Kan corona smitta via avföring och toaletter? Så här säger experterna

Kollage av toalett och närbild av coronavirus.

Diarré är ett vanligt symtom hos den som drabbas av coronainfektion. Svenska forskare ska nu undersöka om viruset kan smitta via avföring, till exempel på en offentlig toalett.

Att coronaviruset främst smittar via så kallad droppsmitta är känt. Störst risk att bli smittad är när någon i närheten hostar och nyser. Men många smittade drabbas också av illamående och diarré. Nu tittar svenska forskare på om avföring kan vara en annan tänkbar smittväg.

Därför fungerar tvål så bra mot virus:

– Det är enormt stora mängder virus i avföringen, även hos patienter som inte är svårt sjuka. Det kvarstår också väldigt länge, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet till Expressen.

Smarta bilden visar: Då är det minst folk i affären

Hans forskargrupp ska nu försöka infektera stamcellsframställda tunntarmar med coronaviruset SARS-CoV-2 för att se om det kan föröka sig i tarmen.

– Om så är fallet skulle virus som utsöndras i avföring kunna bidra till smittspridning, säger Lennart Svensson i ett pressmeddelande.

Teorin är att man får avföringspartiklar med viruset på händerna som man sedan sprider till slemhinnorna när man till exempel petar sig i ansiktet.

God handhygien skyddar mot coronasmitta i avföring

Det finns också kinesiska studier från Wuhan som tyder på att avföring är en tänkbar smittväg för coronaviruset. Man har också sett att ett annat coronavirus, sars, spreds via avföring under epidemin 2003. Sars-viruset har visat sig kunna överleva fyra till fem dagar på främst hårda ytor. Hur länge det nya coronaviruset kan leva utanför kroppen vet man inte säkert ännu.

Är coronaviruset luftburet? Här är allt vi vet just nu

Även i Italien har man sett att coronavirus finns i avföringen från smittade – i flera veckor efter att de blivit symtomfria.

Så länge man inte säkert vet om det nya coronaviruset fortsätter att smitta via avföring gäller rådet att vara noga med att tvätta händerna.

– Vår uppfattning är att mag- och tarmproblem främst tycks uppstå lite senare under sjukdomsutvecklingen. Man kan diskutera hur relevant det är för smittspridningen och vår uppfattning är att det nog är en mindre del, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten till SvD.

Foto: TT, Unsplash

Mer innehåll hos allas.se: