Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Hur blir man av med springmask?

14 dec, 2017 
Elin Gunnarsson
Flicka som sover med nallen.
Hur blir man av med springmask? Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hej!

Min dotter verkar ha drabbats av springmask. Hon kliar sig mycket i rumpan, särskilt nattetid. Hur blir man av med den?

Småbarnsmamma

Springmask är en så kallad rundmask, som endast kan leva i människan och som förekommer över hela världen. Den är vit och tunn, ungefär som en tjockare sytråd. När en människa råkar få i sig och svälja springmaskens mikroskopiskt små ägg följer de med ner i mag-tarmkanalen, där de sedan kläcks när de når tolvfingertarmen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Masken är som mest aktiv sent på kvällen och natten. Äggen är mycket små och sprids lätt till pyjamas och nattlinnen, lakan och damm, och förblir smittsamma i flera veckor. De dör dock i direkt solljus.

Luftburen smitta

Man blir smittad, det vill säga får i sig ägg, genom luftburen smitta från damm som man andas in och sväljer. Eller om man råkar få ägg på händerna genom kontakt med till exempel handdukar och gosedjur och sedan äter eller stoppar fingrarna i munnen utan att ha tvättat dem, vilket ju barn ofta gör.

Annons

Små barn återinfekteras inte sällan av sina egna maskars ägg när de stoppar fingrarna i munnen efter att ha kliat sig i stjärten.

Infektion med springmask yttrar sig främst som en mer eller mindre besvärande klåda kring ändtarmens mynning. Det är framför allt den nattliga klådan kring ändtarmen som ger besvär och som kan störa nattsömnen.

Flickor kan också få klåda i slemhinnan kring slidan. Det beror på att maskhonan ibland kan förirra sig dit, då avståndet rent anatomiskt är ganska kort. Äldre barn brukar berätta att det kliar kring stjärten, medan yngre barn kan sprattla med benen i sömnen eller glida runt på stjärten för att försöka minska klådan.

Det blir ofta lite rött vid ändtarmsöppningen vid springmaskinfektion, och ibland kan man se maskarna i avföringen. Hos ett barn kan du också se maskhonorna genom att titta runt barnets ändtarmsöppning. Det är lättast att se maskarna sent på kvällen, några timmar efter att barnet har lagt sig.

Annons

Gör tejptestet

Det räcker att ha sett maskar hos en person för att behandla resten av familjen. Man ska helst inte börja behandla utan att verkligen ha sett en mask, eftersom klåda runt ändtarmen kan ha andra orsaker.

Ibland kan det vara svårt att se maskarna och då kan man ha hjälp av ett så kallat tejptest. Tejptestet används för att diagnostisera eventuella ägg genom att den klibbiga sidan av en tejpbit pressas mot ändtarmsöppningen på natten eller på morgonen.

På vårdcentralen kan man sedan lägga tejpen på ett objektglas, som undersöks i ett mikroskop. Äggen, liksom maskarna, har ett karakteristiskt utseende.

Springmask behandlas oftast med ett receptfritt läkemedel som heter Vanquin och som effektivt tar död på både maskar och larver. Det finns i tablettform för vuxna och barn som väger mer än 10 kg.

Annons

Färgämne i tablettform

Tabletterna tas som en engångsdos och dosering sker efter kroppsvikt, det vill säga beroende på hur mycket man väger ska man ta olika antal tabletter, vilket framgår tydligt av bipacksedeln i medicinförpackningen.

Det verksamma ämnet, pyrvin, är dessutom ett starkt färgämne. Det tar minst ett dygn för Vanquin att passera mag-tarmkanalen och under tiden färgas avföringen röd eller orange.

Ämnet tas inte upp av kroppen utan följer med i mag- tarmkanalen, där det har sin effekt. Man ska inte tugga tabletterna för då kan tänderna missfärgas. Springmask kan också behandlas med ett läkemedel som heter Vermox. Det är receptbelagt och finns som tablett eller i flytande form. Vermox kan ibland vara bra för barn över två år som har svårt att svälja tabletter.

När det gäller spädbarn och riktigt små barn bör man rådgöra med barnavårdscentralen eller sin distriktssköterska innan man behandlar dem.

Annons

Eftersom medicinen inte påverkar äggen, och genom att äggen dessutom kan överleva i inomhusmiljö under lång tid, behöver man ta läkemedlet en gång till efter två till tre veckor.

Bestäm redan när ni tar första dosen vilken dag ni ska ta dos nummer två. Även den andra gången bör alla ta medicinen samma dag. Om någon skulle vara bortrest då får man inte glömma att ta med sig tabletterna på resan.

Klipp naglarna

Det är viktigt att samtidigt också minska förekomsten av springmaskägg i hemmet, och i och med det risken för återinsjuknande. Man brukar rekommendera vuxna och barn att vara extra noga med att tvätta händerna efter toalettbesök och före maten.

Att ha kortklippta naglar minskar risken att få in de små äggen under naglarna. Under den första tiden bör man även byta underkläder, pyjamasar och nattlinnen dagligen, och helst tvätta dessa samma dag som de byts.

Tvätta i 60 grader (om plaggen tål det förstås). Dessutom ska man byta lakan och örngott så ofta man kan i början och tvätta dem så fort det går, helst i 60 grader.

I princip alla småbarnsfamiljer kommer att ha problem med springmask någon gång. Och ju fler barn man har i förskole åldern, desto större sannolikhet är det att något barn får symptom.

Annons