Det här avslöjar färgen på ditt kiss om din hälsa

Kvinna sitter på toaletten med trosorna nere vid fötterna och en toarulle i handen.

Foto: TT/Shutterstock

Ta en extra titt ner i klosetten nästa gång innan du spolar. Färgen på din urin kan nämligen avslöja en hel del om din hälsa.

Det låter kanske inte så trevligt, men att ta en titt ner i toaletten när du har kissat är faktiskt något som många läkare rekommenderar.

Urin består av vatten och avfallsprodukter. Om din kropp inte mår bra kan det få till följd att urinen ändrar färg. Är du helt frisk ska urinen vara halmgul.

Se också: 6 saker du inte visste om kiss

6 saker du inte visste om kiss
0:46

Efter reklamen: 6 saker du inte visste om kiss

(0:46)

Slå på ljud

Urinens färg har koppling till organen

Vissa avvikande färger har en omedelbar koppling till specifika organ, menar läkaren Daniel Shoskes, som är urolog vid Cleveland Clinic i Ohio och som har sammanställt en lista på urinfärgens betydelse.

– När du exempelvis har blod i urinen är det ett tecken på att något inte är som det ska med urinvägarna, njurarna, urinblåsan, prostatan eller urinröret, säger Daniel Shoskes och fortsätter:

– Om urinen däremot är mer brunaktig kan det peka på problem med levern.

5 saker du behöver veta om ditt kiss

Lista på vad urinens färg säger om din hälsa:

1. Färglöst urin

Om din urin är helt klar kan det vara ett tecken på att du dricker för mycket vatten. För stora mängder vatten kan i värsta fall späda ut salter i kroppen. I regel är detta dock inget problem, mer än att du får springa på toaletten oftare.

2. Ljugult urin

Detta är ett gott tecken på att du har en bra vätskebalans och på att din kropp är tillräckligt återfuktad. Halmgul urin tyder på friskhet.

3. Mörkgult urin

Mörkare urin vittnar om att du behöver fylla på med vätska och att dina njurar arbetar hårt. Är din urin riktigt mörk kan det tyda på en ansamling av giftiga ämnen som måste spädas ut.

4. Brunt urin

Märker du nyanser av brunt i urinen kan det bero på att du är rejält uttorkad. Det kan också vara en signal på att du har problem med levern eller gallan. Därför kan det vara klokt att kontakta en läkare för att göra ett test med mätsticka.

Se också: 7 saker du kanske inte visste om bajs

7 saker du kanske inte visste om bajs
1:11

Efter reklamen: 7 saker du kanske inte visste om bajs

(1:11)

Slå på ljud

5. Rödbrunt urin

Denna färg är vanlig om du har en njurpåverkan. Färgen visar att du har en inflammation och att det kan finnas spår av blod i urinen. Det kan också innebära att du har njursten.

Det här avslöjar färgen på ditt kiss om din hälsa

6. Orange urin

Ett överskott av C-vitaminer ger lätt en ton av orange. Detta är inget farligt, eftersom du helt enkelt bara kissar ut överskottet. Eventuellt kan du minska intaget av vitamintabletter, om du tar några.

7. Blågrönt urin

En mycket sällsynt färg, men den kan förekomma om du har ett överskott av kalcium eller en typ av bakterieinfektion. Färgen kan också bero på porfyri, ett tillstånd som innebär en enzymbrist. Tala eventuellt med din läkare.

Så slipper du nattkissandet

8. Rödrosa urin

Här bör du vara på din vakt, menar Daniel Shoskes. Såvida du inte ätit rödbetor till middag tyder en rödaktig färg på mycket blod i urinen. Detta kan vara ett tecken på urinvägsinfektion, njursten eller i värsta fall cancer. Uppsök genast en läkare.

Källor: preventin.com och stegforhalsa.se