Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Huskurer mot urinvägsinfektion – här är tipsen som kan hjälpa

07 jun, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Dricka surt hjälper mot UVI.
Vissa tycker att tranbärsjuice fungerar mot urinvägsinfektion även om det inte är vetenskapligt bevisat.
Det svider när man kissar, toalettbesöken avlöser varandra och hjälpen känns långt borta. Här är huskurerna som hjälper mot urinvägsinfektion.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns väl aldrig en tid som är läglig för urinvägsinfektion, men den som någon gång har drabbats kanske känner igen sig i att det ofta är på helt fel plats eller vid fel tidpunkt. Oftast tar det bara några dagar innan det går över av sig själv, men om det inte gör det så behöver man söka vård. Obehandlade infektioner kan nämligen gå upp i njurarna och leda till njurbäckeninflammation. Här är lite att testa hemma och se om det hjälper.

Drick mycket vatten

Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommit in i urinröret och urinblåsan, och det kan hjälpa att dricka mycket för att skölja ur ordentligt. Det är även viktigt att försöka tömma blåsan ordentligt även om det gör ont.

Se också: 5 anledningar att ha en citron på nattduksbordet

5 anledningar att ha en citron på nattduksbordetBrand logo
5 anledningar att ha en citron på nattduksbordet

När du har druckit mycket och känner att du behöver gå på toaletten igen, försök vänta lite mellan gångerna så att det kan komma lite mer urin per gång. Då blir inte urinet lika koncentrerat och kan lättare skölja bort bakterierna. Det är dock inte bra att hålla sig för länge, men motstå impulsen att gå direkt när du känner något.

Annons

Tranbärsjuice – en vattendelare

Vissa säger att detta är den bästa husmorskuren eftersom bakterierna inte gillar surt, medan andra säger att det är en myt. Tranbärsjuice innehåller förutom många nyttiga vitaminer även antioxidanten reservatrol som tros vara en hjälp mot bakterierna, så det finns inget att förlora på att chansa.

Tvätta med mild tvål

Ibland orsakas urinvägsinfektion av tarmbakterier som kommit fel. Tvätta underlivet med en mild tvål och skölj ordentligt för att se om det lindrar, eller förhindra att det blir värre.

Vill du ha fler hälsotips?

Lär dig mer om huskurer - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Värmedyna på magen

Att hålla magen varm kan kännas lindrande och få bort lite av den ömma känslan i nedre delen av magen som urinvägsinfektion kan ge upphov till.

Receptfria läkemedel

Oftast går urinvägsinfektionen över av sig själv efter några dagar, och gör den inte det så kan man behöva behandla med antibiotika. Det är välkänt att vi ska vara restriktiva med antibiotika för att minska risken för resistens, men det finns även receptfria läkemedel som man kan ta direkt när man börjar få känningar. Ett tips är att packa med sig lite i medicinlådan på semestern.

Förebygg risken för urinvägsinfektion

Kvinnor har kortare urinrör än män och har därför lättare att få in bakterier där. Här är några saker som kvinnor kan tänka på i förebyggande syfte:

  • Kissa alltid direkt efter samlag

  • Torka och tvätta dig framifrån och bak

  • Se över dina preventivmedel. Pessar eller kondomer med spermiedödande medel kan vara orsaken bakom återkommande urinvägsinfektioner.

Källor: 1177 vårdguiden, doktor.com, svensktkosttillskott.se

Annons