Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Kungens ärliga ord inifrån isoleringen med drottningen

05 apr, 2020 
Jessica Rådne
Kungen höll på söndagen ett tal till nationen i SVT1.
Med anledning av coronapandemin höll Sveriges kung Carl XVI Gustaf på söndagen ett tal till nationen i SVT1 där han manade till förändringar i traditioner inför påskveckan. – Det du gör är ganska små uppoffringar jämfört med att bli allvarligt sjuk, förlora en vän eller familjemedlem, sa kungen i sändningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”Brand logo
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”

Kung Carl XVI Gustaf, 73, och drottning Silvia, 76, befinner sig sedan en tid tillbaka i isolering på Stenhammars slott i Flens kommun i Södermanland. De är båda i riskgruppen för att smittas av och insjukna i covid-19, och har inte träffat något av sina barnbarn sedan pandemin bröt ut.

På söndagen höll kungen ett tal till nationen som sändes i SVT1.

– För mig och många i landet är påsken en viktig och efterlängtad helg. En tid då man gärna vill resa och umgås med släkt och vänner, kanske gå i kyrkan. En del av detta är inte möjligt i år. Nu måste vi acceptera, tänka om, och ställa in oss på att stanna hemma. Det kan kännas tråkigt men det kommer fler påskar, sade kungen till det svenska folket.

En tuff omställning

Stenhammars slott är ett av hovets fritidsnöjen dit kungaparet i vanliga fall åker för friluftsliv och avkoppling. Kungen har tidigare sagt i en intervju med Dagens nyheter att familjen haft en tuff omställning i och med isoleringen, och att de fått ”leva på ett annat sätt”.

Annons

– Det du gör är ganska små uppoffringar jämfört med att bli allvarligt sjuk, förlora en vän eller familjemedlem, konstaterade kungen i sitt tal.

I talet sa kungen även att han tänker på alla de som arbetar med att bekämpa coronapandemin.

– Jag tänker främst på sjukvården där anställda och volontärer räddar liv. Det arbetet kräver mod och uthållighet. Jag vill rikta mitt tack till er i arbetet.

”Kriser går över”

Kungen berättade vidare om hur han snart fyller 74 år, och att han ”har upplevt flera kriser innan”. Det som Sverige och världen nu går igenom kommer att gå över, försäkrade kungen.

– Jag har upplevt många kriser som vårt land har gått igenom. En sak jag har lärt mig är att kriser tar förr eller senare slut. Då har vi alla nytta av omtanken och kraften folket nu uppbådar. Den blir en tillgång för vårt land och den framtid vi nu längtar efter.

Annons

Läs mer om coronaviruset

Annons