Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Josefin: Bastu och paleokost lindrade min ME/CFS

13 nov, 2018 
Celia Stahl
Josefin Risedal är sjuk i ME/CFS men har hittat sätt att hantera sjukdomen – strikt paleokost och varma bastubad flera gånger i veckan har gjort underverk för hälsan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Josefin Risedal bor i Göteborg med sin sambo Johnny och tidigare levde hon ett aktivt liv. Hon bodde utomlands ett år i Vancouver i Kanada, tränade fem till sex dagar i veckan och jobbade som kallskänka på restaurang. Men det var innan 2014. Vid 28 års ålder drabbades Josefin av utmattningssyndrom.

– Jag var helt utmattad och det blev bara värre. Jag blev sjukskriven på heltid från första sjukdagen, säger Josefin.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hösten 2016, två år efter stresskollapsen, fick hon till slut reda på vad som var fel. På en specialistmottagning fick hon diagnosen ME/CFS – tidigare kallad kroniskt trötthetssyndrom – som kortfattat kan beskrivas som att  bli svårt utmattad vid fysisk ansträngning.

– När det var som värst var jag i stort sett sängliggande 20 timmar om dygnet. Jag var totalt orkeslös med en konstant feberkänsla i kroppen. Jag hade yrsel och tinnitus men värst av allt är nog den här hjärndimman där det känns precis som att ha seg kola i huvudet. Jag har överlevt tack vare min fantastiska sambo som varit med på att testa nya metoder.

Annons

Kamp för att få behandling

Efter diagnosen följde en kamp för att få rätt behandling. Det hon erbjöds av vården var bland annat antidepressiva mediciner.

– Jag anser mig inte vara deprimerad och vill inte belasta kroppen med en massa läkemedel och riskera biverkningar. Läkaren sa att jag skulle förbereda mig på att bli sämre. Men det kunde jag inte acceptera, utan det gav mig istället en extra push att söka vidare efter lösningar och då fann jag AIP, Autoimmuna protokollet eller Autoimmun paleo, som syftar till att läka tarmen, ge näring, lugna immunförsvaret och minska symptomen av autoimmun sjukdom.

Josefin bestämde sig för att prova en läkande kost och livsstil.

– Jag har alltid tyckt att jag ätit nyttigt, mycket grönt, frukt och bär. Nu rensade jag ut alla livsmedel som kan trigga inflammationer i kroppen, som gluten och mjölkprodukter. Kosten uträttade mirakel med min sjukdom. På två-tre veckor vände det. Jag fick en massa energi och huvudvärken, feberkänslan, trycket i huvudet och min tinnitus försvann nästan helt under en period. Efter det har jag symtom i varierande grad. Men det blir aldrig lika illa som innan jag började med autoimmun paleo.

Annons

Bastu i garderoben

Josefin fick också höra talas om att många med hennes diagnos blivit hjälpta av bastubad. Hon installerade en behändig infraröd bastu i en garderob hemma i lägenheten och bastar två till tre gånger i veckan, mellan 30–60 minuter, beroende på ork. I bastun gör hon lymfmassage på sig själv med lätta rörelser. Svettningen sätter igång direkt och kroppen gör sig av med gifter och slaggprodukter.

– Bastun hjälper mot hjärndimman och feberkänslan i kroppen. Effekten kommer direkt. Efteråt duschar jag kallt och vilar. Det känns helt fantastiskt att bli klar i huvudet och ger hopp om att sjukdomen går att påverka.

Josefin har även plastbantat och rensat hemmet från kemikalier. Hon är noga med att bara använda naturliga produkter, som Aloe Vera och äppelcidervinäger för hyn. När hon städar använder hon ättika, bakpulver och citron.

Annons

Byttorna i köket består numera bara av gjutjärn, porslin och rostfritt stål. I hemmet ryms både vattenrenare och luftrenare för en renare hemmiljö.

Hoppfull inför framtiden

Idag kan Josefin jobba 25 procent, hon arbetstränar på en funktionsmedicinsk mottagning. Den egna sjukdomen och den lindring hon själv har funnit med hjälp av strikt immunologisk diet och livsstilsförändringar har väckt intresset för funktionsmedicin.

– Istället för att fokusera på det sjuka vill jag ta reda på hur kroppen kan läka sig själv.

Idag orkar Josefin åka spårvagn och umgås med vänner en dag i veckan. Något som var helt uteslutet för bara ett år sedan.

– Det känns som om jag har fått livsglädjen tillbaka av att kunna hantera min vardag! Jag känner mig väldigt hoppfull och tror mycket på att jag ska bli frisk. Min dröm är att kunna arbeta och hjälpa andra i liknande situation med kost- och livsstilsförändringar till ett friskare liv.

Annons

Bastubadande har hälsoeffekter

Bastubadande har en rad positiva hälsoeffekter, det visar en ny studie från Östra Finlands universitet. Forskarna bakom studien har i tidigare undersökningar kommit fram till att regelbundet bastande minskar risken för högt blodtryck, hjärtdöd och demenssjukdomar. I en ny studie kunde forskarna även se att bastubadande har en direkt positiv effekt på blodtryck, hjärtfrekvens och blodkärl.

Regelbundna bastubad minskar risken för högt blodtryck med nästan 50 procent. Bastubad har även visat sig hjälpa mot smärta, vid till exempel artros eller reumatism samt vid spänningshuvudvärk. Det förbättrar även lugnfunktionen hos personer med astma och bronkit. En ny finsk studier har dessutom visat att bastubad minskar risken för lunginflammation. Varför bastu motverkar sjukdomar i andningsvägarna vet man inte, men man tror att det bland annat kan bero på att det minskar inflammation och oxidativ stress.

Annons

Mellan 30 000 och 50 000 svenskar tros vara drabbade av ME/CFS eller det som tidigare kallades för kroniskt trötthetssyndrom. Det är en neurologisk sjukdom som oftast bryter ut i 30-årsåldern men även förekommer hos barn ner till fem år och äldre över 65 år. Utöver den starka tröttheten är vanliga symtom sömnstörningar, svettningar eller frusenhet, huvudvärk, minnes- och koncentrationssvårigheter, feberkänsla, influensaliknande symtom, dimsyn och överkänslighet mot ljud och ljus.

Detta är en infraröd bastu

En infrarödbastu är en relativt ny typ av bastu som värmer upp kroppar med hjälp av infraröda ljusstrålar, helt ofarliga men väldigt värmande. Rummet för bastun blir inte mer än 40–60 grader, men kroppen värms som om det vore betydligt högre temperatur i rummet. Den relativt svala lufttemperaturen gör det behagligt att andas i bastun, även om kroppen känns varm och svettig. Den infraröda bastun är energisnål, billig i drift och tar liten plats.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Privat, IBL/Shutterstock

Läs också:

Concetta lider av ME/CFS – fick vänta åtta år på sin diagnos

Annons