Maten du inte ska äta efter bäst före-datum

Kvinna håller fram ett fat med färsk sushi.
Vi är ett folk av matslängare. Men ibland är det motiverat att göra sig av med gammal mat: Åtminstone när de här livsmedlen har passerat bäst före-datum.

Matsvinn är ett stort problem och de flesta av oss är lite väl snabba med att slänga mat som legat ett tag i kylskåpet. Trots att väldigt många livsmedel går att äta långt efter sista förbrukningsdag.

Lukta, eller smaka, på mjölken, grädden, smöret. Om det luktar och smakar okej är det ingen fara att äta det trots att bäst före-datum passerat. Det är förutsatt att mjölkprodukterna är pastöriserade.

Vad är listeria?

Möglig ost går också att äta, bara man skär bort det mögliga plus ytterligare två centimeter runtom.

Varför är vegetarisk mat bättre för hälsan?

Torra matvaror brukar sällan vara något problem trots att de är lite gamla – möjligen är till exempel kryddor inte längre så smakrika.

Se upp med Listeria

Men det finns undantag.

Framför allt bör du undvika matvaror som inte hettas upp, där Listeria-bakterien brukar trivas. Listeria finns i naturen och alltså på många råvaror. Det luriga med Listeria är att den kan föröka sig i kylskåpstemperatur och utan tillgång till syre. Alltså även i vakuumförpackningar som står kallt. Men den dör vid upphettning.

Bakterien trivs inte heller i för sura miljöer, därför finns den inte i juicer och ättiksinläggningar.

De här livsmedlen ska du inte äta efter bäst före-datumet:

  • Vakuumförpackad rökt och gravad fisk – gäller även röror, sallader med mera, som innehåller det.
  • Skivat köttpålägg – gäller även röror, sallader med mera, som innehåller det.
  • Patéer – gäller även röror, sallader med mera, som innehåller det.
  • Mögel- och kittostar – gäller även röror, sallader med mera, som innehåller det.
  • Kalla förpackade blandade sallader.

Så organiserar du frysen - och sparar pengar

Det är framför allt riskgrupper, det vill säga gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar, som bör se upp med Listeria. Hos dem kan smitta leda till blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Men den kan också ge klassiska symtom på matförgiftning som diarré och kräkningar.

Så minskar du risken att bli sjuk

  • Se till att ha kallt i kylskåpet, 4 grader C.
  • Ät inte matvarorna i listan ovan efter bäst före-datum.
  • Om du själv gravar fisk eller gör egen sushi: Använd färsk fisk som varit förpackad i högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät inom några få dagar (sushi), inom en vecka (gravad fisk)
  • Förvara tinade frysta grönsaker i kylskåpet och ät inom några få dagar
  • Förvara uppskuren melon i kylskåpet och ät inom några få dagar.
  • Vill du vara på riktigt den säkra sidan: Ät mat som hettats upp till minst 70 grader.

Källor: livsmedelsverket.se, arla.se

Foto: Unsplash

Mer innehåll hos allas.se: