Smarta bilden visar: Då är det minst folk i affären

Kvinna i röd kappa handlar i en livsmedelsaffär.

Foto: TT/Shutterstock

När är det mest folk i affären? Här är bilden som visar hur många kunder som rör sig i livsmedelsbutiken på olika tider.

Den som är över 70 år gammal bör hålla sig inomhus och undvika platser där det samlas mycket folk för att minimera risken att drabbas av coronaviruset. Dagligvaruhandlare runtom i landet har tagit fina initiativ och bland annat valt att ha speciella öppettider för pensionärer, eller erbjuda utkörning av varor till den som inte har möjlighet att själv ta sig iväg.

Handlare Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppen:

Men självklart är det inte bara riskgrupperna som ska vara varsamma på platser som innebär folksamlingar. Den 27 mars 2020 införde regeringen ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till 50 personer och hårda påföljder för den som bryter mot dem.

– Detta är nya åtgärder som, tillsammans med de som vi redan har på plats, ytterligare kan bromsa ökningstakten i smittspridningen i samhället. Syftet är att skydda de sköra grupperna och att minska belastningen på vården, säger generaldirektör Johan Carlson på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Nya uppgifter: Majoritet av coronasmittade har INTE symtom

ICA Kvantum på Lidingö utanför Stockholm delade i dagarna en bild på Facebook som visar hur kundflödet i butiken såg ut under 2019 års påskvecka. Den stundande högtiden leder förstås till ett högre tryck i butiken och genom att dela bilden hoppas butiken att kunderna ska kunna planera inköpen så gott som det går och förhoppningsvis undvika de tider då flest personer befinner sig i lokalerna.

Vilken tid är bäst att handla?

Självklart är en ICA-butiks kundtäthet inte representativ för alla butiker i hela landet, men de rödmarkerade tiderna illustrerar tider då många är på väg från jobbet och stannar till affären på vägen hem.

– Planera gärna din handling till de timmar som är gröna, skriver ICA-butiken i sitt meddelande.

Tabell som visar vilka tider det är minst respektive mest folk i affären.

Den absolut bästa tiden att gå och handla om man vill undvika mycket folk i butiken, verkar vara på tidiga morgnar. Kolla gärna med din lokala handlare innan du ger dig iväg så att denna tid inte är reserverad för riskgrupper. Tänk också på att gå att handla ensam, lämna partnern eller barnen hemma så att det bara är den som faktiskt sköter inköpen som behöver vistas i butiken.

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: