Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Allergisk mot getingar? Så skyddar du dig!

07 jul, 2021 
Lukas Ernryd
Getingar dras till söta drycker så titta gärna till glaskanten innan du tar dig en klunk i sommarvärmen
Vi är många som får panikkänslor av en geting i närheten. Men att vifta med armarna är det värsta du kan göra. Här är tipsen på vad du SKA göra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år dör i genomsnitt två personer i Sverige av geting- eller bistick. Orsaken är att man fått en så kallad anafylaktisk chock. Det är en akut allergisk reaktion som uppstår i kroppen när immunförsvaret överreagerar på ett ämne. De som drabbas är människor som lider av getingsallergi vilket är cirka en procent av befolkningen i landet.

Se också: Så gör du en egen getingfälla på en minut

Så gör du en egen getingfälla på en minutBrand logo
Så gör du en egen getingfälla på en minut

Symtom på anafylaktisk chock

Direkt efter ett stick kan det vara svårt att veta om man bara har fått en vanlig reaktion på ett insektstick eller om man fått mer livshotande symtom. Men vid anafylaktisk chock förvärras symtomen ofta hastigt. Personen kan få svårt att andas, kräkas och känna att tungan svullnar upp.

Annons

Kontakta läkare omedelbart vid minsta misstanke på en livshotande situation. Var särskilt uppmärksam om du eller någon blivit stucken på huvudet, på halsen eller i munnen. Då får man ofta de allvarligaste reaktionerna.

Då kan du ha getingallergi

Det är ännu oklart varför vissa personer får getingallergi, men om åkomman finns i släkten ökar risken för att du drabbas.

Om man ofta sticks, ökar också risken att utveckla allergin. Det betyder att biodlare är mer i farozonen än folk i allmänhet. Man bygger alltså INTE upp en tålighet mot stick, utan tvärtom.

Vuxna drabbas oftare än barn och getingallergi är lika vanligt hos kvinnor som hos män.

Allergin har ingen koppling till andra allergier, vilket kan innebära att en reaktion på ett getingstick kan vara helt överraskande.

Så undviker du att bli stucken - sju tips

Ingen vill bli biten eller stucken av getingar eller bin, men allra minsta personer som lider av insektsallergi. Följ dessa sju råd för att minska risken att drabbas.

Annons

1. Lär dig hur deras bon ser ut

Getingar bygger gärna sina hem i stengärdsgårdar, häckar, ihåliga träd, fågelholkar, väggar och nere i marken.

Visste du det här om getingar och bin?

Av insekterna i Sverige är det framför allt bin och getingar som orsakar överkänslighetsreaktioner. Även humlor kan sticka om de känner sig hotade.

Ett bi har tio gånger mer gift i sina gaddar än en geting. Ett bistick ger därför en allvarligare allergisk reaktion, men en geting kan sticka flera gånger. Ett bi dör efter sticket.

2. Håll dig undan från getingarnas revir

Slå eller kasta inte något på getingarna eller deras bon. Glöm inte att de sticker bara i självförsvar.

3. Ta bort bon som sitter nära bostaden

Tänk på att det är farligt att ta bort getingbon. Skydda särskilt händerna och huvudet. Är du osäker på hur du ska göra? Anlita professionell hjälp.

4. Undvik att gå barfota

Vi vet, detta vill man ju göra på sommaren. Men fundera ett varv på risken i förhållande till nyttan om du är allergisk.

5. Undvik att äta utomhus

Getingar älskar söt mat och dryck. Tänk särskilt på att titta i saftglaset. Ett stick i munnen är bland de värsta ställena.

6. Undvik lösa och färgrika plagg

Getingarna kan fastna i lössittande tyg. De lockas också av starka färger.

7. Undvik panik

Om du skulle hamna i en svärm: ta det lugnt. Vifta INTE med armarna. Stäng munnen, slut ögonen så mycket det går och lämna platsen så stilla du kan.

Mer om getingar

Vi på Allas har skrivit flera artiklar om getingar. Läs gärna hur du skrämmer iväg denna insekt på mest skonsamma sätt eller vår genomgång av huskurer om du oturligt nog blivit stucken.

Källa: Astmaochallergilinjen.se, 1177.se

Annons