Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Så här blir du av med din IBS-mage – unik studie avslöjar enkel metod

30 apr, 2021 
Minna Wallén-Widung
En kvinna med magsmärtor på grund av IBS håller sig för magen.
Uteslut socker och minska stärkelse i maten. Det är ett av de mest effektiva sätten att minska besvären vid mag- och tarmsjukdomen IBS, visar en ny studie från Lunds universitet.
– Det här kommer att underlätta livet för många, det är jag övertygad om, säger professor Bodil Ohlsson, som har lett studien.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

IBS, eller irritable bowel syndrome, är en vanlig mag- och tarmsjukdom som framför allt drabbar kvinnor. Magsmärtor, diarré och förstoppning är vanliga symtom och något direkt botemedel finns inte. Om man söker vård för sina magproblem används en uteslutningsmetod för att ställa diagnosen IBS och därefter blir rådet ofta att ställa om kosten för att komma tillrätta med problemen.

Forskaren: "Sluta hålla in dina fisar"Brand logo
Forskaren: "Sluta hålla in dina fisar"

I en ny studie som genomförts vid Lunds universitet, ville forskarna komma underfund med vilka faktorer som är viktigast vid IBS. Under fyra veckor fick 105 deltagare, alla IBS-patienter, delta i ett test där hälften fick fortsätta med sin vanliga kost och hälften fick minska kraftigt på socker och stärkelse.

Annons

– Av de som åt mindre socker och stärkelse fick 74 procent minskade besvär. De fick mindre ont, var mindre uppsvällda och hade färre diarréer, säger Bodil Ohlsson, professor i gastroenterologi vid Lunds universitet.

Socker och stärkelse värst vid IBS

Socker och stärkelse lyfts i studien fram som den enskilt viktigaste faktorn när det gäller IBS. Forskarteamet har undersökt både patienternas genetik, hormonella faktorer och inflammationsmarkörer, men kommit fram till att det är vår kost som spelar den allra största rollen.

Bodil Ohlsson, professor vid Lunds universitet som lett en ny studie om IBS, på sitt arbetsrum.
Bodil Ohlsson.

– Det finns en direkt korrelation mellan att ju mindre socker och stärkelse patienterna åt, desto mindre symtom hade de. Vi tolkar det som att sättet vi i västvärlden äter i dag överbelastar systemet, våra tarmar är helt enkelt inte gjorda för den mängden socker och stärkelse. Det verkar som om det är sockret i sig som utlöser problemen.

Annons

Fodmap vid IBS svår att följa

Patienter med IBS möter ofta många olika typer av kostråd under sin behandling. En av de vanligaste dieterna i dag kallas för Fodmap, och går ut på att man ska undvika en rad livsmedel som innehåller en viss typ av kolhydrater som tarmarna har svårt att bryta ner. Bodil Ohlsson ser dock flera problem med dieten.

– Den dieten är mycket svår att hålla eftersom det är så mycket man ska plocka bort, både när det gäller gluten och laktos. Ofta orkar patienterna inte med det eftersom det blir så omständligt. En annan sak är att när man plockar bort en massa saker ur sin kost får man lätt näringsbrist. Tar du bort alla mejeriprodukter till exempel, går man miste om viktiga näringsämnen.

Byta ut livsmedel vid IBS

Den nya metoden, där enbart socker och stärkelse minskas, uppfattades av de medverkande i studien betydligt lättare att följa jämfört med Fodmap. Patienterna fick i uppgift att sluta äta både godis, läsk och andra sötsaker. Pasta och ris byttes ut mot fullkornsvarianter och istället för eftermiddagsmackan fick patienterna äta frukt eller keso till mellanmål. Sötad fruktyoghurt ersattes med naturell dito och ville man dricka juice fick man pressa den själv.

Annons

Bodil Ohlsson säger att patienterna med små medel nådde stora resultat – och mådde betydligt bättre. Som en bonus ökade också deras näringsintag.

– Många med IBS tar bort allt som innehåller laktos och gluten. Många tror också att de inte tål frukt och grönsaker och slutar att äta det. Det jag är rädd för när man mixtrar så mycket med olika dieter, är att man till sist blir rädd för att äta. Då blir det lätt så att man äter väldigt ensidigt. De som fick testa vår diet fick mindre symtom men bättrade också på sin upptagning av flera vitaminer. Till exempel kan det vara så att man faktiskt tål både frukt och grönsaker bara man tar bort sockret.

Använder nya metoden på IBS-patienter

Även om deltagarantalet i studien var förhållandevis litet, menar Bodil Ohlsson att resultaten är tillförlitliga. Själv har hon redan börjat applicera metoden på sina egna patienter på Skånes universitetssjukhus, och även inom primärvården och bland dietister tillämpas dieten.

Annons

– Det viktigaste vi har kommit underfund med är att många kan bli mycket bättre tack vare en väldigt liten insats. Det är så vanligt med magont och besvär, men dieten måste samtidigt vara enkel att följa eftersom man har så mycket annat runt sig i livet som kräver tid och uppmärksamhet. Det här kommer att underlätta livet för många, det är jag övertygad om.

Vad är ditt bästa tips till personer som lider av IBS?

– Låt bli Coca-cola och annan läsk. Skippa godiset. Var inte rädd för mjölkprodukter, våga äta frukt och grönt och ät inte för mycket mackor. Det kommer man långt på. Sedan är det också viktigt att äta regelbundet och att äta fullständiga måltider istället för att småäta hela dagen.

Vanliga tecken på IBS

  • Gaser och uppkördhet.
  • Ont i magen efter måltid.
  • Oregelbundna avföringsvanor.
  • Förändrad avföringskonsistens.
Annons