Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Naglar som skivar sig – så undviker du problemet

19 aug, 2020 
Minna Wallén-Widung
Två händer i kors på ett ljusgrått underlag.
Naglar som skivar sig, spricker och flagnar är ingen höjdare. Vi reder ut varför naglarna blir sköra – och hur du ska göra för att undvika problemet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du sköra naglar som är mjuka och lätt skivar sig? Du är långt ifrån ensam – det här är ett vanligt problem, som faktiskt kan säga en del om vår hälsa.

Varför skivar sig naglarna?

Att naglarna är sköra kan bero på att du lider av brist på något ämne i kroppen, som exempelvis kalcium, kisel eller magnesium. Det kan också vara ett tecken på att man får i sig för lite vätska.

Se också: 6 enkla steg för en lyckad manikyr

6 enkla steg för en lyckad manikyrBrand logo
6 enkla steg för en lyckad manikyr

En annan vanlig anledning till att naglar skivar sig är att nagelplattan är uttorkad. Det finns många orsaker till att naglarna torkar ut. Varje gång vi exempelvis använder nagellack, nagellackborttagningsmedel, diskmedel eller rengöringsmedel utsätts naglarna för uttorkning. Varje gång vi tvättar händerna likaså.

Vintertid är våra händer extra utsatta, dels på grund av det kalla vädret men också på grund av att vi gärna tar långa duschar och bad vilket naturligtvis sliter på både hud och naglar.

Så kan du skydda dina naglar

Ett sätt att undvika skivade naglar är att skydda dem mot uttorkning. Var sparsam med nagellacksborttagningsmedel och när du väl använder det, välj då ett utan aceton. Aceton är nämligen extremt uttorkande. Låt gärna naglarna vila mellan gångerna du använder nagellack.

Annons

När du diskar för hand, använd gummihandskar. Detsamma gäller när du exempelvis städar badrummet och hanterar olika rengöringsmedel som kan vara uttorkande för dina naglar. Undvik också att använda naglarna när du till exempel ska pilla bort en etikett eller öppna ett hårt åtsittande lock. Om du istället använder någon typ av verktyg, som en kniv eller liknande, skonar du dina naglar och risken att de ska skiva sig minskar.

Förebygg skivade naglar med olja

För att slippa de där tråkigt slitna och skivade naglarna är det en god idé att se till att de får tillräckligt med fukt. Att regelbundet använda handkräm under åtminstone vinterhalvåret ger en härlig fuktboost också till naglarna. Men är naglarna riktigt illa däran kan det vara en god idé att ge dem lite extra kärlek.

Ett par händer med rött nagellack droppar olja på nagelbanden.
Några droppar olja är mums för dina törstiga naglar.

Smörja därför gärna in både naglar och nagelband med olja minst en gång per dag. Det finns speciella nageloljor att köpa på exempelvis apoteket, och de innehåller ofta jojobaolja och E-vitamin som lätt tränger ner i nageln. Men det går också bra att använda mandelolja eller till och med vanlig olivolja. Det viktigaste är att använda oljan regelbundet för att förhindra skivade naglar på sikt. Se till att naglarna är rena och torra innan du börjar behandlingen. Droppa eller pensla sedan på oljan och massera sedan in den så att den sjunker in ordentligt i nageln.

Annons

Så ska du äta för att få starka naglar

Att äta rätt vitaminer är ett sätt att långsiktigt ge naglarna bra förutsättningar för att bli starka och snygga. Naglarna gillar mat som innehåller rikligt med A-, B- och C-vitaminer, som exempelvis ägg, spenat och apelsin. Lax innehåller mycket zink som också är bra för naglarna. Även bönor och cashewnötter kan bidra till starka naglar!

Därför ska du välja nagelfil framför nagelsax

Att klippa naglarna med en vanlig nagelsax kan göra att naglarna lättare skivar sig och blir fula. Det som händer då är att lagren lättare delar på sig, speciellt om du redan har sköra naglar. Så istället för att klippa – fila dem. Tänk på att inte använda filen som en såg och dra rakt över nageln, utan fila istället inåt mot mitten på båda sidor av nageln.

Källa: MåBra, Expressen, Elle, Damernas värld, Veckorevyn

Annons