Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Kissar du väldigt ofta? Här är allt du behöver veta om överaktiv blåsa

07 jan, 2020 
Stine Tunström
Kissig kvinna korsar benen in ett försök att hålla sig.
Alltid kissnödig? Täta toalettbesök kan ha flera orsaker. Foto: TT/Shutterstock
Springer du på toaletten stup i kvarten? Ta reda på vad det beror på och hur du kan minska antalet toalettbesök.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Våra toalettrutiner kan vara ganska olika och medan en del bara behöver gå tre-fyra gånger om dagen måste andra kissa dubbelt så många gånger. Det kan vara jobbigt om du hela tiden måste veta var närmaste toalett finns för att du måste kissa ofta, dessutom är det ju inte möjligt att gå på toaletten i alla situationer.

Man säger att om man kissar mer än åtta gånger på ett dygn så är det över det normala, berättar Ole Martin Höeg, specialist i urologi vid Urologi Höeg i Oslo.

Om du alltid har behövt gå ofta på toaletten behöver det inte nödvändigtvis betyda att det är något fel på dig. Människor är trots allt mycket olika och du har kanske bara en överaktiv blåsa. Men om du plötsligt upplever att du måste kissa oftare än du brukar kan det vara ett skäl att undersöka vad det beror på.

Se också: 6 saker du inte visste om kiss

6 saker du inte visste om kissBrand logo
6 saker du inte visste om kiss

Dricker du för mycket?

Det finns inga fasta svar på vad täta toalettbesök beror på, det är nämligen en rad olika saker som kan vara orsaken och därför måste dessa undersökas. Men det första en läkare kommer att fråga är hur mycket du dricker.

Annons

Folk är ofta inte medvetna om hur mycket de dricker. Tränar du mycket får du ofta i dig mycket vatten. Dricker du mycket kaffe är det inte konstigt om du behöver gå på toaletten ofta. Det första man bör göra är därför ett dricka-kissatest, förklarar Ole Martin Höeg.

Täta toalettbesök kan bero på att du dricker mycket vatten. Här dricker en kvinna ur en vattenflaska.
Om du dricker mycket vatten är det inte konstigt att du behöver kissa ofta. Foto: TT/Shutterstock

Det går ut på att du antecknar hur mycket du dricker och hur ofta du kissar under loppet av en dag. Det ger dig en fingervisning om hur mycket av kissandet som är självförvållat, tillägger han.

Om toalettbesöken inte har något samband med vätskeintaget är det däremot viktigt att kolla om det kan vara något annat som ligger bakom.

Annons

Det kan vara bra att söka läkare för att se om det är en infektion som är orsaken. En urinvägsinfektion kan leda till täta toalettbesök och måste behandlas, säger Ole Martin Höeg.

Om det inte är en urinvägsinfektion och problemen fortsätter kan en grundligare undersökning av urinblåsan behövas för att finna en förklaring.

Psyket kan påverka toabesöken

Det är lätt att tänka att täta toalettbesök alltid betyder att det är något fysiskt fel med dig, men så behöver det inte vara. Vårt psyke kan också påverka våra toalettbesök, vi har väl alla hört uttrycket nervös blåsa.

Om din livssituation har förändrats eller om du har känt dig orolig kan det leda till att du behöver kissa oftare. Därför är detta kanske också något du bör tänka igenom, om det kan vara något som bekymrar dig, säger urologen.

Annons

Siri Harket, sjuksköterska med specialkompenetens inom dysfunktion i de nedre urinvägarna, håller helt med om att vårt psyke påverkar blåsan.

Om vi är oroliga och nervösa, till exempel inför ett prov, så är det inte ovanligt att vi måste kissa gång på gång. Ofta känns det som att man måste kissa fast det inte är så mycket i blåsan, säger Siri Harket.

Tips för överaktiv blåsa

Har du en överaktiv blåsa tipsar hon om att det kan vara bra att kissa på bestämda tider. Du bestämmer alltså när du ska gå på toaletten.

Det finns läkemedel som dämpar överaktiviteten i blåsan, tillägger hon.

Oavsett är det alltid bra att göra en undersökning hos läkare för att utesluta att det är en infektion som ligger bakom och om det inte är en anledning att träna upp bäckenmuskulaturen.

Ja, man kan träna upp musklerna för att klara att hålla sig längre mellan varje toalettbesök. Men att hålla sig för länge och för ofta är inte heller bra, det måste finnas en balans, förklarar Ole Martin Höeg.

Källa: kk.no
Översättning och bearbetning: Anette Bülow

Annons