Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Huskurer mot förstoppning – 5 tips som hjälper magen på traven

07 jun, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Huskurer som hjälper mot förstoppning.
Förstoppning är vanligt och kan beror på flera olika faktorer. Men det går att lösa!
Lång tid på toaletten utan resultat? Bli av med förstoppningen med en eller flera av de här fem huskurerna som brukar ge lindring snabbt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förstoppning är något som de flesta drabbas av med jämna mellanrum. Orsakerna varierar och kan bero på allt från stillasittande till fel kost eller intag av läkemedel. Här är fem tips på vad du kan göra när besvären är ett faktum.

1. Drick varmt vatten på morgonen

Ta inte från kranen utan koka vattnet och låt svalna lite. Tänk dig att du ska dricka en kopp te, men du struntar i tepåsen. Det varma vattnet stimulerar matsmältningen och kan snabbt sätta fart på magen.

Fortsätt sedan att dricka vatten under dagen. När maten har kommit till tarmarna krävs det att det finns tillräckligt med vätska i kroppen för att avföringen inte ska bli hård och stoppa upp på vägen. Minst 1.5-2 liter vatten per dag är en bra riktlinje, och ytterligare en del om det är väldigt varmt eller om du motionerat och svettats mycket.

2. Ät rätt sorts frukt och grönt

Vissa livsmedel är bättre än andra när besvären redan har kommit. Omogna bananer och blåbär har till exempel en tendens att stoppa upp medan mogna päron och torkade katrinplommon hjälper magen att komma igång.

Annons

3. Drick hela linfrön

Blanda två matskedar linfrön i vatten och drick. Välj de hela och inte de krossade, och håll dagsintaget till max två matskedar.

Se också: Forskaren – "Sluta håll inne dina fisar"

Forskaren: "Sluta hålla in dina fisar"Brand logo
Forskaren: "Sluta hålla in dina fisar"

4. Rör på dig

Att röra på kroppen är bra för både blodcirkulationen i kroppen och för att mage och tarmar ska hålla igång ordentligt. Det finns även yoga som ska göra gott för matsmältningen.

5. Ta en sked olja

Att ta en matsked rapsolja eller olivolja före maten eller på fastande mage på morgonen kan hjälpa till att smörja systemet och lindra förstoppningen.

Källor: 1177 vårdguiden, stegforhalsa.se, vardhandboken.se

Annons