Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Malin fick tillbaka livet efter inkontinens-operationen

06 mar, 2022 
Hanne Haavisto
Malin Martinsson tittar på nyutslagen vide.
Malin led i flera år av inkontinens som blev så svår att hela hennes liv påverkades. Hon hade alltid med sin ombyteskläder och till slut ville hon inte ens träna. Efter ett enkelt ingrepp har hon nu fått en normal vardag igen. ”Nu kan jag hoppa studsmatta med mitt yngsta barn”, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Malin Martinsson var 35 år och hade fött sitt tredje barn började hon känna av att hon inte kunde hålla tätt. Hon mindes barnmorskans råd om knipövningar, redan efter första barnet flera år tidigare, som hon hade ignorerat.

Hör Malin berätta sin historia här:

Malin led av inkontinens i tio år: "Kissade på mig när jag nös."Brand logo
Malin led av inkontinens i tio år: "Kissade på mig när jag nös."

– Det hände andra men inte mig, tänkte jag då, dumt nog, säger hon.

Det var efter styrketräningspassen som Malin märkte att underkläderna inte bara var svettiga, utan luktade även urin.

– Jag började använda trosskydd konstant och träningen blev lidande för jag tyckte inte om att känna mig blöt efteråt.

Annons

Besvären blev värre. Så fort Malin nös eller hostade kände hon att hon läckte.

– Hoppa studsmatta med mitt barn kunde jag inte längre göra. Det vare verkligen dags att ta tag i problemen, min livskvalitet hade blivit rejält sämre, berättar hon.

Besvären kom tillbaka

Hon hade läst om Femilift, en slidförsnävande behandling som gjordes med laser och provade den i hopp om att bli av med besvären.

– Jag gick en kur på tre gånger med sex veckors mellanrum. Det blev bättre under några månader men sen kom besvären tillbaka. Kanske berodde det på att jag gick upp mycket i vikt den här perioden. De kunde inte göra mer för mig sa de på kliniken.

När Malin var och såg en teaterföreställning med sin dotter och skrattade läckte det mycket urin, fast hon hade kissat precis innan föreställningen.

Malin Martinsson sitter på en bänk och talar om inkontinensproblemen hon haft.
Malin ångrar att hon inte sökte hjälp mycket tidigare.

– Jag blev ledsen och generad, det var så pinsamt. Resten av föreställningen satt jag och oroade mig över om jag hade kissat igenom kläderna och sen var det bråttom att gå ut före alla andra, berättar hon.

Annons

Vardagslivet påverkades allt mer. Det hände att Malin fick åka hem från jobbet för att byta om och hon ville aldrig vara med på aktiviteter som krävde ansträngning. Om hon var på en nöjespark med barnen skyllde hon på illamående för att slippa åka karuseller, eftersom risken för att hon skulle kissa på sig var stor. Men det allra värsta var ett motionslopp, som egentligen gick väldigt bra. Men glädjen var kortvarig.

– Efteråt gick jag in på toaletten och kände att mina underkläder var dyngsura och att jag stank urin. Jag sprayade så gott jag kunde med parfym över trosorna i ett försök att dölja lukten. Den bilresan hem med väninnorna var inte rolig, säger hon.

Inkontinensen gjorde Malin jätteledsen och skamfylld

Hon fick en remiss till en läkare för att utreda om det fanns ett behov av en operation. I en vecka uppmanades Malin att skriva ner hur mycket vätska hon drack och sedan kissa i en mugg och mäta hur mycket hon kissade varje dag.

Annons

– Det kändes förnedrande till en början att sitta och kissa i mugg men jag struntade i det. Det hade gått så långt att jag skulle gjort vad som helst nästan. Jag behövde verkligen få hjälp fort för jag ville ha tillbaka mitt liv, berättar hon.

Sedan följde en gynekologisk undersökning och då Malin var lite förkyld råkade hon hosta till under undersökningen. Det var avgörande, visade det sig.

– Jag var jätteledsen och skamfylld när jag gick till gynekologen, för jag hade hört att jag skulle behöva stå över en filt och hoppa, för att ta reda på hur mycket urin som läckte. Tack vare hostningen så slapp jag det förnedrande momentet. Läkaren såg att jag hade tydlig ansträngningsinkontinens och jag fick tid för en operation tre månader senare.

Fick inkontinensskydd på recept

Att få veta att hon snart skulle få hjälp var en förlösande känsla minns Malin.

Annons

– Det var ren lycka, jag bröt faktiskt ihop när jag insåg att hjälp var på väg. Det var underbart och jag räknande ner dagarna, säger hon.

Under ett besök på vårdcentralen, för att ta blodprover inför operationen, frågade sjuksköterskan om Malin hade fått inkontinensskydd.

– Hon berättade att man kunde få inkontinensskydd på recept, utan kostnad. Det hade jag ingen aning om att man kunde få, och det är nog många kvinnor som inte känner till det.

Under samma period hade hon börjat skriva på sin blogg om sina inkontinensbesvär.

– När jag gick ut öppet och berättade om det här fick jag många meddelanden från kvinnor med samma problem, som inte hade vågat prata om det eller söka hjälp. Vi är så många som är drabbade och vi ska inte behöva gå i flera år och lida och skämmas för det här, säger hon.

Malin Martinsson på vårvinterpromenad vid vide.
I dag har Malin fått hjälp med sin inkontinens och är inte längre rädd för att nysa, hosta eller skratta.

På operationsdagen under hösten 2019 var Malin i ett lyckorus, hon skulle äntligen bli av med sina besvär – och med skammen. Operationen, som går ut på att ett nät sätts in för att stötta upp urinröret, gjordes under halvnarkos.

Annons

– Operationen gick bra men det tog lite längre tid för mig att komma igång med att kissa men sen fick jag åka hem senare samma dag, berättar hon.

Malin känner att hon fick tillbaka livet

Förutom att Malin kände sig lite tröttare än vanligt och att det sved när hon kissade någon dag efteråt var hon glad och lättad. Hon vätte inte längre ner sig.

– Allting gick egentligen smärtfritt och glädjen tog över. Det är som när man föder barn, så fort man ser barnet har man glömt smärtorna, säger hon och skrattar.

Malin säger att hon fick tillbaka sitt liv, men det tog tid innan hon helt vågade lita på att besvären var borta.

– Jag hade inkontinensskydd en tid, som en snuttefilt, i beredskap. Sen minns jag att jag gick på toaletten och försökte kissa, många gånger helt i onödan.

Malin Martinsson, som lider av inkontinens, lutar sig mot en vägg.
”Jag hoppas att min berättelse kan hjälpa andra kvinnor som lider och skäms i det tysta”, säger Malin Martinsson.

Hon hade offrat mycket för sin inkontinens under flera år; träningen, teater- och biobesöken och att dansa, något hon verkligen älskar.

Annons

– Jag var helt manisk till slut med alla förberedelser om jag skulle ut några timmar. Väskan var full med bindor och ombyten och jag höll alltid koll på var närmaste toalett fanns. Det var verkligen ett jobbigt handikapp, säger hon.

Hon ångrar att hon inte tog tag i sina problem och sökte hjälp mycket tidigare, men hon skämdes för mycket.

Viktigt att våga tala om inkontinens

– Att kissa på sig är skamfyllt, själva begreppet, har du kissat på dig? Man känner ju sig som ett litet barn, vilket egentligen är helt vansinnigt. Inkontinens är ett vanligt problem men det finns hjälp att få, med ett relativt enkelt ingrepp.

Malin Martinsson lägger pussel.
”Jag var ständigt orolig för att jag hade kissat igenom kläderna”, säger Malin som i dag kan lägga pussel i lugn och ro.

Hon betonar att det är viktigt att man kan prata med sin eventuella partner.

– Jag är tacksam för att jag har en väldigt förstående man. Vi har kunnat skoja om det jobbiga vilket har underlättat mycket. Man ska inte ensam gå och bära skammen.

Annons

Nu har hon förstått vikten av att göra knipövningar och har kommit på ett bra knep som hjälper henne.

