Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Hunden Shark hjälper matte Benita med hennes panikångest

10 dec, 2018
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
Benita får hjälp av hunden Shark när panikattackerna kommer
Han är stor och snäll. Dessutom är han fenomenal på att känna av ledsenhet och lägger sig tätt intill den som mår dåligt. För matte Benita är hunden Shark den bästa hjälpen när panikattackerna kommer. ”Han ligger alltid steget före mig. På något sätt känner han av när jag kommer att må dåligt.”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Benita och Shark
Benita har alltid känt sig annorlunda och dolde sin ångest. Av servicehunden Shark får hon hjälp att hantera panikattackerna. Foto: Theresia Köhlin

För hunden Shark är Oxnö nedre husvagnsförening utanför Stockholm paradiset. Här finns skog och vatten och här finns matte Benita Poulsen och husse Mikael Gustafsson som är beredda att gå långa promenader. Jo, de har fått skaffa en större husvagn sedan han kom, eftersom han snabbt växte ur den gamla.

För Benita, 35, har Shark, av rasen landseer, blivit mycket mer än en fyrbent vän. Han är någon i vars tassar hon skulle kunna lägga sitt liv.

Fick panikattacker

Som tonåring började Benita få panik­attacker. Hon minns inte riktigt hur det började, men tror att de kom då det blev lite för mycket av allt i livet. Hon, som ofta kände sig utanför och annorlunda, började få dåligt självförtroende i en ålder då man helst inte vill avvika från mängden.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag märkte tidigt att jag tänker annorlunda än andra. Min hjärna är överaktiv och jag kan tänka på flera saker samtidigt. Ibland är det svårt för mig att föra en diskussion då hjärnan ofta studsar mellan olika saker. Helt plötsligt kan jag börja prata om något helt annat än det personen sagt, för att sedan återvända till det vi egentligen talade om.

Dessutom, säger Benita, har hon ett otroligt dåligt närminne. Kommer hon på något hon vill säga behöver hon göra det snabbt, annars glömmer hon bort det.

– Allt det här gör att jag ofta tappar fokus och säger det som kommer upp i huvudet. Jag saknar det sociala filtret, och när jag var tonåring tyckte kompisarna att jag var jättekonstig. Jag blev utstött.

Annons

Dolde hur hon mådde

Benita förstod inte vad panikattackerna var eller vad de stod för. Eftersom hon alltid började gråta då de kom trodde hon nog mest att hon var ledsen över något.

– Jag hade svårt att få luft och kunde inte andas ordentligt. Det var som om jag försvann lite, det är svårt att förklara. Det är som om hela kroppen säger ifrån att något är fel.

Paniken och ångestkänslorna kunde knacka på dörren när som helst. Men såg aldrig kompisarna vad som hände?

– Nej, jag var väldigt duktig på att dölja hur jag mådde, så ingen visste. Ofta fick jag dem dessutom hemma. Jag berättade aldrig för mina föräldrar utan tog mig igenom det själv. När jag började gråta tänkte jag: Jaha, nu är jag ledsen igen.

Återkommande depressioner och adhd

Genom livet har Benita också haft återkommande depressioner. För några år sedan fick hon även en adhd-diagnos. Då föll det på plats, det som gjort att hon känt att hon skilt sig från andra.

– Det var en lättnad. Jag har alltid undrat varför jag var så annorlunda. Jag har försökt medicinera både min adhd och mina depressioner, men alltid tyckt att biverkningarna är värre än själva tillstånden, jag känner inte igen mig själv då jag tar medicinerna. Jag vill hellre försöka hitta egna vägar att hantera min personlighet på bästa sätt. När det exempelvis gäller något som måste köpas in eller beslut som ska tas använder vi oss av Mickes mer realistiska hjärna. Själv är jag för impulsiv och kan dra iväg alldeles för snabbt.

Hundar en trygghet

Något som hjälpt henne genom åren är djur, och då speciellt hundar. Det började med att hon som tonåring gick ut med sin ridlärares hund och sedan var hon fast. För 19 år sedan började hon utbilda sig till hundtränare. Sedan dess har hon alltid haft hund, främst vallhundar.

Annons

– De har gjort att jag kommit ut varje dag även om jag inte mått bra, och hundar dömer dig inte. De har varit min trygghet. Alla mina hundar har hjälpt mig.

