Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Jag har ont i magen, rapar och mår illa – varför?

23 sep, 2014 
Hemmets redaktion
Magproblem och IBS
Magen är orolig och illamåendet och rapningarna består. Varför går det inte över? Kan läkaren ha missat något vid den senaste koloskopin? Doktorn ger svar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har jag IBS?

Hur ställs egentligen diagnosen IBS? Genom prover? Jag gjorde en koloskopi för ett halvår sedan och den var bra. Kan något ha förändrats sedan dess? Mitt illamående och mina rapningar finns nämligen fortfarande kvar, liksom mitt magont! Detta börjar i vänstra sidan av ryggen och går vidare fram i vänstra sidan av magen i höjd med naveln. Det gör inte ont i hela magen, men det skär till i vissa delar.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

75-åringen


6 av 10 med mag-tarmbesvär har IBS

IBS är mycket vanligt. Man räknar med att 6 av 10 som söker för mag-tarmbesvär har IBS. Namnet är en förkortning av den engelska benämningen Irritable Bowel Syndrome. På svenska har vi ingen riktigt bra översättning för detta och vi brukar i dag använda benämningen funktionella tarmbesvär eller känslig tarm. Ett lite äldre namn på sjukdomen är irritabel kolon.

Annons

De smärtor du nämner i ditt brev ingår i den typiska symtombilden med smärta som oftast lättar efter toalettbesök, diarré och/eller förstoppning, gasbesvär och en känsla av att inte vara färdig efter toalettbesök. Ofta förekommer också besvär från urinvägar och underliv. Men också mer allmänna symtom som huvudvärk, illamående, trötthet och svettningar. Besvären kan variera mycket från en person till en annan och över tiden hos en och samma person. Betryggande att veta är att IBS, även om den kan vara nog så plågsam, aldrig utvecklas till allvarlig sjukdom.

Det pågår mycket forskning kring IBS, men våra kunskaper om de bakomliggande orsakerna är fortfarande ofullständiga. Vi vet att det bl a rör sig om en störning i det komplexa samspelet mellan det centrala nervsystemet och nerver och muskler i mag-tarmkanalen. Någon botande behandling finns inte och inte heller någon lindrande behandling som fungerar för alla. En viktig första åtgärd är att ställa en säker diagnos, att förklara symtombilden för patienten och att ge möjlighet till frågor.

Annons

Det finns inget speciellt prov för att fastställa IBS. Diagnosen ställs utifrån de symtom patienten har och resultatet av andra prover och undersökningar där man utesluter annan bakomliggande sjukdom.

Visst kan något ha förändrats sedan din koloskopi men förutsatt att dina symtom inte har ändrat karaktär tycker jag att du ska lita på den undersökningen. Symtom att ge akt på i de här sammanhangen är viktnedgång och blödning från tarmen. Att du har kvar dina symtom är ju ett uttryck för att vi i dag inte har någon botande behandling. Det gäller att finna en livsstil och kostvanor som förebygger. I perioder med ökade besvär finns det läkemedel som kan lindra.

 

Läs också:

Emma efter tarmcancern: Rädd att allt kan tas ifrån mig

Annons