerna till stroke. Se till att använda en godkänd mätare om du mäter blodtrycket hemma. Olika sorters mätare går att köpa på apoteket.

Ät hjärtvänligt

Forskning visar att medelhavskost med mörkgröna bladgrönsaker, avokado, bär, nötter, frön och fet fisk samt den saltsnåla DASH-dieten med frukt, lättmjölk, lättyoghurt, mager ost, fullkornsbröd och råris, minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Få i dig kalium

Kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion och för att reglera blodtrycket. Finns i nästan alla livsmedel och lite mer i sötpotatis, kött, frukt och grönt.

Rör på dig

30 minuters måttlig till intensiv motion om dagen minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 77 procent, enligt forskning vid Karolinska institutet.

Dra ner på saltet

Mycket salt på maten kan öka risken för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Salt finns i rikliga mängder i chark och färdigmat.

Sluta röka

Det finns över 8 000 skadlig ämnen i cigarett- rök och rökning ökar risken för en rad sjukdomar såsom stroke och hjärtinfarkt.

Källa: 1177.se, Vårdguiden, Stroke.se, Hjärt- och lungfonden

Annons