Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Kroppens lyckohormon – 5 saker som gör dig lyckligare

08 sep, 2013 
Redaktionen
Vid de tillfällen när du känner dig tömd på energi och vill bli piggare finns det faktiskt genvägar till att lyckas. Det krävs inte så mycket för att öka dina lyckohormoner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När man äter choklad utlöser kroppen lyckohormonet 0xytocin vilket leder till ett litet lyckorus. Men det finns andra sätt än att trycka i sig choklad för att få kroppen att utlösa lyckohormonet.

Paul Zak, professor vid Claremont Graduate University menar att beröring från människor vi tycker om hjälper oss att frigöra oxytocin i kroppen. Och ju oftare det händer ju snabbare reagerar din kropp på det.

Så här ger du din kropp oxytocin

1. Kramas

Krama alla du känner, genom att kramas utlöser kroppen oxytocin.

2. Se en sorglig film

Även om du gråter till en sorglig film kommer din kropp att frigöra lyckohormonet. Detta görs, enligt professorn, eftersom vi blir emotionella och tycker att det som utspelar sig i filmen lika gärna skulle kunna hända i verkligheten.

3. Sjung tillsammans

Sjung i en kör eller sjung karaoke. Och dela upplevelsen med vänner. För lyckohormonet utsöndras tyvärr inte när du står i duschen och sjunger, hur mycket du än tar ton. Det måste vara tillsammans med andra.

4. Gå ut och dansa

Att dansa hela natten lång kommer också göra att du känner dig bekymmersfri och upprymd.

5. Säg: Jag älskar dig!

Det är inte bara den utvalda som förtjänar att höra frasen, förmodligen har du andra runtomkring dig som förtjänar orden. Dina föräldrar, dina syskon, din bästa vän. Att säga ”Jag älskar dig” till en annan människa och mena det ger dig omedelbart en lyckokänsla.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons