Läkaren: Så blir du av med vatten i öronen

Kvinna badar i havet.

Det kan vara lätt hänt att få vatten i öronen när man badar mycket. Det är ofta ofarligt, men kan leda till inflammation och påverka hörseln. Foto: Unsplash

Vatten är i öronen är besvärligt men ofta ofarligt. I värsta fall kan det leda till inflammation och påverkan på hörseln. Här får du tips hur du blir av med vatten i öronen.

Det är sommar, det är närmare 30 grader varmt och många tillbringar dagarna med att bada. Då kan det vara lätt hänt att du får vatten i öronen – och det är förstås extremt irriterande. Det kan leda till öroninflammation och i värsta fall påverka hörseln.

Det är huvudsakligen bakterier som orsakar en eventuell infektion, men det börjar med den mekaniska påverkan som vattentrycket har i hörselgången och på trumhinnan. Ofta kan det tillkomma en svampinfektion eftersom svamp trivs där det är fuktigt och varmt.

Illaluktande klumpar i munnen? Det kan vara halsmandelstenar

Ofta andra orsaker än vatten

Jakob Skalleberg, överläkare vid öron-, näsa-, halsavdelningen på Rikshospitalet i Oslo, säger att vatten som kommer in i en normal hörselgång i samband med bad är så pass tunnflytande att det rinner ut av sig själv, och skulle det bli något kvar torkar det bort av sig själv.

De allra flesta har en hel trumhinna i slutet av hörselgången så vattnet kommer inte in i mellanörat, utan stannar i hörselgången. Hos dem som känner att de har vatten i öronen efter bad är det ofta andra orsaker som gör att det känns så, säger Jakob Skalleberg.

Hos många beror det nämligen på att man har en del vax i hörselgången så att den bara är delvis öppen. När det kommer in vatten kan det leda till att öronvaxet täpper igen hörselgången helt.

Man kan också få problem med att vattnet inte rinner ut ordentligt igen om man har andra mekaniska hinder i hörselgången som exostos (en benutväxt), men den orsaken är mycket ovanlig.

Kompisgäng badar i en pool.

Om du har fått vatten i hörselgången rinner det oftast ut av sig själv, men det finns också olika knep att ta till. Foto: TT/Shutterstock

Varför får man exostos?

Exostoser i hörselgången kan utvecklas hos personer som är mycket i vatten och kallas surfers ear på engelska. De här patienterna har som sagt en benutväxt i hörselgången som kan göra det svårare för vattnet att rinna ut igen efter bad, säger Jakob Skalleberg.

Själv har jag flera gånger ihärdigt tippat huvudet åt sidan i hopp om att vattnet ska rinna ut av sig själv, ibland funkar det, ibland inte. Så i stället för att tippa på huvudet till man får ont i nacken kommer här en lista med tips från ehow.com:

Tips för att bli av med vatten i öronen

Tippa huvudet

Min strategi att tippa huvudet hårt och kraftigt mot sidan med vattnet för att försöka skaka ut vattnet. Funkar inte detta kan du testa att slå med vänster arm hårt mot marken samtidigt som du skakar på huvudet åt samma håll.

Använd tyngdkraften

Så avslöjar ditt bajs hur du mår

När du lägger dig för att sova ska du lägga örat som innehåller vatten mot kudden. Efter några minuter kan tyngdkraften göra att vattnet rinner ut av sig själv.

Torka med fön

Du kan försöka torka ut vattnet inne i örat med hjälp av en hårfön. Sätt fönen på svag värme och rikta den mot örat. Försök att få in varmluften i örat utan att hålla fönen för nära så att du bränner dig.

Antiseptiska örondroppar

Köp antiseptiska örondroppar. Ta två till tre droppar i örat skaka på huvudet så att de kommer längre in. När du har gjort det lutar du huvudet åt den sidan där du har vatten i örat. Då ska vattnet komma ut med dropparna.

Smärtor i örat? Kontakta läkare!

Skulle du trots det känna smärta i hörselgången på grund av vatten bör du kontakta läkare. Inflammation kan behandlas med antibiotika och inflammationshämmande läkemedel i form av örondroppar eller salva.

Källa: kk.no
Översättning och bearbetning: Anette Bülow

Mer innehåll hos allas.se: