Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny studie: Det är sant – stress kan verkligen göra dig gråhårig

27 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Kvinna med gråa stäng i håret ler mot kameran.
Det gamla talesättet "jag blir gråhårig av stress" har aldrig passat bättre. Nu har nämligen forskare kommit fram till att stress faktiskt leder till vita hårstrån.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att “bli gråhårig av stress” är ett vedertaget uttryck. Men ligger det någonting i det?

Anna Bennich Karlstedt - 1. Vad är stress?Brand logo
Anna Bennich Karlstedt - 1. Vad är stress?

Ja, enligt en ny studie har man nu kunnat bevisa att stress faktiskt ger grå hårstrån. Eller grå och grå, de “grå” hårstråna är egentligen vita strån, som ser grå ut när de blandas ut med din naturliga hårfärg.

Det är forskare från Sao Paulo University och Harvard University som genom forskning på möss nu har upptäckt att stress aktiverar nerver som är en del av kroppens “fly eller fäkta”-system. Detta i sin tur orsakar permanenta skador på pigmentgenererande stamceller i dina hårsäckar. När de grå hårstråna väl dykt upp, är de permanenta och här för att stanna, menar forskarna. I varje hårsäck i huden finns det så kallade sympatiska nerver, i studien upptäckte man att stress gör att dessa nerver frisätter en kemikalie som kallas för Norepinefrin.

Annons

Forskarna chockerade

Känns det krångligt? Låt oss ta det från början.

I hårsäcken fungerar vissa stamceller som en sorts behållare för pigmentproducerande celler, alltså de som producerar färgen på ditt hårstrå. När ett nytt hårstrå skapas omvandlas några av stamcellerna till dessa pigmentproducerande celler som färgar håret i din naturliga hårfärg. Forskarna såg att kemikalien norepinefrin (som utlöstes vid stress) gjorde att stamcellerna aktiverades alldeles för mycket. Stamcellerna omvandlade massor av pigmentproducerande celler, men efter bara några dagar gick alla dessa celler förlorade, och det fanns inga celler kvar som färgade hårstrået, utan det blev istället vitt.

– När vi började studera detta förväntade jag mig att se att stress var dåligt för kroppen, men den skadliga effekten av stress som vi upptäckte var bortom allt vad jag förväntade mig, säger studieförfattaren Ya-Chieh Hsu till Huffington Post. Han fortsätter:

Annons

– När de pigmentproducerande cellerna väl är borta kan du inte förnya pigmentet längre. Skadan är permanent.

Första steg mot behandling

En gång stress som orsakat ett vitt hårstrå är för alltid ett vitt hårstrå, med andra ord. Det kommer alltså aldrig att växa ut ett strå i din dåvarande hårfärg igen.

Det är sedan länge känt att stress kan påverka olika organ. Man med hjälp av den nya studien kan man bredare belysa effekterna av stress även på olika vävnader.

– Att förstå hur våra vävnader förändras på grund av stress är det första kritiska steget mot en eventuell behandling som kan stoppa eller återställa den skadliga effekten av stressen. Men vi har fortfarande mycket att lära på det här området, avslutar Ya-Chieh Hsu.

Källa: Huffington Post, BBC,

Foto: TT

Annons