Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Hur påverkar digital stress ungdomar? Experten svarar

09 sep, 2019 
Ann-Sofie Lindell
Hur påverkas ungdomar av den digitala stressen? Experten svarar.
Digital stress är vanligt bland ungdomar.
”Var tredje 16-åring är kroniskt stressad”, ”Stressen ökar bland unga”. Rubriker som dessa kan oroa en tonårsförälder. Men hur sant är det, och hur stor inverkan har den digitala tekniken? Vi bad beteendevetaren och certifierade coachen Jenny Åsenlund om tips på hur man kan mota stressen hos sin egen tonåring.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Psykisk ohälsa ökar generellt, även bland vuxna, intygar Jenny Åsenlund.

– Det är fler som upplever stress, oro och ångest. En stor andel av alla sjukskrivningar är kopplade just till stress. Det såklart individuellt vad det är för livssituation som orsakar stressen. Vissa går igenom flytt, sjukdom och skilsmässa som kan påverka hur man mår.

Just för tonåringar är det speciellt, påpekar Jenny.

– De är väldigt beroende av sin omgivning och kan ofta inte påverka sin egen livssituation.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach.
Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach.

Till exempel om föräldrarna ska skiljas, eller har bestämt att familjen ska flytta. Så har det varit för tonåringar i alla tider – att de måste anpassa sig efter andra, samtidigt som de ska växa upp och bli sina egna.

Annons

Vad som tillkommit under senare år är de digitala medierna och vad skärmarna gör med oss. Och för vår stressnivå framför allt!

– Problemet är att vi blir ständigt avbrutna och tappar koncentration i det vi gör när vi har en mobil bredvid oss som vi ständigt kikar på, eller pling som kallar på vår uppmärksamhet.

Vi tror att vi kan multitaska, men det som händer är att prestationen går ner, förklarar Jenny.

– Och när vi presterar sämre kanske vi flyr in i spel och annat mobilanvändande – det blir en ond cirkel.

Det gör inte enbart att vi tappar fokus och koncentration. För många påverkar även mobilen nattsömnen, genom att vi spelar spel och annat i mobilen sent på nätterna.

– Faktum är att vi sover mindre i dag än vad vi gjorde för hundra år sedan, men behovet av sömn är lika stort. För lite sömn påverkar humöret – både för vuxna och yngre. Vi får sämre humör, sämre tålamod och alla motgångar upplevs som mycket större.

Annons

Sätt upp tydliga regler

Som förälder gäller det här att vara ett gott föredöme och inte själv sitta med mobil eller annan skärm för jämnan, vid matbordet eller kanske framför tv:n.

– Man måste sätta upp regler – och det kan skapa konflikt. Det handlar ju om ett beroende, lite som att få ett barn att sluta med nappen.

Mor och dotter skrattar tillsammans
Boka gärna in en skärmfri dag i veckan med din tonåring.

Ibland hör man föräldrar berätta att de inte har några regler för mobiler eller skärmtid i familjen: ”Jag sitter ju jämt med mobilen själv, så varför skulle då inte mitt barn få göra det samma?”

Annons

– Det är just det, suckar Jenny, vi måste själva vara goda exempel …

Ännu ett problem med skärmar som lockar är att det skapar ett större stillasittande, som i sig skapar en inre stress. Att inte röra sig tillräckligt påverkar bland annat hormonnivåer, välmående och sömn – och det gäller både vuxna och yngre. Återigen – hjälp din tonåring genom att sätta gränser för mobilanvändandet.

Vi måste också ställa lagom krav och ha lagom nivå på förväntningar, påpekar Jenny.

– Vi måste anpassa kraven efter vårt barns styrkor och svagheter. Det är såklart väldigt individuellt, men det är viktigt att inte gå in för mycket på prestation.

Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken på stress. Kanske säger inte tonåringen just att hon eller han är stressad, men återkommande ont i magen eller huvudet kan vara tecken på just det.

Annons

Och glöm inte heller att kärlek är ett viktigt inslag för att mota stress.

– Visa din uppskattning, och den ska inte alltid vara kopplat till prestation. ”Jag är glad att se dig”, kan räcka långt. Att känna att man är omtyckt och uppskattad motverkar stress.

Föreslå hjälp

Vissa tonåringar tycker det är jobbigt att prata med sina föräldrar om bekymmer.

– Säg att det finns hjälp att söka, ge ett telefonnummer eller boka en tid åt dem hos BUP eller skolkuratorn om de vill det. Lägg ingen prestige i det som förälder. Det kan passa vissa tonåringar bättre.

När det inte går att förändra beteendet, när det inte händer något alls i positiv riktning kan man behöva hjälp utifrån. Och såklart i ett akut skede, när barnets hälsa påverkas, så måste man söka vård.

Ytterligare en sak som kan skapa stress hos unga på grund av digitaliseringen är mobbing. Förr skedde sådant i skolan, på dagtid. Nu följer mobbingen med hem, i mobilen. Men det är en helt annan diskussion och återigen – en anledning för dig som föräldrar att begränsa skärmtiden.

Hur stressade är ungdomar i dag?

  • Var fjärde person i åldern 16–29 år uppger att de känner sig stressade. Många av dem står utanför arbetslivet.
  • På två år har andelen unga som känner sig stressade ökat med 6 procentenheter, och det är 10 procentenheter högre än i befolkningen i stort.
  • Tjejer uppger dubbelt så ofta som killar att de känner stress. Det framgår av en undersökning som Folkhälsomyndigheten genomfört bland cirka 40 000 personer.

Källa: Folkhälsomyndigheten (2018)

Tips för att minska skärmtiden

  • Det handlar om att vi behöver vara mer i nuet – inte i skärmbruset. Våra hjärnor är inte gjorda för alla dessa intryck vi utsätts för. De har inte utvecklats i närheten av det tempo som den digitala utvecklingen gjort. Mot detta kan yoga, meditation och mindfulness hjälpa. Gå en kurs, gärna ihop med din tonåring.
  • Umgås helt utan mobil och se vad som händer. Bestäm en skärmfri kväll i veckan tillsammans.
  • För att motverka stress är det också bra att vistas utomhus, i naturen, och röra på sig. Kanske inte så populärt för tonåringar, men det behöver ju inte vara så överambitiöst – en halvtimmes promenad kan räcka.
  • Och underskatta inte vikten av att umgås tillsammans med din tonåring. De kanske säger något helt annat, men studier visar att de faktiskt vill och behöver oss vuxna mer än de – och vi – tror!
  • Ge kärlek och uppskattning! Vem mår inte bra av att känna sig omtyckt och behövd?

Viktigt att som vuxen vara förebild

  • Barn gör som du gör, inte som du säger … Lägg själv mobilen åt sidan och begränsa ditt användande.
  • Jobbar du ofta över – tänk då på vad det är du förmedlar till dina barn.
  • Tänk på att om du ofta är stressad så kan ditt barn bli stressat. Ta därför hand om den egna stressen – då hjälper du barnet att motverka stress. Kanske är det en tanke som kan motivera dig att ta tag i din egen stress?

Foto: Helene Linsjö, TT

Annons