Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Läsarfråga: Varför går jag inte ner i vikt?

03 feb, 2018 
AvElin Gunnarsson
Fråga om viktnedgång
Varken träning eller sund kost ger någon effekt på vågen. Läkaren Åsa Rundgren svarar läsaren ”frustrerad hurtbulle”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Sambon har gått ner sex kilo på samma diet”

Jag är en kvinna på drygt 50 som tränar 5–7 pass i veckan (spinning, styrketräning och bodypump). Jag tycker själv att jag äter bra och hälsosamt, jag undviker till exempel sötsaker och fikabröd och söta drycker. Äter mycket grönt och fullkorn. Har några kilos övervikt, men går inte ner ett gram.

Undrar vad det kan bero på? Kan det vara hormonellt? Jag tycker själv att jag äter mindre än mina väninnor och jag tränar definitivt mer. Jobbigt att inte se några resultat på vågen trots att jag nu levt så här i fem månader.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

(Min sambo har gått ner sex kilo av samma kost!)
Frustrerad hurtbulle

Läkaren svarar: Vid 50 plus går ämnesomsättningen ner hos kvinnor

I och med att man börjar bli lite äldre förändras kroppssammansättningen, vilket innebär att andelen fett ökar och andelen muskler minskar. Ungefär vid 50 års ålder brukar dessutom ämnesomsättningen minska och det blir svårare att gå ner i vikt. I samband med att man går in i klimakteriet börjar även en hormonell omställning som gör att många kvinnor går upp några kilo.

Annons

De kvinnor som förut kunnat äta utan att bekymra sig om vad och hur mycket de äter brukar märka att de behöver ändra lite på sina vanor för att behålla sin ”trivselvikt”. Kvinnor har generellt sett ett lägre energibehov än män. En kvinna med hög fysisk aktivitet förbränner i genomsnitt ungefär lika mycket som en fysiskt inaktiv man i samma ålder.

Att börja motionera mera leder som enda åtgärd sällan till någon större viktnedgång, men det förstärker effekten av en mer energisnål kosthållning. Allmänna råd när det gäller kosten är att minska storleken på portionerna, inte småäta mellan måltiderna och – precis som du har gjort – minska intaget av sötsaker och i stället öka intaget av grönsaker och frukt eftersom de innehåller mycket vatten och färre kalorier i förhållande till vikt och volym. Fiberrika livsmedel ger en bra mättnadskänsla utan att tillföra så mycket kalorier.

Annons

Vilken kosthållning som passar den enskilda individen bäst varierar

Vilken kosthållning som passar den enskilda individen bäst varierar. Alltmer forskning tyder på att samma kost påverkar oss olika, bland annat beroende på vilka gener vi råkar ha. Så samma kostråd fungerar faktiskt inte för alla. Många dieter kan dessutom som en bieffekt ge en signifikant minskad muskelmassa. Det är därför klokt att, som du gör, lägga till fysisk aktivitet och träning för att på det sättet bygga upp musklerna.

Utifrån din beskrivning låter det inte som du har vad som medicinskt menas med övervikt, och som oftast definieras enligt BMI, utan några extrakilo du inte riktigt trivs med. Dina träningspass har säkert gett dig en ökad muskelmassa och muskler väger ju mer än fett, så kanske är det därför din vikt inte ändrats?

Så kallad BMI-beräkning tar inte heller hänsyn till relationen mellan fett och muskler. Det finns däremot andra mätvärden du kan följa – och som kan visa på en positiv trend och ge en känsla av belöning – som midjemått och midja–höft-kvot.

Vad som kan vara bra att tänka på ibland är att vikten för de flesta inte är den väsentligaste faktorn rent hälsomässigt, utan snarare regelbunden fysisk aktivitet. För många är det lättare att ha som mål att röra sig oftare genom att till exempel ta längre promenader, simma eller gå stavgång.

Foto: Shutterstock/TT

Läs också:

5 myter kring viktnedgång och vad som faktiskt fungerar

Annons