Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Huskurer mot illaluktande fötter – fem tips att testa hemma

17 maj, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Fotbad med olika ingredienser hjälper mot illaluktande fötter.
Ett skönt fotbad dödar bakterier och håller fötterna fräscha längre än efter en vanlig tvätt.
Fötter som luktar illa är en oangelägenhet både för den drabbade och personer runt omkring. Men med några enkla huskurer kan problemet snabbt vara löst.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi svettas mycket om fötterna, faktiskt några centiliter varje dag. Med tättsittande skor och strumpor som inte andas kan problemet ibland bli väldigt påtagligt när odören letar sig ut till omgivningen, och det kan kännas olustigt att ta av sig till strumplästen på besök hos andra. Men det finns hjälp!

Se också: 3 smarta knep som gör underverk i fotbadet

3 smarta knep som gör underverk i fotbadetBrand logo
3 smarta knep som gör underverk i fotbadet

Minska fotsvett med rätt skor

Att vara ren är en förutsättning för att inte lukta illa, då svett i sig inte har någon direkt doft. Det är först när svetten kommer i kontakt med bakterier och annat på huden som den skapar den typiska svettlukten.

Att fötterna ligger i riskzonen för att lukta extra illa beror mycket på att de är instängda i skor en stor del av dagen. Eftersom skor sällan tvättas så kan den dåliga lukten fastna där och förvärras varje gång det kommer nytt svett, även om man byter till rena strumpor varje dag.

Annons

Fotsvamp ger dålig lukt

Att använda sandaler under varma dagar är skönt för fötterna. Det hjälper till att hålla fötterna torra och svala och på så vis minska risken för illaluktande fotsvamp som trivs extra bra där det är fuktigt och varmt. Av samma anledning är det bra att torka ordentligt torrt mellan tårna efter dusch och bad. Det finns många receptfria läkemedel som snabbt tar bort fotsvampen.

Huskurer mot illaluktande fötter

Fotbad med epsomsalt

Att tvätta fötterna när man duschar är en bra start, men för att verkligen göra ordentligt rent så kan ett fotbad med ett par matskedar epsomsalt göra susen. Epsomsalt heter även bittersalt eller magnesiumsulfat och finns bland annat att köpa på hälsokostaffärer. Saltet har mjukgörande egenskaper på torr hud och rengör på djupet.

Bikarbonat ger glada fötter

Bikarbonat är också en dunderkur för illaluktande fötter. Gör ett fotbad och tillsätt ett par matskedar i vattnet, eller strö lite bikarbonat direkt på rentvättade fötter innan strumporna tas på.

Annons

Ättika tar kål på bakterierna

För att ta kål på de bakterier som orsakar den dåliga lukten på fötterna så är ättika en perfekt kompis i badrumsskåpet. Blanda en del 12-procentig ättika med två delar vatten till ett fotbad, eller badda blandningen direkt på fötterna med en bomullstuss.

4 snabba tips för fräschare fötter

  • Håll fötterna rena
  • Använd strumpor i ett material som andas
  • Byt mellan olika skor och rengör skorna med jämna mellanrum
  • Behandla fotsvamp och andra besvär direkt de uppkommer

Använd tea tree-produkter

Tea tree-olja har länge varit en allroundprodukt i hud- och hårvård och tack vare sina antiseptiska egenskaper passar de även utmärkt för fötter som luktar illa. Tvätta fötterna med tea tree-tvål och smörj sedan in dem med tea tree-olja så har du en dubbelkur som håller långt.

Tvätta strumporna ut och in

Det är lätt att tänka att strumporna är smutsigast på utsidan som varit i kontakt med golvet, men inuti strumpor samlas både hudavlagringar och bakterier. Vänd strumporna ut och in vid tvätt och tvätta i 60 grader för att hålla dem fräscha längre.

Källor: umo.se, fotexperten.se, 1177.se

Vill du ha fler hälsotips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Annons