Benita och servicehunden Shark
Hundar dömer inte och har varit Benitas trygghet. ”Jag har försökt medicinera både min adhd och mina depressioner, men alltid tyckt att biverkningarna är värre än själva tillstånden”, säger Benita som hittat sitt eget botemedel i Shark. Foto: Theresia Köhlin

Sätter sig tätt intill

Shark, då. Som åtta veckor gammal valp kom han till familjen, ett litet bylte av päls, svans och tassar.

– Han hette Shark redan från början. Vi tyckte att det passade så bra eftersom Micke älskar Hajen-filmerna.

Assistanshunden Shark och matte Benita
Hunden Shark känner av en ångestattack långt innan Benita vet att det är på gång. Foto: Theresia Köhlin

Shark visade sig ha en fenomenal förmåga att känna in Benitas ångestattacker. Redan innan hon själv vet om att de är på gång märker hon att han blir han extra uppmärksam och lämnar sin plats i hallen där han ofta ligger. Då ångesten kommer över henne sätter han sig tätt intill och puffar med nosen upp mot hennes ansikte.

– Han ligger steget före mig. Hundarnas nosar är så känsliga, de känner av sådant som vi inte gör. Det finns servicehundar som tränats att känna av och varna vid blodsockerfall eller kommande epilepsianfall. En epilepsihund lär kunna känna av anfallet upp till 40 minuter innan det inträffar. På något sätt känner Shark av att jag snart kommer att må dåligt.

Lärt sig hantera sin ångest

Med hjälp av kognitiv beteendeterapi, kbt, har Benita lärt sig hur hon ska hantera sin ångest. Shark och kbt har visat sig vara en oslagbar kombination. Nu känner hon så gott som aldrig av gråtattacker och andnöd.

Annons

– De flesta med panik och ångest blir rädda och vill trycka bort det, eftersom det kan kännas så skrämmande. Men tricket är att öppna dörren då ångesten knackar på och låta den komma in. Acceptera den. ”Det här händer igen, jaha, jag vet vad det är. Det är obehagligt men jag dör inte.” När rädslan minskar förlorar attackerna i kraft och kommer alltmer sällan.

Trivs i vatten

Att leva med Shark, säger Benita, är fantastiskt. Han älskar människor och är så levnadsglad att allt de gör tillsammans blir underbart. Tillgiven, lekfull och godmodig charmar han stor som liten. De letar kantareller på hösten och pinnar året runt. Han har också börjat en livräddarutbildning i vatten, som är hans rätta element. Tack vare tassarnas simhud är han en väldigt bra simmare och den tjocka pälsen isolerar mot kylan i vattnet.

– Micke hjälper mig att träna Shark. Shark kan till exempel hämta mig då jag är ute i vattnet och dra in mig, eller bogsera en båt till land genom att dra den efter sig i ett rep.

Shark och matte Benita tränar livräddning i vattnet
Benita tränar trick med Shark och tävlar i freestyle. Han har också börjat på en livräddarutbildning i vatten. Foto: Theresia Köhlin

Benita och Shark tränar också trick. Benita började tävla i grenen freestyle då den kom till Sverige 1999.

– Du kan få en hund att göra vad som helst med rätt belöning. Med Shark måste jag anpassa tricksen eftersom han är så stor. Dessutom är min adhd en tillgång, eftersom den gör mig kreativ. Jag får utlopp för min kreativitet då jag hittar på nya trick.

Lär dig mer om assistanshundar

Assistanshundar är tränade att utföra vissa uppgifter för att hjälpa sin förare. De har en enda förare.

Annons

● Alarmerande servicehundar: En blodsockermätare på fyra ben för diabetiker. Hunden signalerar om blodsockret är för högt/lågt. Ett fåtal hundar är utbildade för att markera då ett epilepsianfall är på väg.

● Signalhund: Hjälper hörselskadade genom att markera på ljud, exempelvis en telefon som ringer.

● Ledarhund: Hjälper synskadade att röra sig i samhället genom att leda förbi hinder.

● Servicehund: Hjälper en person med fysisk funktionsnedsättning. Den kan bland annat tränas att bära föremål och hålla upp dörrar.

Källa: skk.se

Av Marie Skoglund

Läs också: Diabeteshunden vaktar lillhusse: ”Fritzz ser till att jag inte blir sjuk”

Annons