– När jag hör musik på radion på jobbet eller i bilen så kniper jag alltid i refrängerna. Det är kul och effektivt. Jag vet en kvinna som kniper när hon borstar tänderna och en annan som kniper varje gång hon pratar med någon i telefon. Hittar man sin grej så tror jag att det funkar bättre. Sen önskar jag att alla gynekologer och barnmorskor pratade om både inkontinens och knipövningar, med varje kvinna de möter, säger hon.

Detta är Malin ”Fnulan” Martinsson

Ålder: 49 år.

Familj: Maken Fredrik, barnen Cornelia, 26, Gabriel, 22, Mira 12 och ett barnbarn.

Yrke: Influencer/bloggare och äger ett assistansbolag.

Bor: I Veberöd i Skåne.

Blogg: www.fnulan.se

Fakta: Inkontinens

* Med inkontinens menas att man läcker urin eller kissar på sig, utan att känna av att man är kissnödig.

* Lite mer än en halv miljon svenskar har inkontinens. Var tionde kvinna besväras av detta minst en gång per vecka, och var tredje kvinna får besvär någon gång i livet.

* Det är vanligare med inkontinens om man har fött barn, har en dålig knipförmåga i bäckenbottenmuskulaturen eller tecken på framfall. Inkontinens hos kvinnor är också vanligare om man samtidigt har astma eller kronisk luftrörskatarr, om man röker, har kraftig övervikt eller långvarig förstoppning.

* Vid vissa neurologiska sjukdomar, som demens, multipel skleros (MS), Parkinsons sjukdom och efter stroke förekommer inkontinens ofta.

Ansträngningsinkontinens

Det här är den vanligaste formen hos kvinnor och innebär att man har svårt att hålla tätt när man till exempel hostar, tränar eller lyfter tungt.

Trängningsinkontinens

Den här typen innebär att man plötsligt känner sig kissnödig och inte hinner till toaletten. Med trängningsinkontinens behöver man dessutom kissa mycket oftare än normalt. Ett annat symptom är att man ofta blir mer kissnödig när man är kall.

Några orsaker kan vara förstorad livmoder på grund av myom, tumör eller muskelknutor i äggstockarna eller urinblåsan. Hos män kan trängningarna vara symptom för prostatasjukdomar, tumör, sten i urinblåsan eller godartad prostataförstoring.

Blandinkontinens

När man talar om blandinkontinens menar man att man både har ansträngningsinkontinens och att man ofta känner sig kissnödig på grund av trängningsinkontinens.

Neurogen blåsstörning

Symptom för neurogen blåsstörning kan vara både att man ofta blir kissnödig och har svårt att hålla sig tills man kommer till en toalett. För en del kan det även vara svårt att tömma urinblåsan. Symptom för neurogen blåsstörning finnas även i samband med diabetes, ryggmärgsskador eller MS.

Överrinningsinkontinens

När man har överrinningsinkontinens betyder det att man har en överfylld urinblåsa som läcker. Den här typen är vanlig hos män med förändringar i prostatan. Det är viktigt att upptäcka överrinning i tid för inte inte skada urinblåsa och njurar.

Annons

Så går TVT-ingrepp till

Operationen görs i lokalbedövning, eller ryggbedövning.Två små snitt läggs på magen, ovanför blygdbenet och ett snitt i slemhinnan intill urinröret. Nätbandet, av konstgjort material, prolene, läggs på plats med speciella nålar.

Operatören tittar med cystoskop (ett smalt ”tittrör”) genom urinröret under operationen för att se att nålen inte går igenom urinblåseväggen, i så fall justeras nålläget. Sedan fylls urinblåsan med vätska och patienten uppmanas att hosta, och man anpassar bandets läge så att det blir ett lagom stöd. 3-4 timmar efteråt får patienten prova att kissa. Då kontrolleras hur mycket urin som finns kvar i blåsan.

Samma procedur görs efter ytterligare några timmar. Om det då är mindre än en deciliter urin kvar behövs inga fler kontroller. Vanligtvis kan man åka hem senare samma dag eller dagen efter.

Källa: Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset Örebro

Annons