Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Hur kan man lindra åksjuka utan att bli trött?

22 jan, 2019 
Celia Stahl
Går det att slippa åksjuka när man åker tåg? Året Runts läkare Michael Seipel svarar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Vill inte känna mig sömnig”

Finns det medel mot åksjuka som man inte blir trött av? Åker tåg en längre sträcka till barnbarnen ett par gånger i månaden och mår alltid väldigt illa. Tar Postafen men tycker det är så trist att komma fram och känna mig sömnig.
Åksjuk farmor

Tuggummi och armband kan hjälpa

Åksjuka eller rörelsesjuka som det också kallas uppstår när kroppens signaler från ögon och balansorgan inte stämmer överens. Det är vanligast hos barn mellan 2–10 år men förekommer även hos äldre.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det finns några olika receptfria alternativ mot åksjuka. Postafen som du använder är en antihistamin som är effektiv mot illamående men som du nämner gör den också att man blir trött och dåsig. Ett alternativ är Calma som är ett medicinskt tuggummi som både förebygger och häver illamående och kräkningar vid åksjuka. Man kan bli trött även av Calma men normalt inte lika trött som av Postafen.

Annons

Fördelen är också att effekten inte varar lika länge. Du tuggar ett tuggummi i minst 10 minuter och effekten varar i 3–6 timmar jämfört med ca 12 timmar för Postafen. Om din resa är längre än så kan du bara tugga ett nytt tuggummi.

På apoteket finns också så kallade åksjukearmband (Sea-Band) som du kan prova. De stimulerar en akupressurpunkt på handledens insida och är kliniskt testade mot illamående. De ger effekt redan efter några minuter och orsakar ingen trötthet.

Generella råd som kan lindra och förebygga åksjuka är att försöka vara utvilad inför resan och att undvika att äta större måltider strax före eller under resan. Du ska inte heller vara tom i magen så ät gärna en måltid några timmar före resan och ät och drick något litet med jämna mellanrum under hela resan. Då håller du magens mattömningsfunktion igång och illamåendet minskar.

Annons

När det gäller tåg är det oftast bättre att sitta vid mittgången och inte vid fönstret, eftersom krängningarna känns mindre då. Att blunda eller sova gör att balansorganens känslighet minskar vilket kan minska illamåendet. Hoppas att du hittar något som passar dig så att du kan njuta av resan och vara pigg när du kommer fram till dina barnbarn.
Leg läkare Michael Seipel

Här kan du läsa fler frågor och svar till doktorn och även ställa din egen >>

Läs också:

5 typer av yrsel

Annons